SON DAKİKA
reklam
reklam

İyi dersler şoför amca!

Eklenme Tarihi: 19 Nisan 2021, Pazartesi - 00:46   Okunma Sayısı: 152472
Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında devam eden İyi Dersler Şoför Amca projesinde bu yıl toplam 11 ilde, yaklaşık 6 bin şoföre ve 7 bin öğrenciye, trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konularında bilgiler verildi

Taşımalı eğitim sisteminde öğrenci taşımacılığı yapan şoförlerin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim becerileri konusunda bilgi ve becerilerini artırarak, bu şoförlerin yetkinliklerinin geliştirilmesini sağlayan proje ile bugüne kadar 60 ilde, 55 binin üzerinde servis şoförü ve 38 binin üzerinde öğrenciye ulaşıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Michelin lastikleri arasında imzalanan iş birliği protokolüyle “Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında 2014 yılında hayata geçirilen ve taşımalı eğitim sisteminde görevli servis şoförlerinin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konularında yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlayan İyi Dersler Şoför Amca projesi her geçen yıl daha da gelişmeye ve etkisini artırmaya devam ediyor. Proje kapsamında bu yıl Amasya, Bartın, Bilecik, Çorum, Erzincan, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Niğde, Rize ve Şanlıurfa olmak üzere toplam 11 ilde, yaklaşık 6 bin şoföre ve 7 bin öğrenciye erişim hedefleniyor. Projenin 2020-2021 uygulamaları online gerçekleştirilen formatör eğitim semineriyle başladı. Amasya, Bartın, Bilecik, Çorum, Erzincan, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Niğde, Rize ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlıkları ve İl Millî Eğitim Müdürlüklerinden birer temsilciye toplam 2 gün süren bir eğitim verildi. İlgili formatörler, 2021 Ocak ve Şubat aylarında kendi illerindeki İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri ve İlçe Jandarma Komutanlıklarından birer eğitimciye seminer vererek proje uygulamalarına devam ettiler. Proje illerindeki şoför eğitimlerinin ve öğrenci eğitimlerinin Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Pandemi nedeniyle bazı eğitimler ise pnline olarak veriliyor.

Projenin kapsamım oldukça geniş

Projenin ana hedef kitlesini taşımalı eğitim sisteminde görev alan okul servis şoförleri oluşturuyor. Bunun yanında, okul servis şoförlerinin eğitimiyle görevlendirilen kamu görevlileri ile bu kişilerin proje çerçevesinde eğitilmesini sağlayacak proje ortağı ve paydaşı kuruluşların çalışanları da projenin hedef kitlesi içinde bulunuyor. Belirlenen illerde, proje ortağı Jandarma Genel Komutanlığı personeli formatörler aracılığıyla ilkokul öğrencilerine eğitimleri vermekte. Buna ek olarak, okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve şoförlere yönelik iletişim çalışmalarıyla öğrenci taşımacılığı özelinde farkındalığı geliştirmek amaçlanıyor. Proje web sitesi aracılığıyla, hedef grupların gerekli bilgilere ve kaynaklara ulaşmasını sağlayarak, güvenli öğrenci taşımacılığı konusunda ilgili taraflarda farkındalığı ve bilinci geliştirmek. Jandarma Genel Komutanlığı personel formatörler aracılığıyla, belirlenen illerde ilkokul öğrencilerine yönelik eğitimler vermek. Okul yönetimi, veliler, öğrenciler ve şoförlere yönelik, öğrenci taşımacılığı özelinde trafik güvenliği konusunda farkındalığı geliştirici iletişim çalışmaları yürütmek projenin en önemli hedefleri arasında yer alıyor.

İlgili tüm paydaşlar bu projede buluşuyor

Öğrenci taşımacılığına yönelik, özel bir eğitim programının geliştirilmesi, bu konudaki standart eğitim içeriği ihtiyacını karşılaması amaçlanmaktadır. İlgili tüm paydaşların bir araya gelmesi sayesinde, bu alandaki sorunlar, ihtiyaçlar ve beklentiler kapsamlı bir şekilde ortaya çıkabilecektir. İlgili tüm paydaşların bir araya gelmesi, öğrenci taşımacılığı alanında koordinasyon ve iş birliğini pekiştirecektir. Öğrenci taşımacılığı alanına özel bir eğitim programının geliştirilmesi sayesinde, bu eğitimi alan şoförlerin tercih edilir hale gelmesi sağlanacak, böylece okul servis şoförleri daha itibarlı bir konum elde edecektir.

Excellence Awards’tan ödül kazandılar

“İyi Dersler Şoför Amca” projesi 2017 yılında The International CSR Excellence Awards’tan ödül kazandı. İyi Dersler Şoför Amca projesi, bağımsız jürisiyle dünya çapındaki en başarılı sosyal sorumluluk projelerini değerlendiren The International CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mükemmeliyet Ödülleri) “Kurumsal Vatandaş” kategorisinde “Gümüş” ödüle layık görüldü. 17 farklı kategoride uluslararası firmaların ve sivil toplum kuruluşlarının yüzlerce proje ile katıldığı ödül programı kapsamında İyi Dersler Şoför Amca Projesi, ödülünü Londra’da aldı.

Fotoğraf yarışması büyük ilgi gördü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Michelin iş birliğiyle “Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında gerçekleştirilen İyi Dersler Şoför Amca Projesi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve taşımalı eğitim sisteminde görev yapan servis şoförlerinin katıldığı fotoğraf yarışması önceki yıllarda olduğu gibi ilgi gördü. 2019-2020 eğitim öğretim yılında Ağrı, Aksaray, Ardahan, Diyarbakır, İstanbul, Ordu, Osmaniye, Siirt, Uşak ve Van illerinde uygulanan projenin ana hedef kitlesini oluşturan taşımalı eğitim sisteminde görevli servis şoförlerine yönelik olarak düzenlenen fotoğraf yarışmasına, proje illerinden toplam 109 servis şoförü başvuruda bulundu. Amacı, servis şoförlerinin ülkemize ait doğal, coğrafi, kültürel ve turistik zenginliklerini tüm Türkiye geneline tanıtmaları ve kayıt altına almalarını sağlamak olan fotoğraf yarışmasının değerlendirilmesi, proje paydaşlarından ve uzman akademisyenden oluşan bir jüri heyeti tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; Aksaray ilinden Kadir Genç birinci, Ağrı ilinden Ercan Baydar ikinci, Aksaray ilinden Ahmet Akkoç üçüncü sırayı elde etti.

Formatör eğitimleri gerçekleştirildi

İyi Dersler Şoför Amca projesinde, her eğitim-öğretim yılında Formatör Eğitimleri gerçekleştirildi. Projenin son olarak yapılan formatör eğitimi, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Diyarbakır, İstanbul, Ordu, Osmaniye, Siirt, Uşak ve Van, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Formatör eğitim semineri kapsamında, Michelin’ in lastik bayine ve TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarının bir şubesine teknik gezi düzenlendi. Lastik bayiindeki gezide lastiklerin basınçları, diş derinliği, kış lastiği kullanımı, yeni lastiklerin kullanımı hakkında; araç muayene ziyaretinde ise muayeneye gelmeden önce yapılması gerekenler, muayene sırasında yapılanlar ve muayene sonrasındaki trafik güvenliği unsurlarına uzman personel eşliğinde değinildi.

Afiş yarışmasına öğrenciler katıldı

Aldıkları eğitimlerin ardından afişlerini resmetmeleri için öğrenciler arasında her yıl geleneksel bir yarışma düzenlendi. Çocuklar için gerçekleştirilen yarışmanın değerlendirmesi, proje paydaşlarından ve uzman akademisyenden oluşan bir jüri heyeti tarafından gerçekleştirildi. 2019 yarışmasında Karaman ili, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’ndan Hayriye Sude Akyol birinci, Elazığ ili, Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu’ndan Esma Özatlı ikinci, Artvin ili, Cumhuriyet İlkokulu’ndan Emine Ecem Turgut üçüncü, 2018'de Tokat ili, Üzümören İlkokulu’ndan Mehtap Günay birinci, Tokat ili, Üzümören İlkokulu’ndan Ayşe Çeçen ikinci, Hatay ili, TOKİ Şehit Ömer Faruk Adaş İlkokulu’ndan Beyzanur Yormaz üçüncü, 2017'de Zonguldak ili, Ereğli ilçesi, Kurtlar İlkokulu’ndan Sudenaz Çınar birinci, Aydın ili Bozdoğan ilçesi, Fatih İlkokulu’ndan Hatice Rana Yörük ikinci, Zonguldak ili, Ereğli ilçesi, Kurtlar İlkokulu’ndan Rana Yaman üçüncü, 2016'da Kastamonu ili Hüseyin Avni İlkokulundan Habibe Tekebaş birinci, Ankara ili Çaldağ İlkokulundan Tülay Yazar ikinci, Bursa ili Toki Mehmet Akif Ersoy İlkokulundan Feride Korkmaz üçüncü, 2015'de Trabzon ili, Sürmene ilçesi, Çamburnu İlkokulu’ndan Nihal Mete birinci, Edirne ili, Enez ilçesi, Büyükevren Aziz Yörük İlkokulu’ndan Sude Uymaz ikinci; Muğla ili, Ula ilçesi, Akyaka Cahit Belkıs Güneyman İlkokulu'ndan Nur Su Acar üçüncülüğü elde etti.

Amaç trafikte mükemmele ulaşmak

Michelin olarak İyi Dersler Şoför Amca projesine başlarken kurumsal hedeflerinin, çocukların eğitimine trafik güvenliğine katkıda bulunmak olduğuna dikkat çeken Michelin Kurumsal iletişim Müdürü Selen Dik Muratoğlu, Öğrenci taşımacılığına yönelik özel bir eğitim programını geliştirerek bu konudaki standart eğitim içeriği ihtiyacını karşılamak olduğunu belirtti. Projenin 6. yılına girdiğini belirten Muratoğlu, İyi Dersler Şoför Amca ile bugüne kadar 46 binden fazla servis şoförüne ve 33 binin üzerinde öğrenciye ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Kurum olarak trafik kültürünün geliştirilmesi adına trafik eğitimine büyük önem verdiklerinin altını çizen TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları Kamu İşleri Direktörü Ahmet Bulut, 2010 yılından bu yana Trafikte Sorumluluk Hareketi paydaşlarıyla önemli çalışmalara imza attıklarını dile getirdi. Bulut, “Kurum olarak araç güvenliğine odaklanıyoruz ve bu alanda mükemmele ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz. Trafikte herkesin güvenliği için insan unsuruna daha fazla yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi. İyi Dersler Şoför Amca projesine bu sene paydaş olarak katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Taşıma Hizmetleri Daire Başkanı Erbay Coşkun ise İyi Dersler Şoför Amca projesinin geniş paydaş yapısının öğrenci taşımacılığı alanında koordinasyon ve işbirliğinin pekiştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam