SON DAKİKA
reklam
reklam

Sahip çıkılan gelenekler

Eklenme Tarihi: 24 Nisan 2021, Cumartesi - 01:35   Okunma Sayısı: 68715
Geleneksel sporların unutulmamasını, günümüzde de yaşatılmasını amaçlayan Etnospor, düzenlediği kültür festivalleri ve forumlarıyla yüz binlerce insanın ata sporlarını tanımasını sağlıyor

Spor dallarının giderek kurumsallaştığı, sportif başarının bir gösterge olduğu çağımızda yüzyıllardır çeşitli kültürler tarafından icra edilen birbirinden zengin oyunlar için yapılan Etnospor, bu geleneklerin unutulmaması, yeniden üretilmesi ve tekrar dünya sahnesine çıkarılması amacıyla pek çok yerel kimliği içinde barındırıyor. Aba Güreşi, Aşık Oyunları, Atlı Cirit, Atlı Okçuluk, Kökbörü, Kuşak Güreşi, Mangala, Mas Güreşi, Şalvar Güreşi, Yağlı Güreş ve Yaya Okçuluğu, bu kapsamda yer alan spor dalları arasında yer almaktadır. Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından her yıl “Geleneksel Sporların İhyası” teması ile düzenlenen Etnospor Forumu’nun dördüncüsü küresel salgın nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleşti. 61 ülkeden 300’e yakın katılımcının çevrim içi olarak katıldığı forumda; 6 ülkeden gençlik ve spor bakanlarının katılımıyla bir de panel düzenlendi. Katılımcıların kendilerine özel hazırlanan dijital platformdan takip ettiği forum büyük ilgi gördü. Dünya Etnospor Konfederasyonu, geleneksel spor ve oyunların bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşmasına yönelik faaliyetlerde bulunan uluslararası bir kurum. 2015 yılında Bişkek’te tesis edilen Konfederasyon’un merkezi 2017 yılında İstanbul’a taşındı. Kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel oyun ve sporlara, bu etkinliklerin muhafazası, icrası ve sürdürülebilirliği adına destek olan kurum bu faaliyetleri, bir çatı örgütlenmesi vasfıyla, daha kalıcı ve sistemli bir hale getirmeyi planlıyor.

Kültür festivali her yıl gerçekleşiyor

Kurulumundan bugüne birçok başarılı organizasyona imza atan Konfederasyon’un etkinliklerine katılım uluslararası düzeyde ve oldukça yoğun gerçekleşiyor. Geleneksel oyunların zirvesi olarak kabul edilen Dünya Göçebe Oyunları’na ana sponsor olarak destek veren Konfederasyon, Türkiye’de üç yıl üst üste Etnospor Kültür Festivali’ni düzenleyerek yüz binlerce insanın ata sporlarını tanımasını sağladı. Yerel etkinliklerle de temasını sürdüren Konfederasyon geleneksel spor ve oyunları merkeze alan bu etkinliklere de destek oluyor. Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra 14 farklı medeniyeti temsil eden geleneksel çadırlarda oba yaşamı, Mehter Takımı ve kılıç kalkan gösterileriyle tarihi el sanatları atölyeleri gibi pek çok aktivite yer alıyor. Festival, Türk devlet ve topluluk çadırları, yöresel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, çocuk tiyatroları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, halk oyunları, Orta Asya geleneksel toyları ve yağlı güreş etkinlikleriyle adeta bir şölene dönüşüyor. Festivalde çocukların da özel bir yeri var. Organizasyona katılan her yaş grubundan çocuk, topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi oyunları oynama şansı buluyor.

 

 

 

Dijital platformda forum ve paneller

Küresel salgın nedeniyle bu yıl çevrim içi gerçekleşen Forum’a, DEK’e bağlı faaliyetlerini sürdüren; Arjantin, Azerbaycan, Japonya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Meksika, Moğolistan, Polonya, Romanya, Rusya, Tunus, Türkiye, Türkmenistan gibi ülkelerde bulunan 19 kurumsal üye temsilcilerinin yanı sıra bir çok ülkeden devlet yetkilileri, federasyon temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Etnospor Forumu çevrim içi olarak gerçekleşti. Katılımcılar kendilerine özel olarak hazırlanmış dijital sahneler üzerinden forumu 6 farklı dilde takip edebildiler. Katılımcı çeşitliliği açısından dünyada öncü çalışmalar arasında yer alan Etnospor Forumu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Resmi YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı. Çevrim içi ortamda gerçekleştirilen panele, bakanların, hükümet yetkililerinin, federasyon temsilcileri ve akademisyenlerin içinde bulunduğu 61 ülkeden katılım sağlandı. Forum boyunca alanında yetkin isimler, geleneksel sporların geleceği üzerine önemli katkılar sundular. Katılımcılar, 4. Etnospor Forumu’nu 6 farklı dilde kendilerine özel dijital platformdan takip ettiler. Etkinlik, dijital ortamdaki verimliliği ve katılımcı çeşitliliği açısından salgın döneminde örnek teşkil eden bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

Forum’un Karbon Ayak İzi Sıfırlanıyor

“Geleneksel Sporların İhyası” misyonunu tamamlamak adına sürdürülebilir bir dünya için harekete geçen Dünya Etnospor Konfederasyonu, doğaya ve çevreye saygı vizyonu ile 4. Etnospor Forumu’nun karbon ayak izini sıfırlayacak. Dünya Etnospor Konfederasyonu, kurulduğu günden bu yana Geleneksel spor ve oyunları tüm dünyada yaşatmak, bilinirliklerini artırmak ve popülerleştirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. İnsanlığın ortak değerleri olan geleneksel spor ve oyunların birleştirici gücü etrafında kaybolmaya yüz tutmuş pek çok kültürel ve sportif değer Dünya Etnospor Konfederasyonu etkinlikleriyle hayat buluyor.

Geleneksel Sporların İhyası4.Etnospor Forumu’nda iki farklı oturumda yaklaşık 300 katılımcı, Geleneksel Sporlar ve Oyunların tanıtılması ve yaygınlaştırılmasında dijitalleşmenin rolü ve mevcut dijital ağları etkin bir şekilde kullanılması konularını masaya yatırdı. Oturumlar sonucunda oluşan görüş birliği, sonuç bildirgesi olarak Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından yayımlandı. “Geleneksel Sporların İhyası” misyonunu tamamlamak adına sürdürülebilir bir dünya için harekete geçen Dünya Etnospor Konfederasyonu, doğaya ve çevreye saygı vizyonu ile 4. Etnospor Forumu’nun karbon ayak izini sıfırladı.



Atalardan yadigar sporlar

Geleneksel sporlar milletlerin veya devletlerin tarihleri ve gelenekleri içerisinden doğmuş sporlar olarak bilinir. Bu sporlar hem savaş talimi olarak yapılmış, hem de zamanı geldiğinde bayram ve festivallerde eğlence amaçlı kullanılmıştır. Eski zamanlarda insanların doğadaki yırtıcı hayvanlara karşı ayakta kalabilmesi ve düşman kabilelere karçı varlıklarını sürdürebilmeleri için hazırladıkları silahlar bir zaman sonra geleneksel oyunların en başta gelen araçları olmuş. Cirit, ok, kılıç gibi silahlar hem avlanmaya, hem de düşmanlara karşı etkili bir silah olarak yüzyıllarca kullanıldı. Tarihlerine sahip çıkan milletler için atalarından kalan sporlar son derece önemlidir. Ülkemize ve dolayısıyla Türk kültüründe çağlardan beri yapılan geleneksel sporlarımızı Güreş, yağlı güreş, aba güreşi, kuşak güreşi, şalvar güreşi, cirit, binicilik, kılıç, okçuluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Festival çok büyük ilgi gördü

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) tarafından, pandemi öncesinde en son 2019 yılında “Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın” ve “ok at, güreş tut, at bin’” sloganlarıyla Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda Etnospor Kültür Festivali gerçekleştirildi. Dört gün boyunca geleneksel sporların sahneye konulduğu festivalin son gününde de farklı ülkelerin geleneksel sporları başrol oynadı. Bir milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayan festivalde, bine yakın sporcu 12 farklı geleneksel spor dalında ter döktü. Ziyaretçiler, yöresel lezzetler, el işleri, sergi alanları, ülke ve illerin çadırları ile çocuk oyunlarına yoğun ilgi gösterdiler.Festivalin son gününde, ebeveynler çocuklarıyla birlikte geleneksel sporlara katılma imkânı buldu. Her yaş grubundan çocuk; topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi geleneksel oyunlara tanıştı. Ayrıca ok atma, ata binme, aşık ve mangala gibi birçok spor ve oyunu, ebeveynlerinden izin alarak, tecrübeli profesyonellerin gözetiminde deneyimleme fırsatı buldu.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam