SON DAKİKA
reklam
reklam

Üsküdar'da yeni dönem

Eklenme Tarihi: 25 Nisan 2021, Pazar - 01:07   Okunma Sayısı: 239837
İstanbul'un köklü kulüplerinde Üsküdar Anadolu 1908 Spor Kulübü olağan genel kurulu sonunda göreve gelen yeni yönetim, asırlık çınarı eski günlerine kavuşturmak için kolları sıvadı. Kulübün 113 yıllık tarihinde ilk kez kadın futbol takımı kurulmasına karar verildi

Türkiye’nin en eski üçüncü spor kulübü olan ve 1908 yılında kurulan Üsküdar Anadolu 1908 Spor Kulübü’nün 57. Olağan Kongresi yapıldı. Tek listenin olduğu kongrede Abdülkadir Birinci, üyelerin tamamının oyunu alarak yeniden başkan seçildi. Birinci, Üsküdar’ın ilk kadın futbol takımını kuracaklarını açıkladı. Üsküdar Anadolu 1908 Spor Kulübü, Başkan Abdülkadir Birinci yönetiminde yoluna devam ediyor. Türkiye’nin en eski üçüncü spor kulübü olan Üsküdar Anadolu 1908’in 57. Olağan Kongresi, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Pandemi tedbirleri kapsamında sadece üyelerin katıldığı kongrede Üsküdar Belediyesi Başkan Danışmanı ve STK Komisyon Başkanı Esat Kalay ve Üsküdar Kulüpler Birliği Başkanı Mustafa Gürlü de hazır bulundu. Kongrenin Divan Başkanlığını Mahmut Ekşi, divan üyeliklerini ise Ali Ak ve Ufuk Tatar yaptı. Üsküdar’ın duayen isimlerinden olan Mahmut Ekşi, yaptığı konuşmada, kulübün eski yöneticilerinden olduğunu belirterek, “Bir zamanlar gol averajı ile şimdiki Süper Lig olan 1. Lig’e çıkamamıştık. Sonrasında ilgisizlikten kulüp bu hale geldi. Abdülkadir Birinci başkanlığındaki yönetime güvenim tam. Üsküdar Anadolu 1908 Spor Kulübü’nü yine başarılı günlerine döndüreceklerine inanıyorum” dedi.

 

Birinci güven tazeledi

Ekşi’nin konuşmasının ardından mevcut yönetim, Divan Başkanlığı’na gensoru vererek, Mustafa Dereci yönetiminin hesaplarının kendilerine ulaşmadığının kayıt altına alınmasını ve hesapların iki ayrı dönem halinde okunup oylanmasını talep etti. Mustafa Dereci dönemine ait evrak ve hesaplar sunulmadığından Genel Kurul tarafından onaylanmadı. Abdulkadir Birinci dönemine ait ikinci dönem hesapları ve faaliyet raporları ise okunarak onaylandı. Kongrede yönetime talip tek liste olduğu için açık usulle oylama yapıldı ve mevcut Başkan Abdülkadir Birinci yönetimi, kongreye katılan 187 üyenin tamamının oyunu alarak güven tazeledi.

 

Zorlu süreç geride kaldı

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Asbaşkan Şükran Yılmaz, zorlu süreçlerin arkada kaldığını söyledi. Yönetimi mahkeme kararıyla aldıklarını açıklayan Yılmaz, “Şu anda devam eden bu tur mahkememiz yok. Yalnızca Savcılığın Mustafa Dereci hakkında açmış olduğu zimmet davası ile bizim tespit ettiğimiz yolsuzluklarla ilgili açmış olduğumuz zimmet davası devam ediyor” dedi. Desteklerinden dolayı Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e de teşekkür eden Yılmaz, Türkmen’in kulübe saha hediye edeceğini sözlerine ekledi.

 

Üsküdar’ın ilk kadın futbol takımı kuruluyor

 Rahatsızlığı nedeniyle kongreye katılamayan Başkan Abdülkadir Birinci ise gönderdiği mesajda çeşitli müjdeler verdi. Üsküdar Anadolu 1908 Spor Kulübü Genel Sekreteri Mustafa İslamoğlu tarafından okunan mesajda, Birinci, “Zorlu bir süreçten geçerek zor bir görev üstlendik. Hedefimiz 7 branşta 599 lisanslı sporcu ile mücadele etmek. Futbolda hedef profesyonel ligler ve futbolda Üsküdar’ın ilk kadın futbol takımını kuracağız. Bunun yanında diğer amatör branşlarda da kadınlar takımımızı faaliyete geçireceğiz” diye konuştu. Kadın futbol takımı kurmak için öncelikle bir dernek veya şirket kurulmalı. Bu şirket veya derneğin tüzüğü hazırlanmalı ve Yönetim Kurulu oluşturulmalı. Bu süreçten sonra Yönetim Kurulu tarafından kulüp kurulması kararı alınmalı. Kulüp kurulduktan sonra, yönetim kurulu toplantısı yapılarak futbol şubesi açılması kararı almalı ve bu kararı noterden tasdik etmeli. Bu kararın içine kadın futbol şubesinin açılması da eklenirse kadın takımı kurmak ile ilgili bir sorun kalmayacaktır. İlgili yönetim kurulu kararı, önce bulunduğunuz ilin TFF Bölge Müdürlüğüne ve daha sonra Ankara Amatör İşler Müdürlüğüne gönderilerek, kulübün TFF tarafından tescili ve kaydı yapılmalı. Bu işlemler bittikten sonra, kulüp ilgili TFF Müdürlüğü'nden lisans işlemlerini başlatarak, oyunculara lisans çıkartabilir. Tescil ve lisans işlemleriniz bittikten sonra gelecek sezon liglerde mücadele etmeniz mümkün olacaktır.

Yeni yönetim güven verdi

 Üsküdar Anadolu 1908’in 57. Olağan Kongresi sonunda Yönetim Kurulu; Abdülkadir Birirnci, Şükran Yılmaz, Mustafa İslamoğlu, Fatih Kotil, Murat Uzun, Kasım Kaba, Veli Karadeniz, Erdoğan Yılmaz, Murat Çadır, Kerim Azman, Mustafa Terzi, Harun Kopuz, Salih Mantaracı, Önder Şen, Ahmet Ali Günaydın olarak belirlendi. Yönetim Kurulu Yedek listesinde ise Rıfat Genç, Hüsnü Saraç, Mert Abdullah Yılmaz, Güngör İnce, Hasan Şenol Kopuz, Fatih Yazıcı, Ahmet Koç, Suat Dağıstan, Mehmet Balcı, Ali Rıza Furat, Oğuzhan Kopuz, Nimet Kartal, Hüseyin Balık, Taylan Onur Dinçer bulunuyor. Denetleme Kurulu asil ve yedek üyeliklerine ise Beytullah Çetinkaya, Zafer Kanburoğlu, Tansu Açebey, Özgür Kalkan, Uğur Ali Güngör, Emre İslamoğlu seçildi.

Burhan Felek'in önderliğinde kuruldu

Üsküdar Anadolu 1908 Spor Kulübü, Mehmet Buhaneddin Bey ya da bir diğer adıyla usta gazeteci Burhan Felek tarafından kendisinin Üsküdar İhsaniye Mahallesindeki evinin selamlık kısmında 1907 yılında kardeşi Dr. Hüdai Bey ve 15 arkadaşı tarafından kuruldu. O dönem ailelerinin büyük bir kısmı futbol oynamaya karşı oldukları için resmi olarak herhangi bir girişimde bulunulmadığı için kulüp 1907 yılında resmen tescil ettirilemedi. İkinci Meşrutiyet ilan edildikten sonra Türklerin de dernek kurmalarına izin verilince kulübün tescili yaptırılmıştır. Bu nedenler Üsküdar Anadolu Spor Kulübü’nün resmi kuruluşu 1908 yılı olsa da asıl kuruluşu 1907 yılıdır.

En üst ligi kıl payı kaçırdı

Üsküdar Anadolu 1908 Spor Kulübü futbol takımı 1969-70 sezonunda 3.Lige Terfi maçlarında şampiyon olarak 3.lige yükseldi. Yedi sezon 3.Lig'de mücadele eden Üsküdar Anadolu 1908 Spor, 1976-1977 sezonunda Beyaz grubu 10.sırada tamamlayarak yeniden Amatör Lige düştü. 1978-1980 sezonlarında İstanbul Amatör Liginde yer alan Üsküdar Anadolu 1908 Spor, 1981 yılında 2.Lige Terfi maçlarında şampiyon olarak o yıl 3.Lig olmadığı için 2.Lige yükseldi. İlk senesinde 3., ikinci senesinde ise ligi 2.tamamlayan yeşil-beyazlılar o dönem en üst lig olan 1Lige yükselme başarısını gösteremedi. Altı sezon 2.Ligde yer alan Üsküdar Anadolu Spor, 1986-1987 sezonunda C grubunda 15.sırayı alarak 3.Lige düştü. 1990-1991 sezonunda 9.grubu şampiyon olarak tamamlayan yeşil-beyazlılar 2.Lige yükseldi. Dört sezon 2.Ligde yer alan Üsküdar Anadolu 1908 Spor, üst üste iki sezon ligi 3.sırada tamamlayarak 1.Lige çıkmayı kıl payı kaçırdı. 1994-1995 sezonunda 8.sırayı alan Üsküdar ekibi bir kez daha 3.Lige düştü. Altı sezon 3.Lig'de mücadele eden yeşil-beyazlılar, 2000-2001 sezonunda 7.grupta 15.sırayı alarak İstanbul Süper Amatör Ligine düştü.

 

İsim değişiklikleri birleşmenin önüne geçti

Üsküdar Anadolu 1908 Spor İstanbul Süper Amatör Ligine düştükten sonra bir daha profesyonel lige çıkamadı. Kulüp 3.Lig'de yer aldığı son senesinde yani 2000-2001 sezonunda 2.Lig'de yer alan Öz Sahrayıcedit spor, Üsküdar Belediyesi tarafından satın alındı ve ismi Anadolu Üsküdar olarak değiştirildi. İki kulübü birleştirme çalışmaları, TFF'nin 'Birleşen kulüpler en alt ligdeki takımın liginden devam eder' maddesi nedeniyle başarıya ulaşmadı. Gerçek Üsküdar Anadolu Spor, amatör ligde mücadele ederken aynı renge, hatta aynı logoya sahip Anadolu Üsküdar 2.Lig'de yoluna devam etti. 2005-2006 sezonunda 3.Lige düşen Anadolu Üsküdar, 2014-2015 sezonunda 2.lige çıktı. 2016-2017'de yeniden 3.lige düşen takımın adı 2018'de Anadolu Bağcılar, ertesi senede Bağcılar Spor oldu ve Üsküdar ile bağı tamamen koptu. Bu ayrılığın ardından Sultantepe spor isim değişikliğine giderek kulübün ismini Anadolu Üsküdar yaptı. Böylece bir kez daha Üsküdar'da aynı adı, aynı logoyu, aynıo renkleri taşıyan iki kulüp olmaya devam etti. Sultantepe spor orjinli Anadolu Üsküdar 2018-2019 sezonunda 2.Amatör Lig 15.grubu şampiyon olarak tamamlayarak 1.Amatör Lig'e çıktı. 2019-2020 sezonunda 1.Amatör Ligde Üsküdar Anadolu 16.grupta 6.olurken, Anadolu Üsküdar ise 15.grupta 5.oldu. Bir başka değişle aynı adı taşıyan iki Üsküdar takımı aynı ligde ama farklı gruplarda mücadele etmiş oldu.

Amatör 1.Ligde yer alıyorlar

1908 yılında kurulan tarihi Üsküdar Anadolu Spor, 2000-2001 sezonunda 3.Lig'den İstanbul Amatör Liglerine düşünce, bir daha eski başarılı günlerine dönemedi. 2002-2010 arası 1.Amatör Lig ile 2.Amatör Lig arasında inip-çıkan ekip, 2011 yılında şampiyon olarak 1.Amatör Lige yükseldi. 2013'de düşseler de bir yıl sonra yeniden şampiyon olarak 1.Amatör Lige yükseldiler. 2017-2018 sezonunda ise 14.grupta oynadığı 16 maçın 11'ini kazanıp, sadece tek yenilgi alan Üsküdar Aandolu, İstanbul Süper Amatör Ligine yükseldi. Ancak yeşil-beyazlılar SAL'daki ilk senesinde galibiyet dahi alamadan tekrar 1.Amatör Lige düştü.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam