SON DAKİKA
reklam
reklam

Kayak'ta İstanbul farkı

Eklenme Tarihi: 30 Nisan 2021, Cuma - 10:57   Okunma Sayısı: 194714
Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen Alp Disiplini Türkiye Şampiyonası'nda İstanbullu kayakçılar elde ettikleri madalyalarla organizasyona damgalarını vurdular

Türkiye Kayak Federasyonu 2021 faaliyet programında yer alan ve Alp Disiplininde sezonun finali olan Aslı Nemutlu Türkiye Şampiyonası Erzurum’da sona erdi. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde organize edilen organizasyona 21 ilden 190 sporcu katıldı. İki gün süren ve büyük bir çekişmeye sahne olan müsabakalar sonrasında iller bazında 2966 puan toplayan İstanbul birinci, 2918 puan toplayan Erzurum ikinci, 2755 puan toplayan Bursa ise üçüncü sırada yer aldı. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto yaptığı açıklamada, “Biz bu yarışımızı Konaklı Kayak merkezinde yapmayı düşünüyorduk. Ancak hava muhalefeti nedeniyle Palandöken’e aldık. Son derece zevkli yarışlar izledik ve şampiyonlarımız belli oldu. Buraya katılan tüm sporcularımıza kulüplerimize ve ailelere teşekkür ediyorum” diye konuştu. Organizasyonun sonunda dereceye giren sporculara madalyaları Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto, Erzurum Gençlik Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Federasyon Başkan Vekili Cafer Nuroğlu, Yönetim kurulu üyeleri Tarkan Soyak, Serkan Taş tarafından verildi. Ayrıca Eski kayak hocalarından Hüseyin Köktaşlı, Yahya Dayı, Fevzi Tosun, Şenol Mızrak ve Eski Gençlik spor il Müdürü Nihat Gezder’e federasyonumuz tarafından plaket verildi.






İstanbul madalyaları topladı

Alp Disiplininde sezonun finali olan Aslı Nemutlu Türkiye Şampiyonası'nda İstanbullu kayakçılar elde ettikleri 7 birincilik, 10 ikincilik ve 8 üçüncülükle toplam 25 madalya kazanarak organizasyona damgalarını vurdular. İstanbullu kayakçılar Alp disiplini Türkiye Şampiyonası iller birinciliğinde de İstanbul'u topladıkları 2 bin 966 puanla birinciliğe taşıdılar. Slalom ve kombine U18 Kadınlarda Özhun Maya, slalom ve kombine Büyük kadınlarda Ayşe Durlu, slalom ve kombine U16 kızlarda Defne Akgerman İstanbul adına ilk sırayı elde eden sporcular oldu.

İllerde İstanbul ilk sırayı aldı

Erzurum'da Türkiye Kayak Federasyonu 2021 faaliyet programında yer alan ve Alp Disiplininde sezonun finali olan Aslı Nemutlu Türkiye Şampiyonası'nda Alp disiplini iller sıralamasında İstanbul elde ettiği 7 birincilik, 10 ikincilik ve 8 üçüncülükle toplamda 2 bin 966 puan toplayarak birinciliğe ulaştı.2 bin 918 puanla Erzurum ikinci sırayı alırken, Bursalı sporcular 11 birincilik kazanmalarına rağmen 2 bin 755 puanla üçüncü oldular. Ankara 410 puanla dördüncü, Bitlis 342 puanla beşinci oldu.

 

AKUT'tan 4 birincilik

AKUT Spor Kulübü Kar Sporları Branşı sporcuları, Türkiye Kayak Federasyonu'nun düzenlediği Alp Disiplini Aslı Nemutlu Türkiye Şampiyonası'nda 4 birincilik, 5 ikincilik ve 2 üçüncülük alarak büyük bir başarıya imza attılar. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde gerçekleştirilen yarışlarda büyük kadınlar kategorisinde Ayşe Durlu ve 16 yaş altı kızlar kategorisinde Defne Akerman 1'inci oldu. Büyük erkeklerde Derin Evcim, 16 yaş kızlarda Eda Şamgül ve 12 yaş altı kızlarda Alev Taşkent ise 2'inci olarak yarışı tamamladılar. Büyük kadınlarda ise Tayra Tunca 3'üncülük elde etti. Yarışların ikinci gününde gerçekleştirilen yarışlarda ise Ayşe Durlu ve Defne Akerman 1'inci oldu. Tayra Tunca ve Alev Taşkent ise 2'incilik elde etti. Eda Şamgül de 3'üncü olarak yarışı tamamladı.

Alp disiplininde antrenör kursu ilgi gördü

Türkiye Kayak Federasyonu Eğitim faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Federasyonun 2021 yılı faaliyet programında yer alan Al Disiplini 1.,2. ve 3. kademe antrenörlük kursu Bursa'da gerçekleştirildi. Bursa Uludağ Kayak Merkezinde gerçekleşen organizasyona Türkiye genelinden toplam 242 kursiyer katılım sağladı. Alp Disiplini Teknik Kurul Üyeleri, Milli takım antrenörleri ve deneyimli kayak antrenörleri tarafından kursiyerlere eğitimleri pandemi kuralları çerçevesinde büyük bir titizlikle verildi. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto, Başkanvekili Cafer Nuroğlu, yönetim kurulu üyeleri Nazım Söğüt, Tarkan Soyak da kursları Uludağ'da yerinde takip etti.

Alp disiplininde uluslar arası başarı

Türkiye Kayak Federasyonu Alp Disiplini Milli takımı sporcusu Sıla Kara Uluslar arası FIS Montenegro CUP'ta iki madalya kazandı. Büyük slalom Yarışında başarılı olan Sıla Kara bronz madalyanın sahibi olurken, yine FIS Montenegro CUP'ta gerçekleşen slalom yarışında da bronz madalya kazanarak kürsüdeki yerini aldı. Antrenörlüğünü Serhat Aktaş'ın yaptığı Milli kafilemizde Sıla Kara, Ceren Reyhan Yıldırım, Berkin Usta, Bünyamin Çelik, Yusuf Koç ve Mahmut Kazanç sporcu olarak yer alıyor.

Kayaklı koşu Balkan Kupası heyecanı

Türkiye Kayak Federasyonu 2021 Faaliyet programında yer alan FIS Kayaklı Koşu Balkan Kupası Finalleri Bolu'nun Gerede ilçesinde tamamlandı. Türkiye’nin yanı sıra Arjantin, Estonya, Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Romanya’dan 24 bayan 39 erkek olmak üzere toplam 63 sporcunun katıldığı organizasyon sonrasında dereceye giren sporculara madalyaları Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto, Gerede Kaymakamı Cengiz Ayhan, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, yönetim kurulu üyeleri Haydar Çetinkaya ve Süleyman Yıldırım ile yarışmanın FIS Teknik Delegesi-Uluslararası Organizasyonlar Daire Başkanı Necati Kaplan tarafından verildi.

Alp dağlarından doğan bir branş

Alp disiplini, 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında Orta Avrupa’da Alp Dağları bölgesinde geliştirilen kayak tekniğidir. Modern Alp disiplini yarışları, iniş yarışından ve bir dizi bayrak direği arasından zikzaklı biçimde kayarak yapılan slalomdan oluşur. Bu iki yarışın ortak sonucu (bazen buna büyük slalom da eklenir) kombine Alp disiplini olarak adlandırılır. İlk kez 1928’de düzenlenen Arlberg-Kandahar yarışı, iniş ve slalom yarışlarının ortak sonucunu temel alan ilk uluslararası açık yarışmadır. Bugün bu yarışlar dönüşümlü olarak İsviçre’nin Mürren, Avusturya’nın St. Anton, Fransa’nın Chamonix, İtalya’nın Sestriere ve Batı Almanya’nın Garmisch-Partenkirchen kentlerinde düzenlenir. Kayak sporunun uluslararası yönetim organı olan Uluslararası Kayak Federasyonu, iniş yarışını ilk kez 1930’da resmen kabul etmiş, ilk iniş ve slalom şampiyonası 1931’de düzenlenmiştir. Alp disiplini yarışmaları 1936’da Olimpiyat Oyunları‘na alınmıştır.

 

 

Slalom'dan iniş yarışlarına

Alp disiplininin bir kayak türü olan slalom, yokuş aşağıya inilirken, kırmızı ve mavi bayraklı direklerin arasından geçerek yapılan bir yarışmadır. Alp Disiplini olarak geçen kayak türündeki yarışmalarda kurallar tüm yarışmacılar için aynıdır. Kadınlar ve erkekler arasındaki tek fark pistin uzunluklarıdır. Alp disiplini türleri kendi içinde dört ana kategoriye ayrılır. Bunlar; Slalom, Büyük Slalom, Süper Büyük Slalom, İniş Yarışı olarak bilinir. Slalom yarış türü, Alp Disiplini türleri arasındaki teknik ve dönüşler açısından yarışmacıları zorlayan bir türdür. Bu sebeple aralarındaki en yavaş yarışma kategorisidir. Yarışmacıların hızları en fazla yaklaşık 60 km/s ulaşabilmektedir. Büyük Slalom; tıpkı Slalom türü gibi teknik gerektiren bir yarışmadır. Ancak normal slalomdan farkı pist daha uzun, dönüşler daha az ve hız daha fazladır. Süper Büyük Slalom; yarışları hız yarışmaları olarak kabul edilir. Teknik diğer ikisine göre daha azdır ancak hız oldukça fazladır. İniş Yarışı pistlerinde daha kısa Büyük Slalom pistlerinden daha uzundur. İniş Yarışı; Alp disiplini türleri arasındaki en hızlısı olduğu için tamamen hız yarışı olarak tanımlanabilir. En uzun pist, en az dönüş hareketi yapılan yarışma türüdür. Yarışmacıların hızları saatte 100 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam