SON DAKİKA
reklam
reklam

Sektör ivme kazandı

Eklenme Tarihi: 2 Mayıs 2021, Pazar - 13:52   Okunma Sayısı: 88773
Pandemi döneminde en çok satış yapan sektör mobilya sektörü oldu. Evde geçen süre uzayınca, evlerini ofise dönüştürmek isteyenler, kendisini daha iyi hissetmek için dekorasyona sarılanlar ve yazlık bölgelere taşınanlar soluğu mobilya mağazalarında aldı

Kişiye özel mobilya tasarımı konusunda Avrupa’da kendisine önemli bir yer edinen Art Design, iç pazarda da büyümeye devam ediyor. Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, kısıtlamalar nedeniyle ertelenen düğünlerin yeniden başlamasıyla birlikte satışlarda büyük bir ivme yakalayacaklarının altını çiziyor. Pandemi sürecini en doğru değerlendiren firmalardan biri olan Art Design, yurt içinde ve yurt dışında büyümeye devam etti. Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, bu sene de mağazalarının arasına bir yenisini daha ekleyeceklerini belirtiyor. 2000’li yılların başında Rıza Terzi tarafından kurulan Art Design, bugün Avrupa’dan Türki Cumhuriyetlere kadar birçok ülkeye en trend mobilyaları ulaştıran bir marka haline geldi. Yönetim Kurulu Başkanlığını Turgay Terzi’nin üstlendiği Art Design, hep sektöre yenilikler katma amacını güdüyor. Önce sektörde kişiye ve mekana özel mobilyaları gündeme getirdi, daha sonra hayallerdeki dekorasyon 3D çizimle müşterilere yaşatıldı, Art Deco ve Luxury Modern kavramları ilk defa uygulanmaya başladı. Kaliteli işleri ve tasarımlarıyla, ciddi bir tüketici grubu oluşturan marka, Kalamış showroom’da en trend modellerini sergilemeye başladı.

 

Pandemi sürecinde yatırımlar hız kesmedi

 Modoko'daki mağaza sayılarını arttırdıklarını söyleyen Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ''2019’un yaz aylarında yatırıma başladığımız ve 8 milyon TL yatırım bedeli tutan Kalamış mağazamızı 2020’de açtık. Modoko’daki 2 mağazamızdan sonra mağaza sayımızı 3’e çıkardık. Şimdi de Kalamış’ta ikinci mağazamızı açma hazırlığı içerisindeyiz. Onu da yaz aylarında açacağız. Hollanda’da bir showroom açma hedefimiz bulunuyor. İlk defa yurt dışına yatırım yapmış olacağız. Böylece yurt içinde 4 mağazamızın yanı sıra 1 tane de yurt dışında mağazamız olacak. Hollanda bizim için önemli bir pazar. Çünkü ihracatımızın büyük bir kısmını Almanya, Belçika, Hollanda hattına yapıyoruz. Burada daha çok restoran ve kafelerle iş yapmamızın yanı sıra villa tipi büyük konut projelerinde varız'' diye konuştu. Yurt içi pazara baktıklarında tekli ürün satımından ziyade bir odayı ya da bir evi baştan aşağıya değiştiren projelerde yer aldıklarının altını çizen Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ''Böylece dekorasyonu bir bütün alarak ele alabiliyoruz. Bu anlamda da müşterilerimizden olumlu bir geri dönüş alıyoruz. Duvarla, parkeyle, mobilyayla uğraşmadan tek bir yer üzerinden yani bizimle işlerini sonlandırmış oluyorlar. Tasarım konusunda hem fonksiyonelliği hem de şıklığı bir araya getiren tasarımlara ağırlık verirken, asıl bizim farkımızı ortaya koyan tek başına ürün satışından ziyade bir mekanı baştan aşağıya yani parkesinden boyasına, mobilyasından aydınlatmasına kadar bütüncül yaklaşımımız müşteriler arasında popülerleşmeye başladı. Pandemiyle birlikte bu tarza doğru bir talep gelişti. 2019 yılında ihracata yaptığımız yatırımlar meyvelerini verdi ve 2020 yılında 150 milyon TL’lik ciro gerçekleştirdik. Türki Cumhuriyetlere ihracatımıza devam ederken, yeni bir marka çıkarmanın altyapı çalışmalarını hazırlıyoruz'' diye konuştu.

 

 

 Yazlık bölgelerden yoğun talep

Pandemiyle birlikte yazlık bölgelere bir kayışın söz konusu olduğuna değinen Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ''Yurt içinde ağırlığımız İstanbul olmakla birlikte bahar aylarıyla birlikte ağırlıklı olarak Bodrum hattında yoğun bir çalışma içine giriyoruz. Ancak pandemi dolayısıyla yaz sonundan itibaren Çeşme, Fethiye, Bodrum tarafından yoğun talep almaya başladık. Görüştüğümüz müşterilerden aldığımız cevap, “Bu sene yazlıkta kalacağız ve işlerimizi de buradan yürüteceğiz. Evimizi kış ve çalışma konforuna uygun hale getirmek istiyoruz” olmuştu. Projelerimizin yüzde 75’ini konut projeleri oluşturuyor. Bunun da şu an yüzde 60’ı İstanbul’da. Yüzde 15’i ise yazlık bölgeler oluşturuyor. Baktığınız zaman geçtiğimiz yıllar dönemsel işlerimiz olurdu bu bölgelere sadece. Şu anda ise her gün giderek artan bir talep var. Aslında yazlık evlerin dekorasyonu, hem kış hem de yaza uygun bir şekil almaya başladı'' şeklinde konuştu.

 

Bahçe mobilyaları ağırlık kazandı

 İki yıl öncesine göre süreklilik arz eden bir durumla karşı karşıya olduklarını dile getiren Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ''Belirtmiş olduğum üzere dönemsel bir hareketlilik vardı. 2019 yılına göre süreklilik arz eden bir durumla karşı karşıyayız. Genel bir oranlamada yüzde 5 iken bu yüzde 15’e çıktı. Yazlıklarda biliyorsunuz daha keten kumaşların olduğu bahçe mobilyalarının ağırlık kazandığı, rahatlığın hakim olduğu tasarımlar ön plandayken, şimdi kışa uygun tasarımların yanında çalışma ortamı sağlayacak tasarımlara uygun tercihler söz konusu'' dedi.

 

Hammadde sıkıntısı prestij kaybına neden oluyor

Son dönemlerde sektörün yaşadığı hammadde sıkıntısının şu sıralar tavan noktasına geldiğine vurgu yapan Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ''Bu bizim sektörümüzün önünü tamamen tıkıyor. Çünkü hem hammadde bulmakta hem de bunların fiyatlarını oturtmakta çok zorlanıyoruz. Son 3 ayda fiyatlarda yüzde 150’ye varan artışlar söz konusu. Bu da bizim yapacağımız projelerde, satışlarda maliyeti hiçbir şekilde kestiremediğimiz için çok büyük sıkıntılar oluşturuyor ve bu tüketiciye de çok büyük şekilde yansıyacaktır. Sünger, MDF, cila, cam hammaddelerini bulamıyoruz. Hem hammadde bulamıyorsunuz hem de bulsanız bile çok yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu da bizim sektörümüzün önünü tıkıyor. Yurt içi ve yurt dışında yapacağımız projelerde vereceğimiz terminlere uyup uyamayacağımızı göstermiyor. 3 ay verdiğimiz bir termin, hammadde kaynaklı 5 aya, 7 aya çıkabiliyor. Bu da hem cezai anlamda çok ciddi yaptırımlar uygulanabiliyor hem de mobilya sektörünün prestij kaybına neden oluyor. Bunun önüne geçebilmemiz için farklı taleplerimiz var. Fiyat skalamız belli bir noktada olmalı. İthalat sınırlaması getirilmeli. Eğer bu işin ucunu tutmazsak, sektörümüz açısından prestij ve itibar açısından bizi 5 yıl geriye itecektir. Prestijinizi ve itibarınızı kaybettiğinizde bunu yerine getirmeniz çok zor oluyor'' diye konuştu.

 

Düğün alışverişleri sektöre renk getirecek

Yeni kısıtlamalarla düğünlerin de ertelendiğinin belirten Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ''Mobilya satışlarını etkileyen bir faktör de düğünler. Bu durum iç pazarda bir daralmaya sebebiyet veriyor. Şu anda sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı satışlarımız iç pazarda oldukça düşük düzeyde devam ediyor. Ancak vaka sayılarının düşmesiyle birlikte kısıtlamaların kaldırılması, düğün alışverişlerinde satış patlamasına neden olacaktır. Aynı durumu geçen yıl da yaşamıştık. Aslında düğün alışverişleri 6 ay öncesinde başlıyor. Ancak bu sene de pandemi bitti bitecek derken, düğün alışverişleri de ötelendi. Bu yüzden düğünlerin yaz aylarında başlamasıyla birlikte yoğun bir alışveriş öngörüyoruz'' şeklinde konuştu.

 

Ev yenileme hareketleri artacak

 Aşılamanın devam etmesine rağmen görünen bu yıl da yine birçok şirketin evden çalışmaya devam edeceğine dikkat çeken Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, ''Uzaktan çalışma da büyükşehirlerde yaşama zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Bu da evlerin hem ofis hem ev olarak kullanılacağını bu nedenle de mobilyaların her iki rahatlığı da sunması gerektiğini anlatıyor. Aynı zamanda biz bu sene ev yenileme hareketinin daha da artacağını, artık tekli mobilya alımlarından ziyade evi bütün olarak ve herkesin kendisini ifade eden mekanların ağırlık kazanacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

 

''Mekana ve kişiye özel ürünler tasarlıyoruz''

 Müşterilerin kendilerine hangi tür ihtiyaçlarla geldiğinin tasarımları belirlediğine dikkat çeken Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, '' Biz daha çok mekana ve kişiye özel ürünler tasarlayan bir markayız. Tasarımlar, müşterinin bize hangi ihtiyaçlarla geldiğine göre değişir. Evlerinde daha rahat koltuklara yer açmak isteyenler bizimle irtibata geçiyorlar. Biliyorsunuz, koronayla birlikte evlerimiz aynı zamanda ofisimiz de olmaya başladı. İş verimliliğini artıracak modellerle daha çok ilgileniyorlar. Evlenecek çiftler için evlerini A’dan Z’ye döşeyecekleri için yatak odası, oturma odası gibi tüm gruplarla yakından ilgileniyorlar'' şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam