SON DAKİKA
reklam
reklam

Masadaki futbol, Teqball

Eklenme Tarihi: 5 Mayıs 2021, Çarşamba - 10:32   Okunma Sayısı: 177794
Masa Tenisi ve Futbolun karışımı olarak karşılıklı birer ya da ikişer kişiyle oynanan dünyanın yeni spor branşı Teqball, sporcuların teknik dayanıklılığını ve konsantrasyonlarını test etmeyi amaçlıyor

Yeni bir spor branşı olmasına rağmen dünyada hızla yayılan Teqball aynı zamanda Masa Futbolu olarak da adlandırılıyor. Ülkemize de kısa bir zaman önce gelen bu branşa ilgi her geçen gün artıyor. Federasyonu da kurulan Teqball'ın gelecekte olimpiyat oyunlarına girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Masa tenisi ve futbolun karışımı olan Teqball Macaristan çıkışlı yeni bir spor. Masa Tenisi'ne benzemesinin sebebi ise Teqball'ın oynandığı masasın Masa Tenisi masasına benzemesinden kaynaklanıyor. Uçları kavisli Masa Tenisi masasına benzer bir platform üzerinde, karşılıklı birer ya da ikişer kişiyle bir oynanan bir oyun olan Teqball, sporcuların teknik dayanıklılığını ve konsantrasyonlarını test etmeyi amaçlıyor. Teqball iki kişi oynandığı gibi dört kişi ya da daha fazla kişi ile de oynanabiliyor. Teqball oyununda oyuncular vücutlarının farklı bölgelerini kullanarak topun karşı tarafa geçirmeye çalışıyorlar. Oyuncuların dikkat etmesi gereken püf nokta vücudun aynı bölgesinin kullanılmaması. Teqball oyununda karşıya geçirdiğiniz ve rakibinizin yere düşürdüğü her top size puan kazandırıyor.

Macaristan'dan doğan bir spor

Teqball Macarlı futbol fanatikleri Gabor Borsanyi ve Viktor Huszar tarafından icat edildi. Borsanyi 24 yaşında olmasına rağmen emekli olmayı tercih etmiş profesyonel bir futbolcu. Teqball fanı Gabor Borsanyi’ın genç yaşına rağmen emekli olmayı tercih etmesinin sebebi ise agresif yapıda olması ve ciddi sakatlanma riski almak istemeyişidir. Viktor Huszar ise kendisini “Futbolu seven bilgisayar bilimcisi” olarak tanımlıyor. Euronews ‘ e göre Viktor Huszar Macaristan’ın dünya çapındaki gururu. Spor alanına yapılacak yatırımlar ile daha da değişecek gibi görünüyor.

Teqball'un kendisine özgü kuralları var

Teqball iki kişi ile oynanabildiği gibi 3 kişi ve daha fazla kişi ile de Masa Tenisi masasına benzer bir platform üzerinde oynanabiliyor. Teqball yeni bir spor dalı ve temeli futbola dayanıyor. Teqball‘un önemli kuralları var. Top 3 defa temas ederek rakibin olduğu yöne geçiyor olmalı. Teqball oyununda rakibe ve ekipmana temas edilemez. Saha dikdörtgen olmalı ve minimum 500 mm yüksekliğinde maksimum 1500 mm yüksekliğinde çevre olmalıdır. Teqball masası, sahanın tam ortasındadır. ağ kısa kenarların çevresine paraleldir. Teqball masasının rengi, zeminin rengi, Saha çevresinin rengi ve topun rengi farklı olmalıdır. Orta saha çizgisi teqball ortasında olmalıdır yarı saha çizgisi onu iki eşit yarıya böler. Yarı saha çizgisi açıkça belirtilmelidir şeritin minimum kalınlığı 20mm ve maksimum kalınlığı 50mm olmalıdır ve farklı bir renkte olmalıdır. Servis çizgisi ağa paralel olmalı ve masanın ortasından 3.5 metre uzakta olmalı.Masanın ucunun yerdeki yansımasına 2 metre uzaklıktadır. Servis çizgisinin kalınlığı minimum 20 mm ve maksimum 50 mm olmalıdır ve döşemenin renginden farklı olmalıdır. Bir teqball sahasının resmi müsabaka boyutu minimum 12 metre genişliğinde , minimum 16 metre uzunluğunda ve minimum 7 metre yüksekliğinde olmalıdır. Ağa paralel kenarlar minimum 12 metre uzunluğunda; diğer iki taraf minimum 16 metre uzunluğunda olmalıdır. Hakemler tekball sahasının bir parçası olarak kabul edilir.

 

Teklerde ve çiftlerde oynanıyor

Oyuncuların sayısı ikisine göre değişir farklı eşleme türleri; Tekler: her iki taraf için bir oyuncu, Çiftler: Her iki taraf için iki oyuncu. Oyunculardan biri takımın kaptanı olarak seçilmelidir. bire bir oyunda oyuncuların kendileri kaptandır. Yazı tura atılarak kaptan seçimi yapılabilir. Ev sahibi takım ilk sırada listelenen takımdır. Konuk oyuncu takım ikinci sırada listelenen takımdır. Oyun kıyafetleri kısa kollu veya kolsuz gömlek, şort veya etek , tek parçalı spor kıyafetidir . Bileklikler, kafa bandı , çoraplar ve ayakkabılar gibi başka herhangi bir giysi bir eşofmanın kısmı veya tamamı maç sırasında Baş Hakemin izni dışında oyun sırasında değiştirilemez. Tüm takılar (kolyeler, yüzükler, bilezikler, küpeler, deri bileklikler ve lastik bileklikler vb.) eşyaların oyun sırasında takılması yasaktır. Oyuncunun üzerindeki giyside kulüp resimleri, kulübü simgeleyen yazılar ,sayılar giysi üzerinde görülebilir aynı zamanda reklamlara da izin verilir. Bir yarışmacının üzerindeki eşyalar , yazılar , mücevherler rahatsız edici olmamalıdır eğer varsa Baş Hakemin Kararı Üzerine saklanması veya çıkarılması söylenir. Oyuncuların / takımların sahada kıyafet giymesine izin verilmez. Rakip takımdaki oyuncuların kıyafet renkleri gözle rahat bi şekilde ayırt edilmelidir. Aynı takımdaki tüm oyuncular aynı giyinmiş olmalıdır renk, aynı şekil, aynı tasarım ve aynı giyim türü. Her takımın farklı renklerde iki farklı kıyafeti olmalıdır. Baş Hakem takımların kıyafetlerinin yasallığı veya kabul edilebilirliği konusunda karar verir.

Teqball Federasyonu kuruldu

Toplam beş derneğin bir araya gelmesiyle Teqball Federasyonu geçtiğimiz ay İstanbul'da kuruldu. Türk sporu için tarihi bir gün olduğunu söyleyen Teqball Federasyonu Başkanı Sebahattin Keskin "Bu sporu sevenlere daha iyi imkanlarda teqball oynamaları için beş dernek bir araya gelerek Federasyonumuzu kurduk'' dedi. Teqbol'un kısa zamanda ülkemizde çok sevilen ve oynanan bir branş haline geldiğine dikkat çeken Keskin ''Önümüzdeki günlerde pandemi sürecinin normalleşmesi ile birlikte ülkemizin her ilinde ve ilçesinde teqball'un yapılanması için kolları sıvayacağız. Federasyonumuza katılacak yeni dernekler ve spor kulüplerimizle, bu spora yeni isimler kazandırmaya çalışacağız'' diye konuştu. Federasyonun bir diğer hedefinin de Türkiye'yi uluslararası arenalarda temsil edilecek sporcular yetiştirmek ve madalya kazanmak olduğunun altını çizen Keskin, En kısa zamanda Uluslararası Teqball Federasyonuna üyelik için başvuruda bulunacağız. Halen dünya üzerinde 105 ülkede oynanan bu sporu ülkemize kazandırdığımız için çok gururluyuz” ifadelerini kullandı.

Plajda da oynanıyor

Dünyada hızla yayılan Teqball tutkusu kısa sürede plaj sporları arasına da girmeyi başardı. Artık plajlarda, beachvolley, beachfutbol ve beachhentbol'ün yanında beachteqball da oynanıyor. Özellikle Brezilya'da hem Masa Tenisi'nin hem de futbolun çok sevilmesinden dolayı, bu iki sporun bir karışımı olan Teqball plajların en sevilen sporu haline geldi. Brezilya'nın en popüler plajlarından biri olan ve Posto Dois ile Posto Seis arasındaki bölgede yer alan Copacabana Plajı, Teqball turnuvalarına ev sahipliği yapıyor. Brezilya'nın spor ruhunu her anlamda hissettiren beachteqball, Brezilya'nın diğer plajlarına da sıçradı. Avrupa'da ise İspanya, İtalya ve Fransa'nın turistlik bölgelerinde ve ünlü plajlarını süsleyen Teqball masaları, heyecanlı karşılaşmalara sahne oluyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam