SON DAKİKA
reklam
reklam

BAL'da hasret sona erdi

Eklenme Tarihi: 16 Haziran 2021, Çarşamba - 23:51   Okunma Sayısı: 101584
Kısa adı BAL olan Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden kulüpler ve futbolcular pandemi nedeniyle bir yıldır ayrı kaldıkları sahalara yeniden kavuşmanın sevincini yaşıyor. İstanbul'u temsil eden sekiz takım ise 3.Lig'e yükselmek için mücadele veriyor

Başlayıp, başlamayacağı yılan hikayesine dönen ve pandeminin gölgesinde bir yıl geçiren Bölgesel Amatör Lig nihayet başladı. Hasretin sona ermesiyle futbolcu ve antrenörler bayram sevinci yaşadılar. Vuslatın geç gelmesine rağmen, kulüpler hedefleri olan 3.Lig için kolları sıvadı. Ancak bazı kulüpler çeşitli nedenlerden dolayı bu yılki haklarının saklı tutulması şartıyla, bu yıl lige katılmayacaklar. 2020-2021 sezonu Bölgesel Amatör Ligin 266 takımın katılımıyla oynanması düşünülüyordu. Ancak pandeminin devam ettiği süreçte daha önce açıklanan statüde ve tarihlerde başlatılamaması üzerine bu sezon lige katılmayacağını belirten 158 kulübün haklarının saklı tutularak 2021-2022 sezonunda Bölgesel Amatör Lig'de yer almalarına karar verildi. Sıkıştırılmış bir takvim ile oynatılacak olan 2020-2021 sezonu Bölgesel Amatör Lig'e katılacağını beyan eden 108 takımın müsabakaları başladı. BAL'a katılacağını belirten 108 takım, 4 ayrı bölgede, 4'erli ya da 3'erli 8'er grupta mücadele edecek. Grup maçları çift devreli lig usulüne göre deplasmanlı olarak oynanacak. Her bölgede grup birincisi olan 8 takımın tarafsız grup merkezlerinde tek maç eleme usulü karşılaşacak. 8'er takımlı 4 bölgede oynanacak çeyrek final müsabakaları öncelikle 1. ve 2., 3. ve 4., 5. ve 6. ve 7. ve 8. grup birincilerinin çeyrek final müsabakaları oynamasıyla, (1-2) galibinin (3-4) galibi ile, (5-6) galibinin, (7-8) galibi ile yarı final müsabakaları oynayacak. Yarı final müsabakalarının galipleri ise tek maç eleme usulü final müsabakası oynayacak. 4 Bölgenin birincisi olan 4 takım TFF 3. Lig'e çıkma hakkı kazanacak.

 

İstanbul takımlarının hedefi 3.Lig

 

Bu sezon BAL Ligi'nde İstanbul'u Alibeyköyspor, Cevizli Anadolu, Bağcılar Spor Kulübü, Beykoz 1908, Dudulluspor, Sultangazispor, Maltepespor, Bulvarspor temsil edecek. Sekiz kulübünde hedefi, 3.Lig'e çıkacak 4 takımdan biri olmak. Statü gereği 1.bölgede yer alan İstanbul takımlarından sadece biri 3.Lig'e çıkabilecek. 2012 yılından bu yana BAL Liginden 3.Lig'e 13 İstanbul takımı çıkma başarısı gösterdi. Bunlardan Çıksalın, Tuzla ve Sultanbeyli Belediye Spor doğrudan 3.Lig'e yükselirken, Silivrispor, Fatih Karagümrük, H.E.A. Spor (2 kez), Çatalca spor, Erokspor, Alibetköyspor, Şile Yıldız spor, Modefenspor ve 1877 Alemdağ takımları play-off maçları sonunda 3.Lig'e çıkan İstanbul takımalrı oldu. Yeni sezona katılmayacaklarını açıklayan; Vefa, Bakırköyspor, İst.Bayburt, Yeşilköyspor, Kavacıkspor, İst.Kayaşehir, Ortaköyspor, Nişantaşıspor, Yeniköyspor, Küçükyalı Yelken, İst.Siirt Gücü, Kuruçeşmespor, Atlaspor, İst.Sinopspor, Irmakspor, Beyoğlu Yeniçarşı, TED İstanbul Koleji, Beyşyüzevler, Gazi Mahallesi Spor takımlarının hakları ise saklı tutuldu. Bu takımlar 2021-2022 sezonunda BAL Ligi'nden devam edecekler.      

 

İlk hafta Beykoz ve Sultangazi kayıpsız

 

2020-2021 BAL sezonunun ilk haftasında 1.Bölge, 1.grupta Beykoz 1908, evinde Cevizli Anadoluspor'u 58.dakikada Ahmetcan Bayraktar'ın golüyle 1-0 yendi. Bu grubun diğer maçında ise Alibeyköyspor ile Bağcılarspor 1-1 berabere kaldı. 51.dakikada Recep Akkemik'in golüyle Bağcılar öne geçmesine rağmen 90+2'de Selim Gödebil'in golüyle Sultangazi beraberliği sağladı. 1.Bölge 2.grupta Sultangazispor, eksik ve genç bir kadroyla sahaya çıkan Dudulluspor'u 71.dakikada Sercan Tunç ve 88.dakikada penaltıdan Kemal Emre Bozoğlu'nun ayağından bulduğu gollerle 2-0 mağlup etti. 1.Bölge 3.grupta Maltepespor ile Kartal Bulvarspor 2-2 beraber kaldı. 70.dakikada Murat Gürsu ve 76.dakikada Hakan Öztürk'ün golleriyle Bulvarspor 2-0 öne geçmesine rağmen son 5 dakikada bulduğu gollerle Maltepespor eşitliği sağladı. Kırmızı-yeşillilerin gollerini 86.dakikada Serkan Bozkurt ve 90.dakikada peanltıdan Gür Ege Gürel kaydetti.

 

İstanbul'da statlar yenilendi

 

Türkiye Futbol Federasyonu'nun bir yıldır ara verilen BAL karşılaşmaları için startı verileceğini bildirmesi üzerine İstanbul'daki stat ve antrenman sahalarını yenilenirken takımlarda antrenmanlarına hız verdi. Türkiye 3.Ligi'ne yükselecek, amatörlükten profesyonelliğe adım atacak 4 takımı belirleyecek olan BAL maçları heyecanlı karşılaşmalara sahne olacak. 15 haftada tamamlanacak olan müsabakaların başlama vuruşu öncesinde ise İBB tarafından hizmet verilen tüm stadyum ve antrenman sahaları kontrolden geçirildi. TFF Amatör İşlerden Sorumlu Başkan Vekili Ali Düşmez "İlk günden itibaren amatör futbolu oynatmak için büyük çaba gösterdik. 11'nci sezonumuz Türk futboluna, amatör futbol camiasına ve ülkemize hayırlı olsun. Covid-19 salgını nedeniyle dünya büyük sıkıntılar çekti. Ülkemiz de bunu hissetti. Bir savaş var. Spor camiası olarak büyük bir mücadele veriyoruz ve vermeye devam ediyoruz. En başından bu yana Federasyonumuz, kurullarımız, spor camiasına güvendik ve futbolumuz için en iyi kararları aldık. Bir konuyu vurgulamak istiyorum. TFF'nin her alanda futbolu oynatmaktan başka hiçbir düşüncesi olmadı. Başta Başkanımız Nihat Özdemir olmak üzere, devletimizle iş birliği halinde maçların oynanması için çalışmalarımızı yürüttük. Sorumlusu olduğum amatör futbol için de arkadaşlarımla birlikte ilk günden beri aynı fikirde idik. Salgının en yoğun olduğu dönemde dahi çalışmalarımıza devam ettik. Daima müsabakaların yapılması yönünde odaklandık. Devletimiz ile TFF Sağlık Kurulu ve Bakanlık Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini aldık ve bundan sonra da almaya devam edeceğiz. BAL'ın farklı bir işleyişi var. Amatör kurullarımızla birlikte bir program oluşturduk. 2 bin 500 civarında maç oynatarak sezonu tamamlıyorduk. Ancak bu sezonun yarısını kaçırmamıza rağmen TFF'nin isteği, devletimizle görüşmelerimiz sonunda kısa ve öz program yapmayı uygun gördük. Statü onaylandı ve tüm kamuoyu ile paylaştık " diye konuştu.

 

"Dostluk içinde, el ele vererek maçları yürütelim"

 

Amatör camianın sezonda 120 bin maç oynanan büyüklükte olduğunu ifade eden Düşmez, "Bizim en iyi bildiğimiz iş bu. Ümidim o rakamları artırmak. Ancak bu sezon bin 360 maçla bu ligi tamamlamak istiyoruz. Katılan, emek veren, takımlarımıza, ASKF Başkanlarımıza, kulüp başkanlarımıza, antrenörlerimize, sporcularımıza ve tüm amatör futbol ailesine başarılar diliyorum. Amatör kurulumuzun hazırladığı bu programa destek veren, kulüplerimizin katılımını da sağlayan TFF Başkanımız Nihat Özdemir ve Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum. Kulüplerimizden isteğimiz; centilmence, seyircisiz maçlarda kurallara riayet ederek, Fair Play ve dostluk çerçevesinde maçların oynanmasıdır. Dünyanın ve ülkemizin geçtiği bu zor günlerde bu işe emek veren tüm Amatör camiamızdan yardımcı olmalarını rica ediyorum. Herkes büyük mesai verdi. Kulüpleri de anlıyoruz, imkanları kolay değil, onları da biliyoruz. Ama Covid nedeniyle her alanda sıkıntı var. Bu ortamda el ele vererek, bu ligi tamamlamayı üzerimize düşen bir görev olarak düşünüyorum. Sizlerden de bunu rica ediyorum. Sağlıkla başlayalım, sağlıkla bitsin. Hiçbir ferdimizin burnu kanamadan, bu illet bizlere musallat olmadan maçlarımız bitsin" ifadelerini kullandı.            

Toplam 9 takım 3.lig'e yükselecek

 

Covid-19 salgınının devam ettiği dikkate alınarak 4 ve daha fazla takımla temsil edilen illerin aynı gruplarda, 1, 2 ve 3'er takımla temsil edilen illerin de, birbirine yakın illerle eşleştirilmesi esasına göre yapılan gruplandırma ile BAL'a katılan takımlar, 9 ayrı bölgede, 4 takımlı 12, 5 takımlı 22 ve 6 takımlı 18 grupta olmak üzere toplam 52 grupta müsabakalarını oynayacak. 4 takımlı gruplar üç devreli lig usulüne göre, 5 ve 6 takımlı gruplar çift devreli lig usulüne göre oynanacak. Her grubun birincisi olan takım bölge birinciliği müsabakalarına katılmaya hak kazanırken, grupta en altta yer alan takım kendi ilinin yerel ligine dönüş yapacak. Bölge birinciliğine katılma hakkı kazanan 52 takım, 5 takımlı 2 ve 6 takımlı 7 grup olmak üzere toplam 9 tarafsız grup merkezinde bölge birinciliği müsabakalarını oynayacaklar. 9 bölge birincisi TFF 3. Lig'e çıkma hakkı kazanacak.

 

Sporculara testler yapılacak

 

Kulüplerin Covid-19 PCR testlerini yapacağını ifade eden Ali Düşmez, "Bu Bilim Kurulu'nun, Sağlık Bakanlığımızın ortaya koyduğu kesin bir kuraldır. Bunlar kulüplerin sorumluluğunda ancak biz de bu yükü hafifletmenin çalışmaları içindeyiz" dedi. Kulüplerin sorumlu kişilerinin sosyal medyada vakit harcamalarının hizmet aksaklığına yol açacağını ifade eden Düşmez, "Bizler her zaman kulüplerimizin yanındayız. Bizlere her konuyu sorabilirsiniz. TFF bir kurum ve kurumsal olarak çalışmaktadır" çağrısında bulundu. Daha önce 17 Nisan'da başlayacağı duyurulan BAL Ligi Covid-19 pandemisinin son günlerdeki seyri üzerine Bölgesel Amatör Lig maçlarının oynatılması ile ilgili TFF Sağlık Kurulu tarafından bir değerlendirme yapıldı. Yeni tedbirleri zorunlu kılan mevcut süreçte, gerek şartların elverişli olmadığı gerekse 266 takımın katılımının söz konusu olduğu lig organizasyonunun yeni riskler taşıdığı konusunda Sağlık Kurulu görüş birliğine varıldı. Bu kapsamda, daha önce 17 Nisan'da başlatılması planlanan Bölgesel Amatör Lig'in sağlık şartları uygun olduğu takdirde Mayıs ayının son haftası başlatılması uygun bulundu. Ancak bir kez daha ertelenen BAL Ligi, nihayet Haziran'ın ilk haftası start aldı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam