SON DAKİKA
reklam
reklam

Bahçeler şenlendi

Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2021, Perşembe - 09:41   Okunma Sayısı: 59122
Haziran ayının başlarında olgunlaşan çilek, karadut, karpuz, kiraz, vişne, erik ve şeftali artık hasat edilmeye başladı. Bahçeleri renklendiren, pazar yerlerini şenlendiren yaz meyveleri, içindeki vitaminlerle de vücut direncimizin artmasına katkı sağlıyorlar

Pazarlarda, manavlarda ve marketlerde tezgahları renk renk yaz meyveleri süslemeye başladı. Her mevsimin ayrı bir güzelliği olsa da yaz meyvelerinin yeri başkadır. Tatları ile yaz meyvelerini sevmeyen yoktur. Ağızlarda bıraktığı kimi, tatlı, kimi ekşi yaz meyveleri aynı zamanda vücudun direncini koruması ve bağışıklık kazanması için son derece büyük öneme sahip bulunuyor. Yaz meyvelerinde bulunan vitaminler ile yaz aylarında ihtiyacımız olan vitaminleri karşılayabiliriz. Sıcak günlerde ter ile kaybettiğimiz mineralleri ve enerjiyi yaz meyveleri ile geri kazanmamız mümkün. Yaz meyveleri bahçelerden toplanıp, yemek için sofralara doğru yolculuğuna başladığında, bizler için doğal ve daha sağlıklı bir alternatif olmaktadır. Bu yaz meyvelerini vitamin ve enerji takviyelerinin yerine rahatlıkla tüketebiliriz. Günümüzde bir çok kişi yediği meyvelerin organik olmasına dikkat ediyor. Bu nedenle hangi meyvenin hangi ayda, hangi mevsimde çıktığı artık önem kazanmaya başladı. Soğuk depolar, derin dondurucular, bir çok meyvenin her dönem yenmesine yardımcı oluyor. Ancak, dalından toplandıktan sadece bir kaç gün sonra sofralara gelen mevsimsel meyvelerin hem tadı bir başka oluyor, hem de sağlığımız için faydası büyük oluyor. Haziran ayının başlarında olgunlaşan Çilek, karadut, karpuz, kiraz, vişne, erik ve şeftali artık hasat edilmeye başladı. Bahçeleri renklendiren, pazar yerlerini şenlendiren yaz meyveleri, içindeki vitaminlerle de vücut direncimizin artmasına katkı sağlıyorlar

Ara öğün olarak da yenebilir

Yaz meyveleri aynı zamanda ara öğün olarak tüketebileceğiniz en ideal besin kaynaklarıdır. Öğünlerin arasını açtığınızda çok fazla acıkıyorsanız ara öğün tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Üstelik yaz mevsiminin sulu ve ferahlatıcı meyveleriyle lezzetli ve sağlıklı ara öğünler hazırlamak çok daha kolay oluyor. Örneğin yoğurdun içine çilek ya da şeftali dilimleyebilir ya da karpuz, vişne, karadut gibi meyvelerle, taze meyve ya da meyvelerin suyuna, süt veya yoğurt ilave edilerek yapılan milkshake tarzı bir içecek olan serinletici smoothie hazırlamak mümkün. Meyvelerin tatlı lezzeti, böylece tatlı isteğinizi kontrol ederken size yardımcı da olacaktır.

Vitamin açısından sağlık deposu        

Yaz meyveleri pek çok hastalığa iyi geldiği gibi, vücut direncini de koruyacak kadar faydası bulunmaktadır. Uzmanlar her mevsim taze meyve tüketilmesini ısrarla vurguluyorlar. Lif ve C vitamini kaynağı meyveler ile sağlıklı bağırsaklara sahip olup birçok hastalığın oluşma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Şu yaz aylarında ihtiyaç duyduğunuz A, B, C, E ve K vitaminlerine yaz meyvelerinden ulaşabilirsiniz. Kolesterolü kontrol altına almak ve düşürmek içinse meyve tüketmek gerekiyor. Erik, şeftali ve kayısı gibi meyveler, C, B, E ve K vitaminleri bakımından zengin olduğu için büyümeyi hızlandırıyor.Kiraz, çilek ve karadut gibi kırmızı meyveler, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olduğu için diş çürümesini engelliyor ve dişlerin daha sağlıklı gelişmesini sağlıyor. Erik ve şeftali gibi meyveler, A ve C vitamini bakımından son derece zengin. Bu da bağırsakların düzenli ve sağlıklı sindirim yapmasına katkıda bulunuyor. Karpuz, Vişne gibi meyveler, flovonaid içerdikleri için idrar yolları hastalıklarının oluşma riskini ciddi anlamda azaltıyor. Çilek ise C vitamini deposu olduğu için güçlü antioksidanlardır ve bu nedenle alerjilere karşı tam koruma sağlar.

 

Karpuz

Yaz denildiğinde akla ilk gelen meyvelerden bir tanesi şüphesiz karpuzdur. Antioksidan vitaminler olan A ve C vitaminlerinin önemli bir kaynağı olan karpuz, yüksek su oranı ile midede doluluk hissi yaratarak düşük enerji ile uzun süreli tokluk hissi sağlar. Beta karoten ve likopenden zengin olması nedeniyle prostat kanseri başta olmak üzere tüm kanser türlerine karşı önemli bir koruma sağlar. Bunun yanı sıra potasyum mineralinden zengin olması nedeniyle tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, kardiyovasküler hastalıkların gelişimini önlerken tedavilerini de destekler. Fakat özellikle de şeker hastaları veya kilo vermek isteyen bireylerin karpuzu ölçülü olarak tüketmesinde fayda vardır. 2-3 ince dilim karpuz 1 porsiyon meyve olarak güvenle tüketilebilir.

Çilek

Folik asit içeriği en yüksek olan meyvelerden bir tanesi olan çilek, ilkbahar aylarından yazın başlangıç dönemlerinde kadar bulunabilen oldukça sevilen bir meyve türüdür. A ve C vitaminleri ile selenyum mineralini önemli miktarlarda içermesi nedeniyle kansere ve enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda fosfor, manganez, potasyum gibi minerallerden de zengindir. Polifenol olarak adlandırılan sağlığa yararlı bitkisel bileşenler içermesi nedeniyle kan kolesterol ve trigliserid seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Bir porsiyonu yaklaşık olarak 5-6 orta boy çilekten oluşur.

 

Kiraz

Yaz aylarının sevilen meyvelerinden bir tanesi olan kiraz, antioksidan A ve C vitaminleri ile potasyumun iyi bir kaynağıdır. Demir içermesi nedeniyle kan yapımını desteklerken yüksek lif içeriği sayesinde de sindirim sorunlarının önüne geçilmesine katkıda bulunur. Kalp sağlığını destekleyen kiraz, baş ağrılarını ve migren ataklarını azaltmaya da yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve içerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruma sağlayan kiraz, oldukça sağlıklı bir meyve türüdür. 10-12 adet kiraz bir porsiyon meyve olarak tüketilebilir.

 

 

Yeşil Erik

İlkbahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini bulan yeşil erik, A ve C vitaminleri ile fosfor, potasyum, ve çözünür posa açısından oldukça zengin bir meyve türüdür. Lif içeriği oldukça yüksek olduğundan sindirim sistemini düzenler, aynı zamanda içerdiği çözünür posa sayesinde kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Glisemik indeksi düşüktür ve kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olmaz. Bu sayede diyabet hastalarının da güvenle tüketebileceği meyvelerden bir tanesidir. C vitamini içeriği yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir, damar ve diş eti sağlığını destekler. 10 adet küçük boy veya 10 adet orta boy yeşil erik bir porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.

 

 

 

Şeftali

Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden bir tanesi olan şeftali, yüksek potasyum içeren sarı meyveler grubunda yer alır. Yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını destekler, kabızlık sorununu önler. Potasyum içeriğinden kaynaklanan idrar söktürücü özelliği ile vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olurken hipertansiyon hastalarında tansiyonun düşürülmesine katkıda bulunur. Kabuğunun tüylü yapısı nedeniyle kabuklu olarak tüketilecekse çok iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korumasına ek olarak A ve C vitamini içeriği sayesinde kanserden korunmaya da yardımcıdır. 1 küçük boy şeftali 1 porsiyon meyveye denk gelir.

 

Karadut

Bahar aylarında dalları rengiyle süsleyen karadutun faydaları saymakla bitmiyor. Geçmişten günümüze kadar birçok hastalığa tedavi olarak da kullanılan karadut meyvesi bağışıklık sisteminin de en büyük destekçilerinden. Bağışıklığı güçlendiren, kolesterol içermeyen karadutun bir çok faydaları bulunuyor. 100 gramında yalnızca 44 Kcal bulunan karadut, yaz meyveleri arasında düşük kalorisi ile harika bir tercihtir. Meyve şekerinin düşük olması nedeniyle kan şekerinin stabil kalmasını sağlar. İçeriğindeki yüksek seviyedeki lif ile kabızlığı önler, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler. Karadutun 100 gramında yaklaşık 10 miligram C vitamini bulunur. C vitamini Covid-19’dan korunmak için en önemli silahlarımızdan biridir. Bu yüzden karadut yazın gelmesi ve yasakların azalması ile birlikte bağışıklığımızı korumamız için harika bir C vitamini kaynağıdır. Karadut, diyabeti önler ve kansızlığı giderir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam