SON DAKİKA
reklam
reklam

Sanatın gerçek gücü

Eklenme Tarihi: 4 Temmuz 2021, Pazar - 00:16   Okunma Sayısı: 57777
Çocukların erken yaşta sanatla tanışmaları planlama, başlanılan işi bitirme, sorumluluk alma, akademik başarı gibi özelliklerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Yerel yönetimler de bu bilinçle çocuklar için bir çok sanatsal etkinlik düzenliyor

Ülkemiz, 0-17 yaş arasındaki çocuklar ile Avrupa’nın en genç nüfuslu ülkesi durumunda. Bu gurup toplam nüfusun yüzde 28’ini oluşturuyor. Bu genç nüfusun erken yaşlarda sanat ile tanışması onların planlama, başlanılan işi bitirme, sorumluluk alma, akademik başarı gibi özelliklerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Musikiden, resme, tiyatrodan, el becerilerine kadar sanatın çeşitli dalları çocuklar için tüm duyularını kullanabildikleri, bu sayede hemen her ortamda kendilerini doğru ifade edebilme yetisi kazandırıyor. Sanat ve sanatsal etkinlikleri ile küçük yaşlarda tanışan çocuklar aynı zamanda öz güven sahibi de oluyorlar. Bu da ileriki yaşantılarında, sanat, kültür, spor, iş deneyimi gibi pek çok alanda onlara avantaj sağlayabiliyor. Her şeyden önce çocuklar sanatsal aktivitelere katıldıklarında hayal güçlerini kullanabilmeyi öğrenmektedirler. Bu nedenle yerel yönetimler de bu bilinçle çocuklar için bir çok sanatsal etkinlik düzenliyor .

Sanatsal faaliyetler her yönden artı sağlıyor

Sanatsal etkinliklere katılan çocukların fiziksel, işitsel ve duygusal yönden bir gelişim sürecinin içerisine girmeye başlıyorlar. Erken yaşta musikiye başlayan hatta musikiye istidadı olan gençlerin mutlaka elinden tutulması ve desteklenmesi gerekiyor. Zira erken yaşlarda musiki sayesinde çocuklar ritim tutmayı, müzik kulağı edinmeyi ve sözleri akılda tutmayı öğrenmeye başlamaktadırlar. Musiki parçaları, şarkıların sözleri, beyinde dil, soyut düşünce ve matematikten sorumlu alanlardaki nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendiriyor. Sanatın erken çocuklukta sosyo-duygusal gelişime olan katkısını inceleyen bir derleme, müzik, dans, drama gibi programların, çocukların empati, paylaşmak, iş birliği yapmak gibi sosyo-duygusal yetkinlikleri ile olumlu yönde ilişkili olduğunu da gösteriyor. Erken çocukluk (0-3 yaş) ve okul öncesi dönem (4-6 yaş), çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyo-duygusal becerileri en hızlı kazandıkları dönemlerin başında gelir.

HKÇKM’de yaz atölyeleri başladı

Çocuklara yönelik etkinlikleriyle Kadıköy’ün ilgi odağı olan Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi (HKÇKM)’nde yaz atölyeleri 1 Temmuz’da başladı. Merkez, bu yıl da drama, müzik, resim, dans, masal atölyeleri gibi etkinlikleriyle her yaş grubuna hitap edecek. Çocuk dostu bir mimari yaklaşım ve çocuk bakış açısına göre yapılan HKÇKM, çocukların farklı etkinlerle buluşacağı, yaşıtlarıyla sosyal iletişim kuracakları, sanatsal ve kültürel alışverişlerde bulunacakları bir merkez olma özelliğine sahip. Geçen sezon, pandemi dolayısıyla çevrimiçi atölyelerini gerçekleştiren merkezde, 1 Temmuz’da yüz yüze atölyeler başladı. Pandemi kurallarına uygun olarak 14 Temmuz’a kadar devam edecek yüz yüze atölyelere katılım için Kadıköy Belediyesi web sayfasından online başvuru yapmak yeterli. Kontenjanla sınırlı programda çocukların kendi masal kitaplarını yazdıkları ve çizdikleri bir de online atölye yer alıyor. 2-14 yaş grubu çocuklar için hazırlanan programda yer alan atölyeler şöyle: Drama Atölyesi, Biz Bize Masal Atölyesi, Bebeğimle Beraber - Müzikle Tanışma Atölyesi, Renkli Çanlarla Müziğe Merhaba Atölyesi, Filozof Çocuklar Atölyesi, Annemle Eğleniyorum - Anne Çocuk Atölyesi, Doodle Sanatını Öğreniyorum, Picasso Gibi Portre Yapıyorum, Sanatçı Robot, Anime Çizimi, Ritim - Dans ve Şarkılarla Güne Başla, Beden Perküsyonu Atölyesi, Ritim ve Dans Atölyesi, Müzikler ve Hikayeleri.

Çocuk sanat yeni dönem mezunlarını verdi

Kadıköy Belediyesi’nin ücretsiz müzik, bale, dans ve drama eğitimi verdiği Çocuk Sanat Merkezi, 12. dönem mezunlarını verdi. Öğrenciler sertifikalarını Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın elinden aldı. Bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi ortamda gerçekleşen eğitime 770 öğrenci katıldı. Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat’taki mezuniyet töreninde Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, öğrencilere mezuniyet sertifikasını verdi. Kızı Asmin ve oğlu Rona’nın da öğrenci olduğu Çocuk Sanat Merkezi sertifika töreninde konuşan Odabaşı, duygusal anlar yaşadı. Odabaşı, konuşmasında hem baba, hem de belediye başkanı olarak 2 şapkasının olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada 2 şapkam var; biri buranın da öğrencisi olan kıymetli çocuklarım, bir diğeri ise Belediye Başkanı olarak buradayım. İki şapkayı da çok iyi taşıyan biriyim. Hem evde, baba olarak kızımın ve oğlumun heyecanını yaşıyorum hem de belediye başkanı olarak pandemi sürecinde bu işi sürdürebilir miyiz sorusunu çok sordum kendime. Müzik aletine dokunmadan, müzik aletini hissetmeden, öğretmenini görmeden bu işi yapmak çok zordu. Ama görüyorum ki bir zoru başarmışız. Biz belediye olarak bunu yapmak zorundaydık, biz veliler olarak da bunu yapmak zorundaydık. Pandemiden çıkmamızdaki en büyük güç, çocukların geleceğe bakışıydı. Bu hastalıktan sanatın gücüyle çıkacağız, bu hastalıktan çocuklarımızın umuda bakışıyla çıkacağız. Bu arada Çocuk Sanat Merkezi için yeni bir yer arıyoruz. Bulduktan sonra, inşaatını 1 buçuk yılda tamamlayıp, teknik donanımı ve öğrenci kapasitesini daha da arttıracağız. Böylece çocuklar geleceğe daha fazla umutla bakacaklar” Bugüne kadar 45 bine yakın çocuk Çocuk Sanat Merkezi’nin müzik, bale, dans, resim ve drama eğitimlerinden yararlandı. Çocuk Sanat Merkezi, alanında uzman 35 öğretmenle birlikte 3 yaşından 14 yaşına kadar öğrencinin eğitim aldığı bir merkez.

Üsküdar'da sanat akademileri yeni dönem için hazır

Geleceğin sanatçılarını yetiştiren Üsküdar Belediyesi Barbaros ve Küplüce Güzel Sanatlar Akademisi, alanında uzman öğretmenleriyle yeni dönem kayıtlarına başladı. Öğrencilerimize yönelik kurslarımızda müzik derslerinde 4. sınıftan lise son sınıfa kadar, karakalem derslerinde 5. sınıftan lise son sınıfa kadar, anime derslerinde 2. sınıftan lise son sınıfa kadar eğitim verilmekte. Yetişkinlere yönelik kurslarımızda yaş sınırlaması yok. Akademimizde öğrencilerimize yönelik; Keman, Gitar, Piyano, Bağlama, Karakalem Resim, Anime, Koro, Konservatuar sınavına hazırlık, Güzel Sanatlar Lisesine hazırlık ve Kaligrafi eğitimleri, yetişkin gruplar için de Keman, Piyano, Gitar, Bağlama, Bendir, Suluboya Resim, Karakalem, Drama, Kaligrafi, Koro ve Diksiyon kurslarımız açıldı. Başkanımız Hilmi Türkmen sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Konservatuar sınavlarında önemli başarılar kazanan sanat akademilerimizde ön kayıtlar başladı! Hem yetişkinler hem öğrenciler için; Barbaros ve Küplüce Sanat Akademileri yeni dönem için hazır.” şeklinde konuştu.

Pendik'te çocuklar sanat atölyeleriyle buluşuyor

Pendik Belediyesi “Bilim, Sanat ve Spor Şenliği”yle öğrencilere sanat atölyelerinden geleneksel çocuk oyunlarına, okçuluk atölyesinden eğlenceli bilim gösterilerine kadar pek çok eşsiz deneyimi yaşama fırsatı tanıyor. Pendik Belediyesi Bilim, Sanat ve Spor Şenliğiyle çocukları pek çok ilginç deneyimle buluşturuyor. Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler belirlenen okulların bahçe ve spor salonlarında gerçekleştiriliyor. Şenlikte kurulan stantlarda öğrenciler bilim ve sanat atölyelerine, geleneksel çocuk oyunlarına ve okçuluk atölyesine katılarak eşsiz bir deneyim yaşıyor. Şenliklerde farklı okullara gidilerek çocuklara bilim, sanat ve spor sevgisi aşılanması hedefleniyor. Gün boyu süren etkinliklerde öğrenciler eğitmenler eşliğinde ok atmayı, ebru sanatını ve bilim atölyesinde verilen kitlerle becerilerini geliştirmeyi öğreniyor. Yaptıkları kitlerle alanda yarışan çocuklar hem öğreniyor hem de güzel vakit geçiriyor. Bilim gösterilerinde ise yapay bulut, volkan deneyi ve hava basıncı deneyi gibi çocukların bilime olan ilgisini artıracak ilginç ve eğlenceli deneyler yapılıyor.Öğrenciler alana kurulan parkurla da sportif aktiviteler yaparak yarışıyor.

Ataşehir'de sanatın kimyası çocuklar için

Ataşehir Belediyesi ile İstanbul Modern Sanatlar Müzesi iş birliğiyle iki program düzenlendi. Programlar ilk olarak “Sanatın Kimyası” atölyesiyle başladı. 5-12 yaş grubu çocuklar kimyayı ve bilimi daha yakından tanıma imkânına sahip oldular. Çocukların zararsız maddelerle interaktif ve eğlenceli deneyler yapması için hazırlanan atölye öğretmenlerin ve velilerin gözetiminde yapıldı. İkinci programda ise “Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer” isimli online sergi turuyla program devam etti. Sergi, 4-12 yaş arası çocukları çevrimiçi eğlenceli bir tur ile sanat çalışmalarını keşfetmeye davet etti. Çocuklar bu çevrimiçi turda müze eğitmenleriyle buluşarak sergiden beş farklı sanat çalışmasını sanatçının yaşam öyküsüyle tanıyıp, sanat çalışmalarını keşfetmek için bilmeceler çözerek, görsel algılarını güçlendirip sanat oyunları oynadılar.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam