SON DAKİKA
reklam
reklam

F 1 yeniden İstanbul'da

Eklenme Tarihi: 9 Temmuz 2021, Cuma - 01:29   Okunma Sayısı: 131525
Bu yıl Mayıs ayında seyahat kısıtlamaları nedeniyle takvimden çıkartılan Formula 1 İstanbul yarışı yeniden takvime alındı. Geçen yıl ‘Yılın En Başarılı Yarışı’ unvanını kazanan Intercity İstanbul Park F1 yarışı Ekim ayında yeniden bu heyecana ev sahipliği yapacak

 

İSTANBUL - Formula 1 tutkunlarının sabırsız bekleyişi sona erdi. F1 İstanbul yarışı yeniden takvime alındı. Intercity İstanbul Park’ta, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 11-13 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan Formula 1TM Turkish Grand Prix 2021 etkinliği için, İngiliz Hükümeti’nin almış olduğu seyahat kısıtlamaları kararından dolayı 2021 yarış takvimi içerisinde farklı bir tarih arayışına gidilmişti. Yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda F1 İstanbul yarışı yeniden takvime alındı. T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Intercity İstanbul Park tarafından gerçekleştirilecek organizasyonda tüm dünyanın gözü yeniden İstanbul’da olacak. Dünyanın en önemli motorsporları organizasyonu Formula 1TM, 1-3 Ekim tarihlerinde Intercity İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek. T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Intercity İstanbul Park tarafından tekrar ülkemize kazandırılan Formula 1TM biletlerinin önümüzdeki haftadan itibaren yarış severlere sunulması planlanıyor. Milyarlarca izleyiciye ulaşan, ülkelerin tanıtım faaliyetlerinde paha biçilmez değere sahip Formula 1TM, 9 yıl aradan sonra Intercity İstanbul Park tarafından geçtiğimiz yıl ülkemize kazandırılmış ve tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği yarışlara ev sahipliği yapmıştı. Formula 1TM yarışlarına 5 ayrı kıtadan ülkeler ev sahipliği yapıyor. Yıllık yaklaşık 2 milyar izleyicisi bulunuyor. 200 ülkede ve 250’den fazla kanalda yayınlanıyor. Toplam 10 takım yarışlarda mücadele ediyor. Intercity İstanbul Park 2021 takviminin 16’ncı yarışı olacak.

Yeniden takvime girmeyi başardık

Formula 1TM yarışlarının Türkiye’ye geri getirilmesi görevinin T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından Intercity İstanbul Park’a verildiğini belirten Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, “Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1TM’i 9 yıllık aradan sonra geçtiğimiz yıl ülkemize kazandırma mutluluğunu yaşamıştık. Başarıyla tamamladığımız yarışın ardından; Formula 1 yönetimi, takımlar ve pilotlar tarafından yoğun övgüyle bahsedilen pistimize yarışları tekrar getirebilmek için o günden bu yana çalışmalarımızı sürdürdük.  Sizlerin de bildiği üzere yarışı Haziran ayı içerisinde gerçekleştirmek üzere anlaşmış, fakat sonrasında seyahat kısıtlamaları nedeniyle organizasyon gerçekleştirilememişti. 2021 yılı takvimi içerisindeki tüm fırsatları yakından takip ettik ve tekrar takvime girmeyi başardık. Formula 1 yönetimi de yarışları İstanbul’da gerçekleştirmek için çok istekli davrandı. 1-3 Ekim’de Intercity İstanbul Park’taki bu büyük heyecan için çok iyi hazırlanıp, tüm dünyaya İstanbul’u hak ettiği şekilde tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Harika bir yarış bekliyoruz

Herkesin Türkiye'de yarışmayı dört gözle beklediğini söyleyen Formula 1 Başkanı ve CEO'su Stefano Domenicali, ''Ancak uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle Haziran ayında Intercity İstanbul Park’ta olamadık. Yarışın Türkiye’de gerçekleşmesi için büyük çaba gösteren Intercity İstanbul Park yönetimine ve Türkiye’deki tüm yetkililere süreçteki uğraşları için teşekkür ederiz. Fransa’daki yarışı öne çektik, Avusturya’da iki yarış gerçekleşecek. Fransa ve Avusturya'daki iş ortaklarımız bu çözümü uygulama konusunda hızlı davrandılar. Yılın başından bu yana tüm iş ortaklarımızla güzel çalışmalar gerçekleştirdik. Intercity İstanbul Park’a döndüğümüz için çok mutluyuz. Dünyanın en güzel pistlerinden bir tanesinde geçen yıl olduğu gibi harika bir yarış görmeyi umuyoruz. Formula 1’in tekrar İstanbul’da gerçekleşmesi için Intercity İstanbul Park Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak’a ve tüm Intercity İstanbul Park yönetimine, gösterdikleri gayret için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Bilet satışları kısa sürede başlayacak

Yarışların tekrar Türkiye’ye kazandırılmasında ülkemizin pandemiyle mücadeledeki başarısına dikkat çeken Vural Ak, “Bu anlaşmayı da geçen sene olduğu gibi Intercity olarak, devletimize yük olmadan, tüm sorumlulukları kendimiz üstlenerek tamamladık. Devletimiz, tüm dünyaya gösterdiği pandemiyle başarılı mücadelesi ile yarışların tekrar ülkemize kazandırılmasında çok önemli bir rol oynadı” dedi. Yarış severlerin en merak ettiği konuların başında gelen ‘bilet satışları’ ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Dünyanın en heyecan verici pistlerinden birine sahibiz. Halkımızın ve yabancı misafirlerimizin bu heyecana ortak olmasını biz de çok istiyoruz. Devletimizin aldığı pandemi önlemleri ve çalışmaları sayesinde yarışımızı seyircili olarak gerçekleştireceğiz. Yarışı gerçekleştireceğimiz tarih Türkiye’de ve İstanbul’da turizm sezonunun da sürdüğü zamanlara denk geliyor. Sadece yarış ekiplerinin bile ekonomimize milyonlarca dolarlık katkı sağladığı Formula 1TM organizasyonu, yabancı izleyicilerin de gelişi ile önemli bir döviz girdisine imkan sağlayacaktır. Bilet satışlarına ilişkin gerekli bilgilendirmeyi en kısa sürede yapacağız” dedi.

Formula 1 dokuzuncu kez İstanbul'da

Türkiye Grand Prix'i 2005-2011 yılları arasında ve 2020 yılında düzenlendi. İlk Türkiye Grand Prix'inin kazananı Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes), ikinci Fernando Alonso (Renault) ve onları takip eden Juan Pablo Montoya (McLaren-Mercedes) oldu. En hızlı tur ve hala kırılamamış olan pist rekoru, Juan Pablo Montoya tarafından atıldı (1'24.770). 2006 Türkiye Grand Prix'i yarışı başından sonuna kadar lider konumda götüren Felipe Massa (Ferrari) kazanırken Fernando Alonso (Renault) ikinci ve 7 kez dünya şampiyonu (Michael Schumacher) (Ferrari) üçüncü sırada bitirdi. 2007 Türkiye Grand Prix'i Felipe Massa (Ferrari) arka arkaya ikinci kez pol pozisyonundan başlayarak kazandı. 2008 Türkiye Grand Prix'inin kazananı arka arkaya üçüncü kez pol pozisyonundan başlayan Brezilyalı Felipe Massa (Ferrari) oldu. 2010 Kazanan McLaren pilotu İngiliz Lewis Hamilton, ikinci takım arkadaşı ve vatandaşı Jenson Button ve üçüncü pol pozisyonundan başlayan ve yarışı takım arkadaşı Sebastian Vettel ile çarpışana kadar lider konumda götüren Avustralyalı pilot Mark Webber oldu. 2011 Yarışı Red Bull Racing pilotu Sebastian Vettel, takım arkadaşı Mark Webber'ın ve Ferrari pilotu Fernando Alonso'nun önünde, birinci sırada bitirdi. Bu yarışla birlikte 7 yarışlık kontrat sona erdi. Uzun bir aradan sonra F1 yeniden İstanbul'a geldi. 2020 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın COVID-19 pandemisi nedeniyle büyük ölçüde sekteye uğraması, pek çok yarışın iptal edilmesi, Türkiye'de bir Formula 1 yarışının önünü açtı. Yarışı 1.sırada tamamlayan Hamilton, 7.şampiyonluğunu ilan etti. Böylelikle Lewis Hamilton, Michael Schumacher'in rekoruna ortak oldu.

 Hollandalı pilot Verstappen lider

Bu sezon 9 yarış geride kaldı. Red Bull takımının Hollandalı pilotu Verstappen elde ettiği beş birincilikle pilotlar klasmanında lider durumda bulunuyor. Kendisini Mercedes'in Britanyalı pilotu Hamilton izliyor. Kariyerinde yedi Formula 1 şampiyonluğu bulunan ve son dört yılın birincisi Hamilton bu sezon üç birinciliğe imza attı. Bir çok kazanın yaşandığı ve Verstappen ile Hamilton'ın puan alamadığı Bakü yarışını ise Red Bull pilotu Perez kazandı. Bakü yarışı son yılların en unutulmaz yarışına sahne oldu. Yarışın büyük bir bölümünü önde götürmesine rağmen start düzlüğünde lastik patlatan Max Verstappen, yarışı tamamlayamadı. Güvenlik Aracının çıkmasının ardından yarışın tekrar başlamasıyla birlikte iyi bir çekiş yakalayan Lewis Hamilton, Sergio Perez'i ilk virajda geçmesine rağmen frenleme sorunu yaşadı ve pist dışına uçtu. Hamilton yarışı 16. sırada tamamlarken Verstappen gibi yarıştan puansız ayrıldı. Bu sezon Verstappen, 4 pole kazanırken, 4 kez de en hızlı tur zamanına ismini yazdırdı. Hamilton'ın ise 2 pole ve 3 en hızlı turu bulunuyor. Bu iki pilotun haricinde Ferrari pilotu Leclerc iki kez, Mercedes pilotu Bottas ise bir kez yarışa en önce hakkı kazandılar. Bottas ayrıca Bahreyn ve Portekiz'de en hızlı tur zamanını yaparak, 2 ekstra puanı hanesine yazdırdı.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam