SON DAKİKA
reklam
reklam

Kumdaki görsel şölen

Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2021, Pazar - 02:07   Okunma Sayısı: 151929
Yaz aylarının gelmesi, havaların ısınması ve pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamaların kalkmasıyla plaj futbolu için kaleler kurulmaya başlandı. Kızgın kumların üzerinde teknik, estetik, dayanıklılık, top kontrolü gibi pek çok yeteneği bir arada sunan plaj futbolu izleyenlere görsel bir şölen sunuyor.

 

Beach futbol ya da diğer adıyla plaj futbolu, plajlarda veya kum bir zemin üzerinde kendisine özgü kuralları olan bir tür futbol oyunu olarak doğdu. Brezilya'nın ünlü plajlarında başlayan plaj futbolu fırtınası, özellikle futbolu bırakmış ünlü futbolcuları da katılımı ile bir anda popüler bir hale geldi. 90'lı yılların başında kendi kurallarını oluşturan ve bir düzene giren plaj futbolu özel şirketler, spor kulübü dernekleri ya da federasyonlar tarafından düzenlenmeye başlandı. 1995 yılından itibaren FIFA'nın da el atmasıyla plaj futbolu tamamen resmiyet kazandı.  Rio de Janeiro'nun ünlü Copacabana plajı üst üste üç dünya kupasına ev sahipliği yaptı. Plaj futbolu tekniğin, estetikle buluştuğu, dayanıklılığın, top kontrolü ile zirveye çıktığı, hava hakimiyetinin birbirinden şık gollerle perçinlendiği bir oyun olarak izleyenlere görsel bir ziyafet sunması, bu futbol türünün çok benimsenmesini sağladı. Eğlenceli yanının ötesinde, kızgın kum sahada ve çıplak ayakla oynamanın getirdiği zorluğa rağmen plaj futbolu  kısa bir sürede harika bir plaj aktivitesi haline geldi.

Türkiye'de plaj futbolu

Ülkemizde plaj futbolunun ilk adımları, 2000-2005 yılları arasında Ulusal Karma adı altındaki takımımızın Brezilya ve Avrupa 'da birçok şampiyonaya katılması ile başladı. 2006 yılında FIFA'nın plaj futbolunu resmileştirmesi ile birlikte Türkiye Futbol Federasyonu, Plaj futbolunu bünyesine aldı. 2006 yılından beri, TFF tarafından Plaj Futbolu Ligi organize edilmektedir. Ülkemizin coğrafi yapısının avantajları sayesinde, plaj futbolu her geçen gün ülke çapında yayılmaya devam etmektedir. Plaj futbolu Milli Takımımız da 2007 yılından itibaren resmi maçlarda ve uluslararası turnuvalarda mücadele etmektedir. Milli Takımımız uluslararası arenada 2010-2011 sezonu elit takımlar arasına girmiştir. Ülke genelinde plaj futbolunun çocuklar ve gençler nezdinde tanınması yayılması amacımızdır. Ülkemizin plaj futbolunun gelişmesine çok uygun olan coğrafi koşulları bu noktada önemli bir fırsattır.

Plaj ligi 2006 yılından beri yapılıyor

Türkiye Futbol Federasyonu ilk kez Plaj Futbolu Türkiye Şampiyonası'nI 2006 yılında düzenlendi.
Türkiye'de 6 yıldır yarı resmi olarak faaliyet gösteren plaj futbolu 2005 yılında FİFA'nın talimatıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de resmileşmiş oldu. 2006 yılında ilk Resmi Plaj Futbol Ligi, İskenderun, Foça ve Sakarya etaplarının ardından sekiz takım Alanya'daki finallerde buluştular. O yıl ki tarihin ilk plaj futbolu finalini, Galatasaraylı eski Milli futbolcu Ümit Davala'nın da forma giydiği Alanya Belediyespor'u 3-1 yenen Aygaz Sakaryaspor kazandı. Ertesi yıl şampiyonluk Karasu Belediyesi'nin olurken, 2008'de finalde Kumburgaz Belediyesi'ni 8-6 yenen Bolu Yarenler kupanın sahibi oldu.2009 ve 2011'de Alanya Belediyesi, 2010, 2013, 2016'da Seferihisar, 2012'de Beşiktaş şampiyonluğa uzandı. 2014 ve 2015'de ise birincilik ARMH Polis Alanya'nın oldu. 2017'de Land of Legends Therme Park Alanya zafere ulaşırken, 2018'de Alanya Belediye'yi 7-6 yenen Erçiş Belediye zaferin sahibi oldu. Son olarak 2019'da yapılan Plaj Futbolu Liginde ise Yeşil Erciş Belediyespor'u 5-4 yenen Alanya Belediyespor şampiyonluğu kazandı. 

Estetik hareketler ilgiyi daha da arttırıyor

Plaj futbolu yıllar önce Brezilya'nın Copa Cabana sahillerinde oynanmaya başlandı. Kum zeminde çıplak ayakla ve özel plaj futbolu topuyla oynanan plaj futbolu Brezilya'da başlayarak tüm dünyaya yayıldı. Estetik, şov ve görselliğin üst seviyede olduğu, kuralların kaleye atılan şut ve dolayısıyla da gol sayısının yüksek olmasına imkan tanıması Plaj Futbolu her geçen gün popülerliği artmakta. Kum üzerinde sergilenen vole, yarı vole, makas, röveşata gibi estetik hareketleri yapmanın daha kolay olması Plaj Futbolu'nu daha da izlenir hale getiriyor. Futbol, basketbol ve hentbol kurallarının karışımından oluşan kurallar kendisine özgü müziklerle desteklenmesi, seyircilerin keyifli vakit geçirmesine olanak tanıyor. Plaj futbolu, büyükler, gençler, yıldızlar, bayanlar ve veteranlar kategorilerinde oynanır. Resmi müsabakalarda 18-40 yaş arası sporcuların yer alabildiği Plaj Futbolu'nda dünyaca ünlü isimler de boy göstermeye başlamasıyla daha da popüler olmasını sağladı.

Millilerin hedefi A Liginde kalmak

Plaj Futbolu Milli Takımı, Portekiz'de düzenlenen Avrupa A Ligi mücadelesinde C Grubu'ndaki üç maçını da kaybetti. Belarus'a 8-2, Rusya'ya 5-1 ve İspanya'ya 5-3 mağlup oldu. Millilerin golleri Yasin Bağcı, Cem Keskin, Semih Türkmen ve Barış Terzioğlu'ndan (3) geldi. Plaj Futbolu Milli Takımı, eylül ayında yine Portekiz'de oynanacak olan Avrupa Ligi Play-Off müsabakalarında A Ligi statüsünü korumak için mücadele edecek. Plaj Futbolu Milli Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'ndeki son maçında Romanya'yı 10-1 yendi ve turnuvayı 11. olarak bitirdi. Milliler daha önce Kazakistan'ı 5-1 yenerken, Ukrayna'ya 7-5, Portekiz'e 4-2 ve Fransa'ya 6-5 yenilmişti. Ay-Yıldızlılarımızın golleri Barış (9), Volkan (4), Cem Keskin (6), Ömer (2), Efe Lorenzo (3), Oğuzhan, Semih atarken, bir golü de Demeshko kendi kalesine attı.

Eylül ayında telafi edeceğiz

Portekiz'in Nazare kentinde düzenlenen ve ülkemizin katıldığı Avrupa A Ligi müsabakaları ile Dünya Kupası Avrupa Elemeleri maçlarını değerlendiren Plaj Futbolu Milli Takımımızın Teknik Direktörü Emrah Aykurt, ''Avrupa A Ligi'nde rakiplerimizle yaptığımız maçlarda mağlup olduk. Eylül ayında yine Portekiz'de düzenlenecek olan yükselme grubu maçlarında telafi edeceğimize inanıyoruz. Avrupa A Ligi ve Dünya Kupası Avrupa elemeleri müsabakaları ile takımımız bu süreçte maç performansını arttırdı" diye konuştu. Avrupa A Ligi'nin ardından Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde mücadele ettiklerini hatırlatan Plaj Futbolu Milli Takım Teknik Direktörü Emrah Aykurt, "Bu iki turnuva medyada çok yer aldı. Hem ulusal, hem de sosyal medyadaki yankılarla plaj futbolunun ülkemizde bilinilirliği ve farkındalığı arttı. Bu konu çok önemli. Fransa maçımıza Eric Cantona gibi büyük bir efsane gelip izledi. Dünyada plaj futbolu çok başka yerlerde. Bizim de ülke olarak bu seviyeye çıkabilmemiz için öncelikle bilinilirliği arttırmamız gerekiyor. Şimdi önümüzde eylül ayında Portekiz'de Yükselme Grubu maçları var. Medya ve iletişim kanallarını daha aktif kullanarak plaj futbolunun bilinilirliğini arttırmak ve daha geniş kitlelere yaymak arzusundayız. Umuyoruz ki bu güzel oyuna olan ilgi kısa zamanda daha yüksek seviyelere çıkacak. Bu sayede de oyuncu havuzumuz çok daha geniş ve derin olacak" şeklinde konuştu.

Alanya Dünya Şampiyon Kulüpler Kupası'na ev sahipliği yaptı

Plaj Futbolu Dünya Şampiyon Kulüpler Kupası 2019 World Winners Cup'a kadınlar ve erkeklerde Alanya ev sahipliği yaptı. Ülkemizi Alanya Belediyespor'un temsil ettiği şampiyona, 22 ülkeden 5 kadın ve 19 erkek plaj futbol takımının katılımı ile Kleopatra Plajı'nda gerçekleştirildi. Şampiyonanın erkekler finalinde Çin ekibi Meizhou Hakka'yı 5-3 mağlup eden Brezilya temsilcisi Flamengo şampiyonluk kupasını kazandı. Kadınlarda ise İtalya'dan Pavia Lokrians, Polonya temsilcisi Lady Grenbach Lodz'ı 4-3 mağlup ederek şampiyon oldu. Türkiye'den Alanya Belediyespor ise çıktığı beşincilik maçında Alman rakibi Rostocker'u 10-6 mağlup etmeyi başardı. Erkeklerde en değerli oyuncu Meizhou Hakka'dan Leo Martins'in olurken, erkeklerde Gol Kralığını Alanya Belediyesporlu Filipe elde etti.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam