Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-berivanlarin-zorlu-yayla-mesaisi-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
'Berivan'ların zorlu yayla mesaisi - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

'Berivan'ların zorlu yayla mesaisi

Eklenme Tarihi: 8 Haziran 2016, Çarşamba - 16:00   Okunma Sayısı: 71992

VAN 

Van'ın Çatak ilçesi Boyunpınar Mahallesi'nde yaz aylarında yüksek kesimlerde otlatılan koyunlar, bölgede "berivan" olarak adlandırılan kadınlar tarafından zorlu bir yolculuğun ardından sağılıyor.

Sabah kahvaltısının ardından atlara binerek veya yaya olarak yollara düşen ve koyun sağan kadın olarak adlandırılan berivanlar, mahalleye 10 kilometre mesafedeki Hafıran Yaylası'na tırmanıyor.

Yaklaşık 1,5 saatlik zorlu yolculuğun ardından koyunlarla buluşan berivanlar, buradaki hazırlıklarını tamamladıktan sonra, bin 300 koyun ve keçiyi tek tek sağarak, elde ettikleri sütü süzgeçten geçirip, huniler yardımıyla bidonlara dolduruyor.

Yayladaki bu uğraşın ardından süt bidonlarını sırtlarına alan berivanlar, evlerinin yolunu tutuyor. Evlere taşınan sütler, burada da süzgeçten geçirilip kaynatıldıktan sonra peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymak olarak işleniyor.

Aile reisleri ise yapılan ürünleri kent merkezindeki şarküterilere veya belirli yerlere satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam