SON DAKİKA
reklam
reklam

Azizi Şehitlerin makamı

Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2021, Perşembe - 23:22   Okunma Sayısı: 55215
15 Temmuz şehitleri anısına İstanbul Şehitler Köprüsü Anadolu Yakasında yaptırılan 15 Temmuz Şehitler Makamı her gün binlerce vatandaş tarafından ziyaret ediliyor. Duaların bir an bile olsun eksilmediği makamda, kahraman şehitler unutulmuyor

Temmuz Şehitler Köprüsü’nde darbe girişiminde şehit edilen kahramanlar adına yapılan ve 249 şehidin ismin yazıldığı“15 Temmuz Şehitler Makamı Anıtı” darbe girişiminin 3.yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Darbe şehitlerinin anısına yapılan anıtta her ayrıntıya önem verildi. Mimar Hilmi Şenalp tarafından yapılan anıtın hüsnü hat yazılarını Hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Beşgen formda tasarlanan anıt, kenetlenme ve birlikteliğe vurgu yapıyor. Tepesinde 5 defa “Hüveş Şehid” yazısının yer aldığı anıta Bakara Suresi’nin 154’üncü ayeti nakşedildi. Şehitler Makamına, Metrobüs ya da iki yaka arasında hizmet veren İETT otobüsleriyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü durağında inerek ulaşmak mümkün. İETT duraklarının hemen arkasında yer alan Şehitler Makamına, basamaklı bir yoldan çıkılıyor. Her tarafı çiçeklerle bezeli olan Anıtın kapısından içeri girdiğinizde sizi kubbenin tam altına denk gelen mermerden bir kaide karşılıyor. Kubbenin içerisindeki iki duvarda 15 Temmuz günü şehit düşen vatandaşlarımızın isimleri yer alıyor.

Anıtın dışına çıktığımızda ise şehit düşen her vatandaşımız için dikilmiş ve kendi isimlerini taşıyan ağaç fidanlarını görmek mümkün. Hafıza 15 Temmuz Müzesi ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası girişinde bulunuyor. 15 Temmuz Şehitler Makamı'nın hemen altında bin 500 metrekarelik alana inşa edilen Hafıza 15 Temmuz Müzesinde darbe gecesi gösterilen direniş tüm yönleriyle anlatılıyor. Müze çevresinde ise 11 bin metrekarelik yeşil alan oluşturuldu. Müzede 251 şehidin ve gazilerin hatıraları yaşatılacak.

 

Kenetlenmeyi vurguluyor

 

Beşgen formda tasarlanan 15 Temmuz anıtı, “kenetlenme”ye vurgu yapıyor. Anıtta, şehitlerin adı, levhalar üzerinde sıralı olarak yer alırken, anıt çevresine her bir şehit için bir selvi ağacı ve bir gül dikildi. Anıtın kubbesinde Hattat Hüseyin Kutlu’nun “hüveş-şehid” yazısı yer alırken kubbede, sonsuzluğu ve şehitlerin ölümsüzlüğü vurgulandı. İsimlerin bulunduğu kemerlerde iki daire içerisinde, birinde Bakara 154’üncü Ayeti olan; “Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin. Bilakis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız”, diğerinde ise “Hazihi Cennâtü Adnin, fedhulûha halidîyn.” -“Şu Adin cennetleridir. Ebediyen giriniz oraya” ibaresi yer aldı. Anıtın diğer özelliklerine bakıldığında köprüye bakan dış tarafta yer alan kemerde ay yıldız içinde Kelime-i Tevhid yer aldı. Kubbenin tepesinde ise 5 defa tekrar edilmiş şekilde “Hüveş Şehid” yazısına yer verildi.

 

Ziyaretçi akınına uğruyor

 

15 Temmuz darbe girişiminin 5. yıl dönümünde de Üsküdar'da bulunan Şehitler Makamı ziyaretçi akınına uğruyor. 15 Temmuz hain darbe girişiminde hayatlarını kaybeden şehitlerimize ithaf en yaptırılan anıt her gün çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ziyaretler sırasında duygu dolu anlar da yaşanıyor. Vatandaşlar burada şehitler için dua ederken, bazı vatandaşlar ise anıtın o günü hafızalarda tutmasından dolayı önemli olduğu görüşünde birleşiyor. 

 

 

 

 

 

Her şehit bir meşaledir

 

15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında şehit olanlar, 15 Temmuz Şehitler Makamı’nda anılıyor. Şehitlerin fotoğraflarının olduğu ve ‘her şehit bir meşaledir’ yazılı pankartlar ziyarete gelenlere duygu dolu anlar yaşatıyor. 15 Temmuz şehitleri, hain darbe girişiminin 5. yıl dönümünde de 15 Temmuz Şehitler Makamı’nda düzenlenecek etkinliklerle anılacak.

 

Kişisel eşyalar sergileniyor

 

15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişimini unutturmamak ve şehitlerin hatıralarını yaşatmak amacıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu tarafına yapılan ‘Hafıza 15 Temmuz Müzesi’, geçen yıl 15 Temmuz’da açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapımına başlanan müzenin inşaatı geçen yıl tamamlanmıştı. Yaklaşık bin 500 metrekarelik alana inşa edilen müzede, darbe girişimi gecesi gösterilen destansı direniş tüm yönleriyle anlatılıyor. 251 şehidin kişisel eşyalarının sergilendiği müzede gazilerin de hatıraları yaşatılıyor. Müzenin girişinde bulunan taşın üzerine işlenmiş "Bu şehitlik makamı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iradeleriyle, 15 Temmuz 2016 tarihinde şehit edilen kahraman kardeşlerimizin aziz hatıralarına hürmeten inşa edilmiştir." yazısı dikkat çekiyor. Alanda ayrıca hem şehitler makamını hem de müzeyi ziyaret edecekler için 180 metrekarelik bir mescit de yer alıyor.

 

Müzede güvercinler dikkat çekiyor

 

15 Temmuz'da şehitlerimizin ve gazilerin hikayesini yakından öğrenmek isteyen ve Şehitler Makamı'nı da ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, 15 Temmuz müzesine akın ediyor. Müzede dünya darbeler tarihi, sömürgecilik gibi bölümler bulunuyor. Müzede ilk olarak girişte bir taşın üzerine işlenmiş "Bu şehitlik makamı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iradeleriyle, 15 Temmuz 2016 tarihinde şehit edilen kahraman kardeşlerimizin aziz hatıralarına hürmeten inşa edilmiştir" yazısı dikkat çekiyor. Hemen giriş kapısının solunda müzenin ismi olan 'Hafıza 15 Temmuz' yazısı bulunuyor. Müzenin tavanından şehitleri temsilen beyaz güvercinler sarkıtılmış. Ortada ise 15 Temmuz'a dair film ve belgesel gösterimlerinin yapılacağı platform bulunuyor. Hemen karşı duvarda ise 'Unutma' yazısı var. Müzede, 15 Temmuz gecesi hafızalara kazınan çok sayıda malzeme de yer alıyor.

 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne tahsis edildi

 

2016'da yaşanan hain darbe girişimini unutturmamak ve şehitlerin hatıralarını yaşatmak amacıyla yapılan ve Üsküdar ilçesi Kuzguncuk Mahallesi'nde bulunan 15 Temmuz Şehitler Anıtı ve Müzesi

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne tahsis edildi. Yaklaşık bin 500 metrekarelik alana inşa edilen müzenin uygulamaya yön veren çalıştayının düzenlenmesi, şehitlerin eşyalarının toplanması ve müzenin açılıştan itibaren işletmesi 15 Temmuz Derneğince yapılıyor. Müzede, sömürgecilik tarihi, tüm dünyada darbelerin kronolojisi ve Türkiye özelinde 15 Temmuz darbe girişimi gecesi gösterilen destansı direnişin tüm yönleriyle anlatılıyor. Müzede ayrıca 15 Temmuz şehitlerinin kişisel eşyalarının sergilendiği ve gazilerin hatıralarının yaşatılıyor. Müzenin girişinde bulunan abide taşta "Bu şehitlik anıtı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iradeleriyle, 15 Temmuz 2016 tarihinde şehit edilen kahraman kardeşlerimizin aziz hatıralarına hürmeten inşa edilmiştir" yazısı bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraf Sergisi hafızalarımızı diri tutuyor

 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Derneği ile MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Sanat’ın düzenlediği “15 Temmuz Fotoğraf Sergisi” açılışına katıldı. “15 Temmuz Fotoğraf Sergisi” açılış programı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve yönetim kurulu üyeleri, 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç ve dernek üyeleri, Şehit İlhan Varank’ın kız kardeşi Ayşe Arslantürk, Şehit Erhan Dündar’ın babası Ramazan Dündar, Şehit Mahir Ayabak’ın ablası Gülbeyaz Ayabak’ın katılımıyla MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılış kurdelesinin kesilmesi ile başlayan programda Vali Yerlikaya, MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, 15 Temmuz Derneği Başkanı Turunç katılımcılara hitaben birer konuşma gerçekleştirdiler.

Vali Yerlikaya, “Özel bir sergi için bir araya geldik. 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi; 15 Temmuz hafızamızı diri tutuyor, hain darbe girişimini ve yaşananları unutturmuyor. 15 Temmuz’u anlatacağız, hatırlatacağız, unutmayacağız, unutturmayacağız.” ifadeleriyle konuşmasına başladı.

Vali Yerlikaya, “‘Caddeler, sokaklar sizleri bekliyor’ sözüyle bütün millet, yediden yetmişe kadını, erkeği, genci, yaşlısı hep beraber bulunduğu şehirde sokağa çıktı. Medeniyet değerlerinden almış olduğu güçle Allah’ın inayetiyle o karanlık gecenin sabahı çok farklı bir aydınlıkla doğdu. Allah bize bir daha öyle bir gece yaşatmasın. İçimizden de öyle bir nesil çıkarmasın.” ifadelerini kullandı.

Vali Yerlikaya, “Sorumluluğumuz çok büyük, bu hain girişimi ve milletimizin azim ve kararlılığıyla nasıl bertaraf edildiğini gelecek neslimize aktarmak zorundayız. Bu fotoğrafların keşke dili olsa…

Burada görmüş olduğunuz fotoğrafları her biriyle ilgili hatıra, menkıbe veya kahramanlık destanı anlatmamız mümkün. Ancak dil yorulur, söylememiz gereken cümleler eksik kalır.” dedi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam