SON DAKİKA
reklam
reklam

Sevimli dostlara destek

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2021, Salı - 11:59   Okunma Sayısı: 83550
Her ne kadar yaşam alanları sokaklar olmasa da sevimli patiler şehir yaşamını güzelleştiriyorlar. Ancak istisnalar dışında bir hayvan sokakta en fazla iki yıl yaşayabiliyor. Gönüllüler, Belediyeler, dernekler ve şirketler tedavisinden, beslenmesine kadar ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak gereken daha çok şey var

Sokak hayvanları sadece açlık ve bakımsızlıktan değil, maalesef insanlardan gördükleri şiddet yüzünden de hayatını kaybediyor. Hayvanlara yönelik eziyet, istismar, öldürme gibi eylemlerde hapis cezasını öngören Hayvan Hakları Yasası’ndan hâlâ ses yok... Hayvanseverler uzun zamandır bu yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine gelmesini bekliyor. Hayvan hakları savunucuları yıllardır konuyla ilgili mücadele veriyor. Hürriyet Pazar olarak konuyu her fırsatta gündeme getirip sahipsiz hayvanların sesi olmaya çalışıyoruz. Satın almak yerine sahiplenmenin önemine değiniyoruz. 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü vesilesiyle sokaktaki hayvan dostlarımız için neler yapabiliriz; barınakların durumu nedir ve sokaktan hayvan sahiplendiğimizde nelere dikkat etmeliyiz diye uzmanlara sorduk. Yüzyıllardır beraber yaşadığımız, kültürümüzün bir parçası haline gelen sokak hayvanları için herkes kapısının önüne mama ve su koyarsa, onların sokaktaki mücadelesine destek olurlar. Belediyenizi arayarak bu hayvanların kısırlaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Cins kedi-köpek üretim ve satışının durması gerek. Üretilen hayvanların birçoğu sokaklara atılıyor. Petshop ya da üretim çiftliklerinden cins kedi ya da köpek edinmek yerine sokak ya da barınaklardan alabilirsiniz. 32’si İstanbul’da olmak üzere ülke genelinde 250’ye yakın belediye barınağı, birkaç tane de özel barınak var. Özel olanlar genellikle derneklerin yönetiminde. Mevcut kanuna göre sokak hayvanlarının sadece kısırlaştırma ve tedavi için barınaklara alınması, işlemler bittikten sonra alındığı yere bırakılması gerekiyor. Belediyeler şikâyet olduğu için oy kaygısıyla hayvanları geri bırakmıyor. Çoğu ya bu barınaklarda ölüyor ya da şehir dışına, kırsala atılıyor, oralarda ölüyor. Özel barınaklarda gönüllü yönetimi ve katılımı olduğu için hayvanlar daha iyi durumda. Yine de tüm barınaklar hayvanların özgürlüklerinin kısıtlandığı hapishanelerdir. Barınakların bol bol gönüllüye, ziyaretçiye ihtiyacı var. Çünkü bu ziyaretler onların belediye tarafından daha iyi bakılmalarına vesile olacaktır. O yüzden ziyarete gidenlerin belediye barınaklarına mama bağışı yapmak yerine bu hayvanların bakım ve beslenmelerini sorgulamaları daha yerinde olacaktır.

İstanbul'da patilere destek

Uzman veteriner kadrosu ile sokak hayvanlarına en iyi koşullarda bakmak için yedi gün 24 saat esasıyla çalışan İBB, 2020’de 148 bin 106 hayvana muayene ve tedavi hizmeti verdi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hasta, yaralı ve sakat sokak hayvanlarının bakımını; dünyanın en büyük, modern ve hijyenik bakımevlerinde sağlıyor. Uzman veteriner hekimler eşliğinde hayvanların aşılama, kısırlaştırma, muayene, tedavi, bakım ve beslenmesi gerçekleştiriliyor. Sokak canlılarına en iyi koşullarda bakmak için yedi gün 24 saat esasıyla çalışan İBB, 2020 yılında 148 bin 106 hayvana muayene ve tedavi hizmeti verdi. 39 bin 12 hayvan mikroçip uygulamasıyla kayıt altına alınırken, 21 bin 36 hayvan kısırlaştırıldı. Toplam 44 bin 138 hayvana koruyucu aşı uygulandı.

Dört yüz kırk hayvan yuvaya kavuştu

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü; 2020 yılında 440 hayvanı sıcak yuvaya kavuşturdu. Kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için de 655 farklı besleme noktasında 432 ton besleyici değeri yüksek kuru mama dağıtıldı. Sokak hayvanlarına karşı sevgi ve duyarlılığın çocuk yaşta gelişmesi amacıyla 4 bin 729 öğrenciye eğitim verildi. İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, kent genelinde 6 farklı hayvan bakımevinde sahipsiz sokak hayvanlarına ücretsiz hizmet veriyor. Dünyanın en büyük iki sahipsiz hayvan bakımevine sahip olan müdürlük bünyesinde 87’si veteriner hekim olmak üzere 474 personel görev yapıyor. Sokak hayvanlarına; aşılama, kısırlaştırma, muayene, tedavi, mikroçip ve sahiplendirme hizmeti veriliyor. Ayrıca; 1 adet Vetbüs, 1 adet Vetkabin, 1 adet Motovet, 1 adet Çiftlik Nakil Aracı, 34 adet (Minivan-Panelvan tipi) hayvan nakil aracı ile acil müdahale, sevk etme, yerinde tedavi gibi hizmetlerle sevgi elini sokaklara kadar ulaştırıyor.

Sokak hayvanlarına sıcak yuva

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te yaşayan sokak hayvanları için gönüllü hayvan severlerle iş birliği yapmayı sürdürüyor. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Gölbaşı Geçici Hayvan Bakımevi’ndeki can dostların yaşam şartlarını iyileştirmek ve olumsuz hava koşullarından korumak için bin adet kulübe satın aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ‘‘Başkent’te yaşayan her canlı değerlidir’’ anlayışı ile çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde can dostlarını unutmuyor. Sokak hayvanlarına besleme, veterinerlik ve rehabilitasyon hizmeti vermeyi sürdüren Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, can dostları için konforlu alanlar oluşturmaya devam ediyor.

Sevimli patilere mama desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemide sokak hayvanları için mama desteğini artırdı. Pandemi süresince can dostlara 196 ton mama dağıtan Büyükşehir Belediyesi tam kapanma döneminde de 25 ton mama dağıtımını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Pandemide de sokaktaki canlarımızı yalnız bırakmıyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgınının başlamasının ardından sokak hayvanlarının bakım ve beslenmelerine yönelik çalışmalarını artırdı. Pandemi süresince can dostlara 196 ton mama dağıtan Büyükşehir Belediyesi tam kapanma döneminde de 25 ton mama dağıtımını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sokaktaki canları pandemide de yalnız bırakmadıklarını söyleyerek, “Mama dağıtımlarında Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ekiplerimiz Hayvan Hakları Federasyonu, sivil toplum örgütleri ve gönüllülerle işbirliği yapıyorlar. Pandemide de sokaktaki canlarımızı yalnız bırakmıyoruz” dedi. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder ise sokak hayvanlarını yalnız bırakmadıkları için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Esin Önder, “Özellikle pandemi döneminde, insanların dışarı çıkamadıkları zamanlarda kedi ve köpekleri besliyorlar. Biz de her gün sokak hayvanlarının beslenme çalışmalarına katılıyoruz. Gönüllülerle birlikte bu kötü zamanları atlatacağız. İzmir'in merkezinde herkes duyarlı. Yurttaşlar kapılarının önlerine bir kap su bir kap mama koyuyor. Büyükşehir de ulaşılamayan bölgelere ulaşmak için çırpınıyor” dedi. 19 metropol ilçe dışında kalan kırsal bölgelerde ise beslemeler İzmir Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetler Şube Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde gönüllülerin de desteğiyle devam ediyor.

 

Kärcher Patili Dostlarımızı Yalnız Bırakmadı

Dünya temizlik teknolojileri devi Kärcher, Türkiye’nin en büyük hayvan barınağı olan Yedikule Hayvan Barınağı’nı profesyonel ekibi ve cihazları ile temizledi. Kärcher Türkiye’nin sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği “Hayvan Barınağı Temizleme” projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikle, barınakta yaşayan binlerce kedi ve köpeğin yaşam alanları hijyenik hale getirildi. Dünya temizlik teknolojileri devi Kärcher, Türkiye’nin en büyük hayvan barınağı olan Yedikule Hayvan Barınağı’nı profesyonel ekibi ve cihazları ile temizledi. Kärcher Türkiye Genel Müdürü Gökhan Gökmen ve Yedikule Hayvan Barınağı Gönüllü Yöneticisi Meral Olcay’ın da katılımıyla gerçekleştirilen temizlikle, barınaktaki 2000’den fazla kedi ve köpeğin hijyenik bir yaşam alanına kavuşması sağlandı. Sosyal sorumluluk çalışmaları çerçevesinde düzenli periyotlarla hayvan barınaklarını temizlemeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Kärcher Türkiye Genel Müdürü Gökmen, şunları aktardı:

“Barınaktaki canlılar için herkesin yapabileceği bir şey var”

“Hijyenik ortamlarda yaşamak insanlar kadar hayvan dostlarımızın da hakkı. Kärcher Türkiye çalışanları ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada amacımız hem barınaktaki dostlarımıza dikkat çekmek hem de herkesin onlar için yapabileceği bir şeylerin mutlaka olduğunu hatırlatmak. “Hayvan Barınağı Temizleme Projesi” çalışmamız çerçevesinde mümkün olduğunca çok sayıda canlının yaşam alanını daha da iyileştireceğiz. Temizlik sağlık, sağlık mutluluktur. Mutluluk her canlının hakkı. Bu anlamda, hayvan dostlarımızın hayatına dokunarak, onların yaşam alanlarını iyileştirmede katkı sağlıyor olmaktan Kärcher Türkiye ekibi olarak büyük bir mutluluk duyuyoruz” Kärcher Türkiye, Yedikule Hayvan Barınağı’nı basınçlı yıkama makinelerinden farklı kategorilerdeki süpürücülere, ıslak kuru elektrikli süpürgelerinden basınçlı yıkama makinelerine kadar, barınağın sağlıklı ve tertemiz olması için gerekli tüm cihazlarını seferber etti. Kärcher Türkiye Yedikule Hayvan Barınağı’na ayrıca dış alan temizli için elektrikli süpürge, basınçlı yıkama makinesi ve hortum da hediye etti.Etkinlik sonrası barınaktaki sevimli dostlarımız, Kärcher Türkiye ekibinin kendileri ile oyunlar oynaması kadar tertemiz yuvalarına kavuşmuş olmanın mutluluğunu da yaşadılar.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam