SON DAKİKA
reklam
reklam

Uçan motorlar nefes kesti

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2021, Perşembe - 22:31   Okunma Sayısı: 61523
Motokros yarışlarının dünyadaki en önemli etkinliği olan MXGP ile gençler, kadınlar ve Avrupa moto kros şampiyonalarının iki etabının dört yarışına Afyon ev sahipliği yaptı. Zorlu yarış parkurunda uçarak ilerleyen motorların mücadelesi nefes keserken, Moto Fest etkinlikleri ve konserler ilgiyle takip edildi.

Dünya Motokros Şampiyonası’na Afyonkarahisar ev sahipliği yaptı. Dünyanın En İyi Pisti ödüllü Afyon Motorsporları Merkezi’nde koşulan yarışlara Türkiye ile birlikte 28 ülkeden 91 sporcu katıldı. MXGP sınıfında Hollandalı Jeffrey Herlings, MX2 sınıfında Fransız Tom Vialle, Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda İtalyan Kiara Fontanesi birinci olurken, Avrupa Şampiyonası’nda da İtalyan Davide De Bortoli şampiyonluğunu Afyon’da ilan etti. Dünya Motokros Şampiyonası'nda MXGP of Turkey haricinde MXGP of Afyon adıyla ilk kez bir şehir adına yarış düzenlendi. Dünyanın en iyi motokrosçularının yarışları 180 ülkede yayınlandı. Yarışların yerli ve milli kaynaklarla yapıldığına dikkat çeken Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar, yarışın teknik ekibinin, jürisinin, yarış yönetiminin ve hakemlerinin de Türkiye’de yetişmiş kişiler olduğunu söyledi. Yarışlar için 150 binden fazla misafirin Afyonkarahisar'da misafir edildiğine dikkat çeken Uçar, önümüzdeki yıllarda 500 bin misafiri ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.

MXGP'de Herlings zafere ulaştı

MXGP of Turkey ilk yarışını KTM'den Hollandalı Jeffrey Herlings, ikinci yarışını ise Honda'dan Slovenyalı Tim Gajser kazandı. İlk yarışı kazanan Herlings ikinci yarışta ikinciliği elde ederken, KTM takımının İspanyol sürücüsü Prado ilk yarışta ikinci sırayı aldı. İlk yarışta üçüncü olan GASGAS takımından Letonyalı Pauls Jonass ikinci yarışı tamamlayamadı. Dünya Motokros Şampiyonası (MXGP) Afyon etabının ilk yarışını Herlings kazandı. Hollandalı ikinci yarışta ikinciliği elde edince 47 puanla 9.ayağında kazananı oldu. oldu. Böylece KTM fabrika pilout Jeffrey Herlings Türkiye'de yapılan 4 yarışın da galibi olma unvanını elde etti. Serinin ilk yarışını KTM'den İtalyan Antonio Cairoli ikinci, Honda'dan Slovenyalı Tim Gajser üçüncü tamamladı. İkinci yarışta ise, Tim Gajser birinci oldu. Slovak yarışçıyı Jeffrey Herlings ve Antonio Cairoli izledi. Böylece, MXGP of Afyon birinciliği Jeffrey Herlings kazandı. Tim Gajser ikinci, Antonio Cairoli ise üçüncü olarak ödül kürsüsüne çıktı. Bitci MXGP of Afyon'un ardından, dünya sıralamasında Tim Gajser 355 puanla liderliğini sürdürdü. Jorge Prado'nun ilk yarışta düşmesinin ardından Roman Febvre 327 puanla ikinciliğe yükseldi. Antonio Cairoli ise bir puan gerisinde 326 puan ile üçüncü sırada yer aldı. Markalarda ise, KTM 423 puan ile liderliğini sürdürdü. Honda 356 puan ile ikinci, 332 puan alan Kawasaki ise üçüncülüğe yükseldi.

MX2'de büyük heyecan yaşandı

Dünya Gençler Motokros Şampiyonası Bitci MX2 of Turkey'i KTM takımından Fransız Tom Vialle bir birincilik, bir de ikincilik elde ederek ilk sırada tamamladı. Yamaha takımından Fransız Maxime Reneaux bir dördüncülük ve bir de birincilikle ikinciliği, Husqvana takımından Avutralyalı Jed Beaton ise iki üçüncülükle üçüncülüğü elde etti. 25 yarışçının podyum mücadelesi verdiği yarışta, özellikle üç yarışçı arasında büyük mücadele yaşandı. Dünya Gençler Motokros Şampiyonası (MX2) Bitci MX2 of Afyon etabının ilk yarışını Yamaha'dan Maxime Renaux, ikinci etabını KTM'den Tom Vialle kazandı. İlk yarışta, KTM'den Mattia Guadagnini, ikinci yarışta Husqvarna'dan Jed Beaton üçüncü oldu. MXGP of Afyon yarışlarını Tom Vialle ilk sırada tamamlarken, Maxime Renaux ikinci, Mattia Guadagnini üçüncü oldu. MX2 of Afyon yarışının ardından Maxime Renaux puanını 361'e, Mattia Guadagnini 312'ye, Jago Geerts ise 290'a yükseltti. Takımlar sıralamasında ise Yamaha 402 toplam puanla liderliğini korurken, KTM 386 puan ve Husqvarna’da 300 puana ulaştı.

Avrupa şampiyonluğunu De Bortoli elde etti

Avrupa Motokros Şampiyonası EMXOpen yarışları sonrasında Honda'dan Davide De Bortoli, Afyon'daki 4 yarışın üçüncü kazanarak Avrupa Şampiyonluğunu ilan etti. 5.ayak yarışlarında iki zafer elde eden Davide De Bortoli, sezonun 6.ayağı olan EMXOpen of Afyon yarışlarında da bir üçüncülük ve bir de birincilik kazandı. Bu sonuçlarla, Honda takımından Davide De Bortoli puanını 249'a çıkararak şampiyonluğunu ilan etti. Yine Honda'dan Nicolas Dercourt 214 puanala ikinci, Husqvarna'dan Simone Croci 199 toplam puanıyla üçüncü oldu. EMXOpen'da markalarda Honda 289 puan ile birinciliği, Husqvarna 248 puan ile ikinci, KTM 199 puan ile üçüncülüğü kazandı. Türkiye'den yarışa katılan Batuhan Demiryol 7'nci, Mehmet Çelik 8'inci, Şakir Şenkalaycı 9'uncu, Murat Başterzi 10'uncu, Volkan Özgür 11'inci oldu.

Kadınlarda Fontanesi rüzgarı esti

Dünya Kadınlar Şampiyonası MXWomen yarışlarında GASGAS'dan Kiara Fontanesi rüzgarı esti. İtalyan sürücü Afyon'daki dört yarıştan üçüncü kazanmayı başardı. Diğer birinciliği ise Kawasaki'den Yeni Zelandalı Courtney Duncan elde etti. Bu sonuçların ardından Fontanesi, şampiyona lideri Duncan ile arasındaki genel klasman puan farkını 6 puan kapatmış oldu. Afyon'da bir birincilik, üç de ikincilik elde eden Duncan topladığı 176 puanla ilk sıradaki yerini korudu. Fontanesi ise puanını 167'ye çıkarttı. Ayfon'da iki üçüncülük ve iki de dördüncülük elde eden Yamaha takımından Hollandalı Nancy Van De Van ise 148 puanla üçüncü sırada bulunuyor. Şampiyonaya Türkiye'den katılan milli sporcu Irmak Yıldırım mücadeleyi 25'inci sırada tamamladı. 16 yaşındaki genç sporcu MXWomen'da yarışan ilk Türk kadın yarışçı oldu. Diğer yandan, İran da ilk kez yarışta Fahimeh Nematollahi tarafından temsil edildi.

Benzersiz etkinlikler Türkiye MotoFest’te

Türkiye’nin entegre gençlik ve spor festivali Türkiye MotoFest kapsamında akıl ve zeka oyunları, ayak dartı, basketbol, canlı müzik, çocuk motosiklet eğitimi, çocuk yüz boyama, palyaço, dev salıncak, e-spor oyunları, ebru çalışması, ip atlama, kaligrafi, resim, masa tenisi, matrak, mini atv, mini golf, picklerball, rodeo, simülatör oyunları, su kayağı, tırmanma duvarı, trambolin, uzay tırı, yerel el sanatları, zipline gibi çok sayıda etkinlik yapıldı. Ayrıca, festival alanında yer alan markalar MXGP ve Formula 1 resmi oyunlarını deneyimleme ve MXGP ve F1 araçlarını keşfetme imkanları da buldular.  Avrupa’nın 2021 yılındaki en büyük etkinliği ve Türkiye’nin entegre gençlik spor festivali Türkiye MotoFest, Türkiye ve dünyanın lider markalarını ağırladı. Türkiye MotoFest'te bu yıl Anlas, BMW Motorroad, Honda, Kymco, MOTED, Suziki, Yamaha gibi spor markalarının yanı sıra; Avşar Maden Suları, Danet, Levent Börek, Misli, Monster, Özerband, Redbull gibi Türkiye'nin ve dünyanın önemli markaları yer aldı. Motosikletin sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik çabaları çerçevesinde AFAD, Yeşilay, AKUT standları ile Ali Kuşçu Mobil Uzay Tırı, Narkotik Eğitim Tırı, Trafik Eğitim Tırı da destek verdi.

 

 

Motokrosun yıldızları Afyon’un gizemini keşfetti

İlk kez aynı haftada iki yarışın yapıldığı Afyonkarahisar’a Bitci MXGP of Turkey ve Bitci MXGP of Afyon için gelen dünyanın en iyi motokrosçuları ve takımları şehrin gizeminin misafiri oldu. 8 gün süren 16 büyük konserin ve MotoFest’in ardından MXGP, MX2, WMX ve EMXOpen yarışçıları özel bir gezi ile Afyonkarahisar’ı tanıma fırsatı buldu. Binlerce yıllık tarihiyle ziyaretçilerini büyüleyen Ayazini ve Emre Gölü’nü keşfeden sporcular ve takımlar hayran kaldılar. “Gizemli Şehir” sloganıyla bütünleşen Afyonkarahisar’ın en önemli tarihi yerlerinden biri olan dünyanın ilk apartmanının da yer aldığı Ayazini’ye hayran kaldılar. Restore edilerek turizme kazandırılan Ayazini Köyü’nü gezen sporcular ve teknik ekipler, Afyonkarahisar’ın özel mutfağını tanıma şansına sahip oldular. Tam bir doğa harikası olan Emre Gölü’nde sultan kayığının keyfini çıkaran sporcular, manzaranın keyfini çıkardılar.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam