Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-basbakan-yardimcisi-canikli-almanyanin-incirlik-talebiyle-ilgili-verilmis-karar-yok-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Başbakan Yardımcısı Canikli: Almanya'nın İncirlik talebiyle ilgili verilmiş karar yok - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Başbakan Yardımcısı Canikli: Almanya'nın İncirlik talebiyle ilgili verilmiş karar yok

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2016, Pazartesi - 16:00   Okunma Sayısı: 65534

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken Çankaya Köşkü'nde basın mensuplarına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Almanya Parlamentosu'nda sözde Ermeni soykırımına ilişkin alınan kararın ardından Türkiye'nin bazı yaptırımları hayata geçireceği söylenmişti. Dışişleri Bakanlığının bu konuda bir eylem planı çalışması vardı. Bu konu toplantıda gündeme geldi mi? Almanya'nın Türkiye'den İncirlik Üssü'ne ilişkin talepleri vardı. Anlaşmaya yakın olunduğu belirtiliyor. Gelinen son durum nedir?" sorusuna Canikli, şu yanıtı verdi: 

"Almanya'nın İncirlik Üssü'nden bir talebi doğru, bir talebi söz konusu. Bu taleple ilgili verilmiş hiç bir karar söz konusu değildir. O kadar söyleyeyim. Onun dışındaki talep doğru. Onun dışındaki değerlendirmeler spekülasyondan ibarettir.

Bununla ilgili elbette ilgili tüm kuruluşlarımız yapılabilecek olanların çalışmalarını yapıyorlar şuanda. Takdir edersiniz ki hassas bir konu. Bu çalışmaların tabii kamuoyunun çok açık göz önünde olmaması gerekiyor. Ama böyle bir karara Türkiye'nin kayıtsız kalması mümkün değil. Fakat bu çerçevede neler yapılabilir ve özellikle bu kararın ortadan kaldırılması mümkün olabilir mi? Ve olabilirse öncelikli olarak bu amaca yönelik olarak ne gibi adımlar atılabilir, bununla ilgili kurumlar çalışmalar yapıyor. Şu an itibariyle bu çalışmalar devam ediyor."

Taşeron işçilere yönelik düzenleme

Taşeron işçilere yönelik düzenlemeye ilişkin Canikli, şunları söyledi:

"Teknik çalışmalar devam ediyor Maliye Bakanlığımız bünyesinde, ilgili bütün bakanlıkların da katılımıyla. Türkiye'de çok büyük bir problemi çözecek olan bir düzenleme. Çok fazla teknik bileşenleri söz konusu. Her biri ayrı ayrı problem olan teknik detaylar var, onların çözülmesi gerekiyor. Şu an o aşamadayız. Takvim vermek istemiyoruz ama çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz."

'Turkuaz Kart uygulaması vatandaşlarımızın iş imkanını kısıtlamayacak"

Başbakan Yardımcısı Canikli, Turkuaz Kart uygulaması konusunda şunları söyledi:

"Hiçbir şekilde Türkiye'deki vatandaşlarımızın iş imkanını kısıtlamayacak, daraltmayacak ya da ortadan kaldırmayacaktır. Zaten dikkat ederseniz, özellikle Türkiye'de ihtiyaç hasıl olduğu takdirde Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, Ar-Ge çalışmalarına destek verecek, Türkiye'nin daha üst seviyede teknoloji yoğun mal ve hizmet üretimine katkı sağlayacak ünvanlar, kişiler için söz konusu. Dolayısıyla ihtiyaç olmayan bir alanda çalışma izni verilmesinin hiçbir anlamı olmaz."

Yatırımcıya kolaylık sağlayacak düzenlemeler

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını kaydeden Canikli, "Yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak çok kuvvetli bir paketi önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edeceğiz. Burada vergi ile ilgili, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının alanına giren ticaret kanunuyla ilgili düzenlemeler olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla ilgili çalışmalar olacak." şeklinde konuştu.

Bu kapsamda, Damga Vergisi ve Harçlar Kanunu'nda yatırımcının maliyetini azaltacak önemli düzenlemeler yapılacağını bildiren Canikli, "Bu alanda yapacağımız en önemli düzenlemelerden bir tanesi sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır. Şu andaki uygulamaya göre sözleşmelerin tüm nüshalarından hem damga vergisi hem noter harcı alınmaktadır. Düzenlemeyle sadece bir nüsha üzerinden maliyet yatırımcıya ya da iş alemine yansıtılacaktır. Diğerlerindeki uygulama ortadan kaldırılacaktır." dedi.

Canikli, Türkiye'de 52 yıldan beri yapılan bu uygulamaya getirilen düzenlemenin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Arazilere emlak vergisi muafiyeti sağlanacak

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacaklara ilişkin bilgi veren Canikli, yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılar ile bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kağıtların damga vergisinden, söz konusu kağıtlara ilişkin işlemlerin harçtan istisna edilmesinin sağlanacağını belirtti.

Canikli, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalara bina harcı istisnası ve imarla ilgili harçlara ilişkin istisna ile 5 yıl süreyle emlak vergisinden istisna getirileceğini söyledi.

Yatırımlar için iktisap olunan veya bu yatırımlar için tahsis edilen arazilere Yatırım Teşvik Belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti sağlanacağını ifade eden Canikli, yurt dışındaki fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerin harçlardan düzenlenen kağıtların da damga vergisinden istisna edileceğini kaydetti.

Nitratlı gübre kullanımı

Nurettin Canikli, nitratlı gübrenin patlayıcı yapımında da kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye gübre tüketiminin yaklaşık yüzde 30'u nitratlı gübreden oluşmaktadır. Toplam 5,5 milyon ton gübre tüketimi dikkate alındığında yaklaşık yıllık 1,5 milyon ton nitratlı gübre kullanılmaktadır. Nitratlı gübreyle ilgili 6 Haziran itibarıyla satış yasağı getirildi. Bunun bu döneme denk gelmesinin temel nedeni şu, haziran ayının başından itibaren şubat ayına kadar Türkiye'de nitratlı gübre çok az kullanılmaktadır, diğer gübre türleri bu dönemde kullanılmaktadır. O nedenle bu döneme denk getirilmiştir. Şu an itibarıyla stoklarda yaklaşık 280 bin ton nitratlı gübre mevcuttur ve bloke edilmiştir. Satışı yasaklanmıştır bunların. Yoğun olarak kullanımın başlayacağı 2017 Şubat ayına kadar da nitratlı gübrenin takibi ve izlenmesine ilişkin altyapı çalışması devam ediyor. Tamamlanacak ve ondan sonra da kontrollü bir şekilde bunun kötüye kullanımını engelleyecek şekilde, tarzda düzenlemeler yapılacak, takip edilecek ve ondan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacaktır."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam