SON DAKİKA
reklam
reklam

İstanbul'da lezzet şöleni

Eklenme Tarihi: 18 Ekim 2021, Pazartesi - 11:00   Okunma Sayısı: 162080
Künefesi, kebabı, katmeri, baklavası ve fıstığıyla dünya çapında üne sahip Hatay ve Gaziantep mutfağı birbirinden lezzetli yemeklerini ve kültürünü İstanbulluların ayağına getirdi. Katılımcılar için binlerce porsiyon kebap ve tatlının pişirildiği şenlikte, Hatay ve Gaziantep mutfağıyla ilgili bütün unsurlar tanıtıldı.

 

 

İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen İstanbul’da Hatay Günleri, Yenikapı etkinlik alanında, İstanbul Gaziantepliler Derneği tarafından bu yıl 20’si düzenlenen Gaziantep Yemek Şenliği ise Ataşehir Barbaros pazar yeri alanında yapıldı. “Birlik” teması ve “Biz Biriz, Dünya Bir” sloganıyla bu yıl 10.su düzenlenen İstanbul’da Hatay Günleri, düzenlenen muhteşem bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Açılış töreninde konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Şehrimizin çok az lezzeti ve güzelliği burada ancak daha fazlası Hatay’da. Bu lezzet ve güzelliklerin daha fazlasını yerinde görmek ve Hatay’ın dokusunu hissetmek isteyen herkesi Hatay’a bekliyoruz” dedi. Başkan Lütfü Savaş, açılışın ardından protokol üyeleri ile birlikte etkinlik alanını gezdi. Alandaki stantları tek tek dolaşan Savaş ve beraberindekiler, esnaf ve stant yetkilileri ile bol bol sohbet etti. Geleneksel hale gelen ve büyük ilgi gören İstanbul’da Hatay Günleri, yine renkli görüntülere sahne oldu. UNESCO onaylı Gastronomi Kenti Hatay’ın mutfak lezzetlerinden kültürel değerlerine kadar birçok güzellik ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Lütfü Savaş’ın Hatay mutfağının eşsiz tatlısı künefeyi pişirip çevirmesi konuklardan büyük ilgi gördü. Hatay’ın kültürel değerlerinin, medeniyet birikiminin ve gastronomik lezzetlerinin yer aldığı İstanbul’da Hatay Günleri, 10 Ekim Pazar gününe kadar konuklarını ağırlamaya devam edecek. Hatay Günleri’nin açılış törenine Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay milletvekilleri Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, ilçe belediye başkanları, İstanbul Hatay Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Yılmazer ve çok sayıda davetli katıldı.

Damak ziyafeti veren Hatay lezzetleri

Muhteşem damaklara ziyafet çektiren Hatay sofrası, gastronominin lider şehirlerinden birisi. Hatay Tepsi Kebabı Et yemekleri ile listeye başlamak gerekirse, Hatay yöresel yemekleri içerisinde ilk sırayı Hatay tepsi kebabı alır. Nadide bir yemek olarak kıyma, kuru soğan, patates, sivri biber, domates ve farklı baharatların birleşimi sayesinde taş fırınlarda pişirildikten sonra lavaş ekmek ile tüketilmesi gereken bir lezzettir. Ana malzemesi bulgur olan fellah köftesi, öğlen yemeğinde veya akşam yemeğinde tüketilmesi mümkün olan bir yemektir. İnce bulgurun yoğrulması, haşlanması ve sonrasında sarımsaklı domates sos, yoğurt ve maydanoz kullanılarak süslenmesi ile tüketilmektedir.Tepsi kebabından farklı olarak Hatay yöresel yemekleri içerisinde kağıt kebabı da apayrı bir lezzete sahiptir. Satır kıyma tamamen el emeği ile maydanoz, biber, sarımsak, domates ve baharat ile karıştırıldıktan sonra kağıt üzerinde fırında pişirilir ve sonrasında lavaş ekmek ile ikram edilir. İçli köfte, Hatay yöresel yemekleri içerisinde yörenin kendi yöntemi ile ayrı bir şekilde hazırlanır. İç harcında dövülmüş et parçacıkları bulunan içli köfte, dış kısmında elbette yine ince bulgur ile yoğrulmuş köfte ile kaplıdır ve kızartılarak tüketilir.

 

Hatay sofrası gastronominin lider şehirlerinden birisi

Aslında Hatay sofralarında ikramlık olarak sunulan katıklı ekmek, lahmacun tarzında bir yemek olarak acı biber salçası ve baharatlı çökeleğin karışımı ile ekmek üzerinde kullanması vasıtasıyla fırında pişirilir ve sofraya sunulur. Hamur işinin et ile buluştuğu bu yemek Hatay yöresel yemekleri içerisinde bir ev yemeği olarak el emeği ister ve çok özel bir lezzet sunmaktadır. Bol yağ ile elde açılan hamur ve sonrasında iç harcında kullanılan et, sarımsak, biber salçası, soğan ve maydanoz gibi malzemelerin bu hamur ile buluşması sayesinde Kaytaz Böreği fırında pişirildikten sonra ikram edilmektedir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde çok sık yapılan Ispanak Borani, Hatay yöresel yemekleri içerisinde de pirinç, nohut ve ekşi sos karışımı sayesinde ıspanak katılarak pişirilmektedir. Yemeğin üzerine ise enfes bir damak tadı için yoğurt ve cevizli bir sos dökülür. Bakla ezmesi aslında bir meze türü olmakla birlikte Hatay mutfağında neredeyse her yemeğin yanında yer alır. İçeriğinde kuru bakla, limon suyu, tahin, sarımsak ve baharat bulundurarak hazırlanır. Benzer mezeler arasında çökelek salatası, zeytin üfelemesi, sürk, zahter salatası, muhammara, humus ve mütebbel gibi çeşitler de bulunmaktadır. Tatlı çeşitlerinde Hatay yöresel yemekleri içerisinde de özellikle kireçte kabak, sönmemiş kireçte bekleyen balkabağının yavaş yavaş pişirilmesi ve tahin ile servis edilmesi sayesinde gevrek ve aşırı lezzetli bir tatlı oluşturmaktadır. Elbette Hatay yöresel yemekleri içerisinde son sırada yörenin enfes seçeneği olan Hatay künefesi yer alır. Özel künefe telinin tuzsuz Antakya peyniri, fıstık ve şerbet ile birleşimi sayesinde yavaş yavaş pişen bu tatlı her yemek sonrasında damak şenlendirmektedir.

Gaziantep mutfağını İstanbul'a taşıdılar

Kebabı, katmeri, baklavası ve fıstığıyla dünya çapında üne sahip Gaziantep mutfağı birbirinden lezzetli yemeklerini ve kültürünü İstanbulluların ayağına getirdi. İstanbul Gaziantepliler Derneği tarafından bu yıl 20’si düzenlenen Gaziantep Yemek Şenliği, Ataşehir Barbaros Pazar Yeri Alanında yapıldı. Pandemi kuralları gereği geçen yıl düzenlenemeyen İstanbul'un en büyük ve en eski yemek şenliğine bu sene yoğun katılım ile tarihi günlerinden birsisini yaşadı. Şenlikte katılımcılar için 50 bin porsiyon kebap ve tatlı pişirildi. Şenlikte, Gaziantep mutfağıyla ilgili bütün unsurlar tanıtıldı. İstanbul’da yaşayan Gazianteplilerin ve Gaziantep mutfağına ilgi duyan herkesin büyük ilgisini çeken şenlikte, esnafların yemek, kuruluk, salça gibi ürünleri de sergilendi. Gaziantep mutfak kültürüyle ilgili bir çok yemeğin yapılışının da sergilendiği şenlik, Gaziantep kültürünün tanıtımına büyük katkı sağladı.

Kebap ve Baklava yeme yarışması

Şenliğe gelenlere renkli bir program sunduklarını ifade eden İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Oya Öztan Peker, “Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz şenliklere bu sene aylar öncesinden hazırlandık. Gaziantep kültürünü ve yemeklerini İstanbullulara tanıtmayı hedefledik. Pek çok sanatçının sahne aldığı, tiyatro gösterilerinin olduğu etkinliklerde ziyaretçiler hem yemeklerimizi tattı hem de davul zurna eşliğinde eğlendi. Yemek ve baklava yeme yarışmaları ve yemek yapma yarışmaları ile Gaziantep sofrasının lezzetlerine dikkat çektik. Şenliğimizde yuvalama, beyran, dövmeli alaca çorba, analı kızlı, İçli köfte, kebap, firik pilavı, çiğ köfte, kuru dolma, yaprak sarması, yoğurtlu patates, kekik salatası, nohut dürüm, kebap, katmer, baklava, fıstık gibi yöremizin yüzlerce lezzeti katılımcıların beğenisine sunuldu. Ayrıca yöremize has kuruluk, salça, pul biber, yöresel sebze ve meyveler gibi ürünler sergilendi” diye konuştu.

 

Tescillenmiş Antep lezzetleri

Muhteşem damak şenlendiren lezzetleriyle Gaziantep sofrası, gastronominin lider şehirlerinden birisi. Bugüne kadar pek çok Antep yemeği ve tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından  coğrafi işaretli yöresel ürün olarak tescillendi. Cağırtlak Kebabı, Pisik köftesi, Sebzeli Kebap, Antep Muhammarası, Sini köftesi, Bülbül yuvası,Nar Ekşili Soğanlı Lahmacun, Gaziantep Şöbiyeti, Antep Altı Ezmeli Kebap, Çağla Aşı, Dolangel Tatlısı, Antep İçli Köftesi, Fasulyeli Kabak Dolması, Kuzu İçli Kabak Dolma, Gaziantep Usulü Özbek Pilavı, Ayvalı Soğanlı Lahmacun, Buhara Pilavı, Antep Peynirli İrmik Helvası, Antep Börek Çorbası, Gaziantep Börk Aşı, Haveydi Köfte, Şekerli Peynir Böreği, Gaziantep Mumbar Dolması, Antep Keme Kebabı,Antep Yoğurtlu Patates, Lebeniye Çorbası, Antep Nohut Dürümü, Antep Alenaziği, Antep Lahmacunu, Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Katmeri, Antep baklavasını bu lezzetler arasında sayabiliriz.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam