SON DAKİKA
reklam
reklam

İçişleri Bakanı Ala: Ölen 43 kişiden 19'u yabancı uyruklu

Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2016, Perşembe - 16:00   Okunma Sayısı: 79962

TBMM

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM Genel Kurulunda İçtüzük gereği gündem dışı yapılan konuşmaya cevap hakkını kullanmak üzere kürsüye gelerek, son dönemde yaşanan terör saldırılarına ilişkin bilgi verdi. 

Sözlerine tüm şehitlere ve terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileğinde bulunarak başlayan Ala, Atatürk Havalimanı'nda yaşanan saldırı hakkında bilgi verdi. 

Ala, "İstanbul'da meydana gelen bombalı intihar saldırısında şu ana kadar 9'u Türk, 4'ü yabancı olmak üzere toplam 13 kişi gözaltına alındı. Canlı bomba intihar eylemini gerçekleştiren 3 kişiden birisinin kimliği ve uyruğu belirlendi. Ölü sayısı 43. Bu 43 kişiden, 19'u yabancıdır. Buna intihar bombacısı üç kişi dahil değildir. Şu anda hastanede yatan 94 kişi." diye konuştu.

Olayın seyri hakkında da bilgi veren Ala, üç saldırganın bir taksi ile geldiklerini, bir teröristin dış hatlar giriş terminaline doğru giderken polis tarafından durdurulmak istendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Polise ateş açarak bu terörist yaralamış, ardından otoparkın merdivenlerinden aşağı inerek kendini patlatmıştır. İkinci ve üçüncü terörist ise dış hatlar gidiş terminaline girer girmez etrafa ateş ederek ters istikametlere koşmuşlar; çünkü bariyerleri ve oradan girişin mümkün olmadığını biliyorlar. Birisi polis tarafından vurulmuş, yerdeyken kendini patlatmıştır. Üçüncü teröristte panikle aşağı doğru koşarak burada kendini patlatmış. Kullanılan patlayıcılar RDX, TNT, PETN karışımı fabrikasyon patlayıcılardır."

"Örgütün bütün irtibatları ortaya çıkarılacak"

Olayın bu çerçevede kapsamlı ve detaylı olarak soruşturulduğunu, bağlantıların tespit edildiğini vurgulayan Ala, kişilerin geriye dönük araştırma ve soruşturmalarıyla da örgütün bütün irtibatlarının ortaya çıkarılacağını bildirdi. 

Ala, "Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler, belgeler ve bulgular bu saldırı DAEŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği yönünde tahminleri kuvvetlendirmektedir. Emareler onu göstermektedir. Ama soruşturma neticelenince daha berrak bir şekilde kesin olarak söylenir." ifadesini kullandı.

"DAEŞ ilgili olarak bugüne kadar 5 bin 310 kişi gözaltına alınmış"

Bakan Ala, bugüne kadar 145 ülkeden 50 bin 177 kişiye, Türkiye'ye giriş yasağı koyduklarını, bunu karşılıklı istihbarat alışverişi ile yaptıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"145 ülke ile bu alışverişi yapmışız. 50 bin 177 kişiye giriş yasağı koymuşuz, sırf Suriye ve Irak'taki bu terör ortamlarıyla ilgili, bu terör faaliyetleriyle ilgili bir sorun olmasın diye. Sınır dışı edilen, 98 ülkeden 3 bin 603 kişi. Bazı ülkeler bizim bu aldığımız tedbirler neticesinde yasalarını değiştirmek zorunda kaldı.

DAEŞ terör örgütüyle ilgili olarak bugüne kadar 5 bin 310 kişi gözaltına alınmış, bunlardan bin 654'ü tutuklanmıştır. Sadece 2016 yılında bin 654 kişi gözaltına alınmış, bunların 791'i yabancı uyrukludur ve gözaltına alınanların 663'ü tutuklanmıştır. Tutuklananların 371'i yabancı uyrukludur." 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam