SON DAKİKA
reklam
reklam

K9'lar hayat kurtarıyor

Eklenme Tarihi: 1 Temmuz 2016, Cuma - 17:00   Okunma Sayısı: 165519

HABER: MURAT İLTER

Fly Dog K9 Hizmetleri tarafından eğitilen arama kurtarma köpekleri hayat kurtarmaya devam ediyor. Burgan Bank ise K9 eğitimlerine destek vererek, hem arama kurtarma ekiplerinin  hem de  K9 köpeklerinin önemine dikkat çekmeyi hedefliyor.

Fly Dog K9 Hizmetleri bünyesindeki tüm eğitimler; dünya standartlarındaki 22 dönümlük arazide bulunan koku tanıtım odaları, simülasyon arama odaları, kargo, bagaj, uçak arama simülasyonları, araç arama eğitim sahası, arama kurtarma eğitim sahası, koruma ve devriye köpek eğitim sahaları, açık alan arama sahalarında gerçekleştiriliyor. Burgan Bank, sosyal sorumluluk kapsamında Türkiye’de arama kurtarma konusunda başarılı hizmetler veren “Fly Dog K9 Hizmetleri”ne ve ekibin can damarlarını oluşturan K9 köpeklerine destek oluyor. Deprem, sel, toprak kayması, çığ gibi doğal afetler ve farklı sebeplerden dolayı enkaz altında kalmış insanların hayatlarını kurtaran ekipler, dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük önem taşıyor. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren başarılı arama kurtarma ekiplerinden biri de; AWD, NASDU, IWDBA, SARDUS (Search and Rescue Dogs of the US) gibi uluslararası organizasyonlara üye uzman eğitmenlerden oluşan Fly Dog K9 Hizmetleri. 

Afetlerde görev alıyorlar

Arama kurtarma köpekleri, doğal afet ve farklı sebeplerle enkaz altında kalan canlı insanların nefeslerine odaklanarak ve salgıladıkları kokuları algılayarak hayatta kalanlara ulaşıyor. Felaket bölgesindeki en zorlu alanlarda bile problem çözme yetenekleri ile zekice hareket eden arama kurtarma köpekleri, bugüne kadar ülkemizde başta 1999 depremi olmak üzere pek çok önemli afette görev alarak birçok hayatın kurtulmasını sağladı.

Dünyada çok yaygın

Bu önemli konuya destek olmaktan memnunluk duyduklarını belirten Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, “Özel eğitimli köpeklerin olduğu arama kurtarma timleri, hayat kurtarmak üzere afetlerde görev alıyor. Dünyada çok yaygın olan bu timlerin ve eğitimli köpeklerin, ülkemizde yeterli sayıda olmadığını öğrendik ve özellikle deprem kuşağında yer alan ayrıca erozyon ve sel felaketlerinin de meydana geldiği ülkemizde büyük bir eksikliği kapatacağımızı düşünerek bu alana sahiplenmeye ve desteklemeye karar verdik. 

Yaratıcı fikirler

Burgan Bank Grubun bulunduğu tüm ülkelerde sosyal sorumluluk projelerine önem veren ve yaratıcı fikirler geliştiren bir politika uyguladığını söyleyen Burgan Bank Genel Müdürü Murat Dinç, ''Biz de Burgan Bank Türkiye olarak, odağında insan hayatı olan bir sosyal sorumluluk projesini imzalayıp, sadece ülkemizde değil, dünyanın farklı yerlerindeki felaketlerde de hayat kurtaracak Fly Dog K9 Search and Rescue Ekibi ve köpeklerine destek olduk. Tabii ki hepimizin umudu ve isteği böyle bir felaketin yaşanmaması, ancak olası afet durumlarında insanların hayatlarını kurtaracak köpeklerin eğitilmesini sağlayacak olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

K9 ülkemiz için önemli

K9 arama kurtarma köpeklerinin Türkiye'de daha çok depremlerde kullanıldığını söyleyen Fly Dog K9 Hizmetleri Genel Müdürü M. Cem Bozyiğit “Arama kurtarma köpekleri özellikle ülkemiz gibi deprem riskinin yüksek bir olduğu bir coğrafyada çok büyük önem arz etmekteler. FlyDog olarak, ülkemizin şiddetle ihtiyacı olan bu kurtarma ekibi ve  köpeklerine  katkılarından dolayı  Burgan Bank’a teşekkürlerimizi iletiyor ve bu işbirliğinden büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

Uluslar arası gruplara üye

Flydog K9 Hizmetleri güvenlik Köpekleri konusunda ülkemizin öncü ve lider kuruluşu olma hedefi ile kurulmuş olup, dünya standartlarında bir köpek üretim ve eğitim merkezi olmayı hedeflemekte. Flydog, eğittiği görev köpeklerinin önleyici, caydırıcı, operasyonel ve adli fonksiyonlarına oldukça güven duymakta ve alternatif yöntemlere göre ciddi avantajları olduğuna inanmakta.Flydog, uluslararası K9 organizasyonlarına üye olarak söz konusu organizasyonların eğitim ve sertifikasyon standartlarını benimsemiş ve yerine getirmeyi taahhüt etmiştir. Flydog K9 Hizmetlerinin üyesi olduğu organizasyonlar; AWD – American Working Dogs, NASDU – National Association of Security Dog Users, CNCA – California Narcotic Canine Association, FPCAS – Fédération Professionelle des Acteurs Cynophiles en Securite, IWDBA – The International Working Dog Breeding Association, SARDUS – Search and Rescue Dogs of The United States.

Her türlü alt yapı mevcut

Silivri’de 22 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Flydog K9 Hizmetleri, dünya çapında bir altyapı ve sistem sunmakta. Tesislerde tüm kategorilerde iş ve spor köpekleri eğitebilecek altyapı, sistem ve eğitim kadrosu mevcut. Tesis bünyesinde koku tanıtım odaları, simülasyon arama odaları, kargo, bagaj, uçak arama simülasyonları, araç arama eğitim sahası, arama kurtarma eğitim sahası, koruma ve devriye köpek eğitim sahaları, açık alan arama sahaları, mayın tarla simülasyonu,2 adet büyük pentatlon alanı, veterinerlik binası, doğumhane, karantina bölgesi, kafeterya, pet shop, eğitim salonu, özel köpek koşu alanları ile köpek bakımlarının da uygulandığı 120 köpek kapasiteli köpek barınakları bulunmakta. Flydog K9 Hizmetleri tesisinde ayrıca idareci ve eğitmenlerin konaklayabileceği bir yerleşim de mevcut.

Karakter ve gen özellikleri

Dünya genelinde iş köpeklerinin standart bir ırkı olmamakla birlikte, ağırlıklı olarak Malinois, Alman Çoban Köpeği (GSD), Labrador Retriever, Springer Spaniel,Doberman Pincher, Golden Retriever, Dutch Shepherd gibi ırklar tercih edilmekte. İş köpeklerinde karakter kadar genlerinden gelen özellikler de çok önemli. Bu nedenle Flydog K9 Hizmetleri kendi üretim merkezinde, damızlıklarımızın çapraz eşleştirmeleri sonucunda “working line” şecereli özel kan ve gen yapısı oluşturmakta. Bu üretime ek olarak Avrupa’da ekol ülkelerin güvenilir üreticilerinden eğitilmek üzere köpek temini de yapılmakta. Dedektör köpek eğitimleri yanı sıra, koruma ve devriye köpekleri de yetiştirilip eğitilmekte.

Her dalın köpeğine farklı eğitim

Bomba Arama Köpekleri veya Bomba Tespit Köpekleri de olarak bilinen Patlayıcı Madde Detektör Köpekleri tüm ulusal standartlar dikkate alınmakla birlikte; hem AB hem de ABD Güvenlik Köpekleri eğitim, sertifikasyon, operasyon ve kalite kontrol standartları göz önünde bulundurularak Flydog K9 Hizmetlerinde eğitilmekte. Narkotik Dedektör Köpekleri, Patlayıcı/ Bomba Dedektör Köpekleri gibi ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak eğitilmekte ve talep edildiği takdirde “Pasif Alarm Verme“ şeklinde de eğitilebilmekte. Arama Kurtarma Köpekleri özellikle doğal afet olmak üzere, farklı sebeplerden dolayı da enkaz altında kalmış olan “canlı insanları” tespit etmek üzere eğitilmekte.

Mayın bile buluyorlar

Günümüzde dünya üzerinde 70’den fazla ülkede yaklaşık 100 milyona yakın kara mayını bulunuyor. Her yıl yaklaşık 20 bin kişinin söz konusu mayınlarla hayatını kaybettiği bilinmektedir. Mayın Dedektör Köpekleri, söz konusu mayınların tespit edilip etkisiz hale getirilmesinde kullanılabilecek en güçlü unsurlardan biridir. Dedektör Köpekler dünyada yaygın olarak Patlayıcı ve Narkotik madde tespitlerinde kullanılsa da kişi ya da kurumların ihtiyaçlarına yönelik diğer dedektör köpekler de tarafımızdan eğitilebilmektedir. Flydog K9 Hizmetleri özellikle Alman Çoban Köpeği, Malinois, Rotweiller ve Doberman ırkı köpekleri ileri seviyede eğiterek alan, mülk ve kişi korumalarında etkin olarak kullanılmasına olanak sağlamakta. Sosyal yanı güçlü olan köpekler, çok farklı senaryo ve riskler dikkate alınarak, ileri derecede itaat, kontrol ve koruma eğitimlerine tabi tutulmakta.

K-9 ne anlama geliyor

K9 veya K-9, İngilizce köpek anlamına gelen canine sözcüğünün eşseslisi ve kısaltmasıdır. Canine sözcüğü Dünya Fonetik Alfabesinde key-nayn şeklinde telaffuz edilir. Bu kelimenin gösteriliş şekli ise İngilizce K harfi ve 9  rakamıdır. Bazı Anglosakson ülkelerin polis ve silahlı kuvvetlerindeki arama kurtarma, bomba imha görevlerde kullanılan köpek ünitelerine kısaca K9 unit denmesi nedeniyle K9 sözcüğü özellikle Anglosakson olmayan ülkelerde de özel eğitimli polis köpeği ile eşanlamlı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam