SON DAKİKA
reklam
reklam

FETÖ'cüler Romanya’da kurumlara sızmak için gerçek kimliklerini gizledi

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2016, Cuma - 13:00   Okunma Sayısı: 73331

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), Türkiye'de ve başka birçok ülkede olduğu gibi, gerçek kimliklerini gizleyen örgüt mensuplarını​ Romanya'da da ordu, yargı, emniyet, istihbarat ve bürokrasideki kritik görevlere yerleştirmek amacıyla kendini eğitim hizmeti veren bir hareket olarak tanıttı.

Dünyanın dört bir yanında 140'dan fazla ülkede okul, banka ve medya kurumları açan FETÖ, Romanya'da son yirmi yılda "Lumina - Işık Eğitim Kurumları" (Lumina - Institutii de Invatamant) adıyla en az 10 okul ve üniversite açtı.

FETÖ'nün Romanya'daki eğitim yapılanması

FETÖ, Romanya'daki örgüt faaliyetlerini perdelemek için Lumina Eğitim Kurumları'nı (Lumina Institutii de Invatamant SA) kolej, teknik ve mesleki eğitim veren bir şirket olarak 1993'te kurdu.

Köstence'de 1994'te temeli atılan Uluslararası Bilgisayar Lisesi, FETÖ'nün Romanya'daki eğitim örgütlenmesi Lumina'nın açtığı ilk okul oldu.

2003 yılında Köstence’deki lise kapsamında faaliyete geçen özel anaokulu ve okul ise, "Spectrum" okullarının temelini oluşturdu.

Romanya'da faaliyet gösteren Köstence ve Bükreş Uluslararası Bilgisayar Liseleri (ICHC ve ICHB), Uluslararası Bükreş Koleji (ISB) ve anaokulu, Bükreş, Yaş, Kaloş, Ploieşti ve Köstence’deki 8 "Spectrum Uluslararası Okulları", dünyada tespit edilen FETÖ okulları listesinde yer alıyor.

FETÖ'nün eğitim kurumları çatısı altında faaliyet gösteren Romanya Güneydoğu Avrupa Lumina Üniversitesi bünyesindeki Uygulamalı Modern Dil Fakültesi’nde de İngilizce ve Türkçe dersler veriliyor.

FETÖ'nün eğitim-kültür yapılanması

FETÖ, "eğitim hizmeti veren kurum" görünümünü pekiştirmek, yerel ve uluslararası basında görünürlüğünü artırmak için olimpiyat, yarışma ve kültürel etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerde elde edilen başarıların Rumen çocukların ve Romanya'nın başarısı gibi takdim edilmesinden yararlanan örgüt, ülkede sempati kazanarak propaganda yapıyor.

Örgütün şemsiyesi altında Romanya'daki Lumina Eğitim Kurumları Vakfı da 2014 yılından bu yana Türk Dil ve Kültür Uluslararası Olimpiyatı'nı düzenliyor.

FETÖ, Romanya'da "Lumina" aracılığıyla "Firstep" adlı bir yarışma da düzenliyor. Yalnızca kendi açtıkları okulların öğrencilerinin katılabildiği bu yarışmada dereceye girenler ise Gürcistan, Hollanda, ABD ve Azerbaycan'da FETÖ tarafından düzenlenen olimpiyatlara gönderiliyor.

Söz konusu uluslararası yarışma ve olimpiyatlardan ABD'deki "I-SWEEEP Houston"ın düzenlenmesinde, ABD’de Türk öğretmenlerin ders verdikleri ve Türkçe’nin zorunlu olduğu özel okullar ve liseler kuran, Romanya'daki "Lumina" gibi FETÖ'ye bağlı eğitim örgütlenmesi "Harmony Public Schools" da rol alıyor.

Harmony Public Schools, uluslararası medyada yer alan aşırı selefiliği desteklediği gerekçesiyle FBI tarafından soruşturmaya tabi tutulduğu yönündeki haberlerle de biliniyor.

FETÖ, kendi kurumlarını önemli göstermek ve basında yer almak amacıyla Romanya'da 10 yılı aşkın süredir "Infomatrix" bilgisayar proje yarışmasını da düzenliyor.

FETÖ’nün ekonomik yapılanması

FETÖ’ye ait Lumina, milli duruş sergilemediği ve yurt dışında Türkiye'ye karşı düşmanca kampanyalar yürüttüğü gerekçesiyle geçen yıl üyesi olduğu Romanya Türk İşadamları Derneği’nden (TİAD) atıldı.

Romanya’daki FETÖ yapılanması ekonomik faaliyetlerini bir çatı dernek altında yürütmese de iş ve yatırım ağıyla ülkede etkili olmaya devam ediyor.

Ülkede Türk vatandaşlarının üzerine kayıtlı 7 bini aktif olan 14 bin şirketten kaçının FETÖ’ye ait olduğu bilinmiyor ancak Türkiye’de de tanınan bazı ünlü mobilya ve giyim firmaları Romanya’da da faaliyet göstererek örgüte para akışı sağlıyor.

FETÖ gazetesi Romanya'da

FETÖ'ye bağlı şekilde yayın politikası izleyerek, örgütün amacına hizmet ettiği, FETÖ tarafından yönetilen ve maddi olarak desteklenen haftalık gazete Zaman ise Romanya'da Rumence ve Türkçe iki dilde yayımlanıyor.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam