SON DAKİKA
reklam
reklam

"Matrakçı Nasuh" sergisi Tokyo'da

Eklenme Tarihi: 6 Eylül 2016, Salı - 09:00   Okunma Sayısı: 77830

ANKARA

Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi 1 ile 8 Eylül arasıJaponya'da sanatseverleri buluşturuyor.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) tarafından projelendirilen ve Anadolu Ajansı'nın (AA) da global iletişim ortağı olduğu "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi"nin açılışı 1 Eylül'de yerel saatle 15.00'te başkent Tokyo'daki Shibuya Culture Center Owada Gallery'de yapıldı.

Sergi, 8 Eylül'e kadar ziyarete açık olacak.

Sergide, nakkaş Sevim Ersoy'un liderliğinde 12 kadın sanatçının, Matrakçı Nasuh'un "Beyan-ı Menazil Sefer-i Irakeyn" ve "Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve İstol Belgrad" eserlerinde yer alan şehir haritalarından yapılan seçkiyi bire bir çini levhalar üzerine, Matrakçı'nın beyitlerinden yapılan seçkiyi ise divani hat levhalara ve vasıflarının birkaçını da modern bir yorumla tuvale aktardığı 41 eser yer alıyor.

Sanatseverler, Türk tarihinin gizli kalmış dehalarından Matrakçı Nasuh'un minyatürleri aracılığıyla Osmanlı seferlerinin rotalarını onunla takip etme şansı yakalayacak.

Ayrıca sergi kapsamında, 5 Eylül'de Shibuya Culture Center Owada Densho Hall'da, mimar Sinan Genim tarafından "Matrakçı Nasuh ve Haritaları" konulu bir konferans verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğunca da "16. Yüzyıl Türk Musikisi" dinletisi düzenlendi.

Ziyaretçiler, Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemsel olarak 16. yüzyılını, hem sanatsal hem kronolojik hem de siyasi anlamda keşfedebilecek.

Proje kapsamında 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek sergi, Tokyo'dan sonra Paris, Washington, Roma, Budapeşte ve Ankara'da da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Matrakçı Nasuh kimdir?

Minyatürcü, hattat, tarihçi, matematikçi Matrakçı Nasuh'un 1480'de Saraybosna'da doğduğu sanılıyor.

Matrakçı Nasuh'un, Sultan II. Bayezid döneminin (1481-1512) sonlarına doğru Enderun'da eğitim gördüğü ve sonra matematik eğitimcisi olarak öğrenci yetiştirdiği biliniyor.

Ünlü bir hattat olan Matrakçı Nasuh, divani ve nesih yazı stillerinde değişiklikler yaptı. Sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan "matrak" adlı sporda ustalığından dolayı "matrakçı" lakabıyla anılan Nasuh'un, minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu var.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa Kralı I. François'ya destek amacıyla Barbaros Hayreddin Paşa komutasında gönderdiği donanmaya katılan Matrakçı Nasuh, yine yol boyunca donanmanın uğradığı limanları resmetti.

Birçok eseri bulunan Matrakçı Nasuh'un yapıtları, başta Topkapı Sarayı Müzesi'nin kütüphanesi ve Süleymaniye Kütüphanesi olmak üzere çeşitli kitaplıklarda yer alıyor.

Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı münasebetiyle 2013 yılında UNESCO tarafından "anma ve kutlama yıl dönümleri" kapsamına alınmıştı. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam