SON DAKİKA
reklam
reklam

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Cerablus operasyonunun başarısı cesareti artırdı

Eklenme Tarihi: 9 Eylül 2016, Cuma - 19:00   Okunma Sayısı: 73128

ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Resmi Konut'ta ikili görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında 15 Temmuz gecesinin ilk saatlerinde kendisini arayarak desteğini sunduğu için teşekkür etti.

Stoltenberg'in telefon görüşmelerinin hemen arkasından da çok güçlü bir açıklama yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bu açıklama gerçekten güçlüydü. Bazı diğer ülkelerin açıklamaları cılız olduğu ya da suya sabuna dokunmadıkları için değil, açıklamanın kendisi gerçekten Türk demokrasisine, halkına ve demokratik seçimle gelmiş cumhurbaşkanı ve hükümete güçlü destek verdiği için ön plana çıktı." diye konuştu.

"NATO ile işbirliği sürecek"

Afganistan, kaçak göçle mücadele ve Ege Denizi'nde insanların ölümünü engelleme konularında işbirliğinin süreceğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Diğer taraftan NATO'nun özellikle Türk hava savunma sisteminin güçlendirilmesi konusunda kararları var, bunların uygulanması için Genel Sekreter'in çabalarını takdir ediyoruz. Aynı şekilde NATO'nun doğu kanadı ve güneyi için Karadeniz Bölgesindeki NATO'nun faaliyetlerinin aksamadan yürümesi için Türkiye olarak bugüne kadar yaptığımız katkıları artırarak devam ettireceğiz.

Mayıs ayında Brüksel'de ve Varşova zirvesinde NATO'nun özellikle terörle mücadele eden ülkelerde yerel güçleri eğitip donatması konusunda inisiyatif alması konusunda karar aldık. Libya, Suriye, Irak'ta bu tür çabaların, faaliyetlerin terörle mücadelede de önemli katkısı olacaktır. PKK dahil DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede NATO'nun daha aktif rol almasını biz destekliyoruz. Biz, Türkiye olarak NATO'nun genişlemesinden yanayız ve Karadağ'ın üyeliği için Türkiye'deki gerekli işlemleri tamamladık. Diğer aday ülkelerin üyelik sürecinin de hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz."

"DAEŞ buralardan temizlenir"

Bakan Çavuşoğlu, Rakka'da yürütülen operasyona ilişkin bir soru üzerine Rakka, Musul, Suriye ve yönetimde zorluk çeken hükümetlerin olduğu ülkelerde DAEŞ ve terör örgütlerine karşı yerel güçlerin eğitilmesi ve donatılmasının çok önem arz ettiğini anlattı. 

Musul'da Maliki'nin oluşturduğu Şii güçlerin yerine yerel güçler olsaydı kenti DAEŞ'e teslim etmeyeceklerini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi Cerablus operasyonunun başarılı olması Rakka'daki ve Musul'daki yerel güçlerin de cesaretini artırdı. Bu koalisyon içindeki ülkeler de biraz destek verince ÖSO'nun, ılımlı muhalefetin ne yapabileceğini daha iyi gördük. Daha iyi bir stratejiyle koalisyon ülkeleriyle birlikte havadan da destek vererek, hem Musul hem de Rakka operasyonu arazide de özel kuvvetlerimiz yerel güçlere destek verirse başarılı olabilir, DAEŞ buralardan temizlenir." 

Alman milletvekillerinin İncirlik'e ziyareti

Alman milletvekillerinin İncirlik'i ziyaretine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili aldıkları "saçma karar" nedeniyle komisyon üyelerinin yapmak istedikleri ziyareti engellediklerini hatırlattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman hükümetinin kendilerine başvurması üzerine hükümet olarak bu karara bir mesafe koyarlarsa ve bunun ülke olarak bir bağlayıcılığı olmadığını söylerlerse buna izin verebileceklerini söylediklerini aktaran Çavuşoğlu, ardından Alman hükümetinin tüm dünyaya örnek olabilecek bir açıklama yaptığını ve soykırımın siyasi değil hukuki bir terim olduğunu vurguladığına dikkati çekti.

Mevlüt Çavuşoğlu, bu açıklamanın kendilerini tatmin etmesinin ardından yeni bir talepten sonra Ekim başında gelecek komisyon üyelerine izin verdiklerini Alman hükümetine bildirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam