Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-emin-baydar-zeytinliklerin-kesilmesi-bizi-cok-uzuyor-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Emin Baydar "Zeytinliklerin kesilmesi bizi çok üzüyor." - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Emin Baydar "Zeytinliklerin kesilmesi bizi çok üzüyor."

Eklenme Tarihi: 23 Kasım 2016, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 67819

Zeytin toplama mevsimin  olduğu bu dönemde Emin Baydar;son yıllarda zeytin ağaçlarının ev yapımı amacıyla   bilinçsiz kesilmesine çok üzülüyor ve "Zaten o ağacı kesen ya da kesilmesine vesile olan onun hayrını görmez." diyerek ekliyor.

T: Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz ?

İsimim Emin Baydar.Biz buranın yerlisiyiz. Firmamız "Baydar" markasıyla tescillidir. 50 yılı aşkın bir süredir yani iki kuşaktır bu işle uğraşıyoruz. Kalitemiz çok güzeldir. Ürünlerimiz ve fiyatlarımız çok uygun. Yani diyebilirim ki ; Marmara Bölgesinde  bu işi en yapan firmayız. Tabi sürümümüz fazla olunca fiyatları da makul ölçüde tutuyoruz. Allah'a şükürler olsun işlerimiz iyi gidiyor. Türkiye'nin her yerine kargo yolluyoruz. Bu hizmeti yapıyoruz. Ne isterlerse ürün olarak onu yolluyoruz.  Daha da fazlasını isteyebilirler.

T: Mesleğinizde kaçıncı yılınızdasınız ?

Ben 45 yaşındayım 12 yaşında bu mesleğe başladığıma göre yaklaşık 33 senedir bu mesleği yapıyorum.  Rahmetli babamın yanında başladım bu mesleğe. Dükkanımız da  yaklaşık 14 senedir var.Burası kurulduğunda kurmuştuk bu dükkanı. Perakende olarak yapıyoruz. Armutlunun içinde  de yapıyorduk.Toptan bir yerimiz  ve depomuz vardı.  Sonradan da perakende işine döndük .  

T: Peki buranın hitap ettiği müşteri portföyü nasıldır ?

Her çeşit insan vardır burada. Yazın yabancılar da geliyor tabi. Almaya,Belçika gibi ülkelerden de gurbetçi vatandaşlarımız geliyor.Türkiye'nin  her yerinden insanlar buraya tatillerini yapmak için geliyor. Ancak İstanbul çok ağırlıklıdır.

T: Kuruluş hikayesinden biraz  bahseder misiniz ?

Şimdi Armutlu'nun içinden bu işi yapabilecek seçkin ve işi bilen bir kişi arandı.Biz de  bu işi üstlenmeye talip olduk.  Sonuçta; bize uygunsunuz dediler ve bu işi kurarak dükkanımızı açmaya karar verip uygulamaya geçirdik.Tabi daha önceden de bir tecrübemiz var.  Burası  kurulurken kaliteli  ve toptan mal sattığımızı bilmeleri etkili oldu.

T:Hizmet ve kalite politikalarından bahseder misiniz ? Sizi diğer ve benzeri yerlerden ayıran özelikleriniz neler ?

Bizi diğer ve benzeri yerlerden ayıran en önemli özelliğimizin fiyatımızın uygun olmasıdır. Kalitemiz 1.Sınıftır. Müşteri dışarıdan aldığı ürünü bizim yerden aldığı ürünle kıyaslıyor ve diyorlar ki;burası daha kaliteli ürün satıyor. Şunu da ifade etmek istiyorum  ki; her sene müşteri, potansiyelimiz daha da artıyor.

T: En çok satışını gerçekleştirdiğiniz  ürünler hangisidir ?  

Siyah(Gemilk/Armutlu) ve yeşil (Edremit)  zeytin çok satılıyor. Siyah zeytinler tamamen kendi ürünümüzdür;orta sınıftır ve tuzu azdır ve  yeşil zeytinler de bize Edremit'den gelmekte. Bunun yanında; zeytinyağımız da çokça satılmaktadır.

T:Bu yıl ki rekolte beklentiniz nedir ?

Bu sene gecen seneye göre çok daha iyi ve güzel geçiyor rekolte anlamında.Geçen sene verimimiz çok düşüktü. Dolaysıyla da bu sene yağ ve zeytin fiyatları da arttı.Ancak; seneye yağ ve zeytin fiyatları da azalmış olacak. Ancak daha çok yağ fiyatları azalacaktır diye düşünüyoruz.

T: Burada mutlaka bakılması gereken bir ürününüz var mı ?

Kesinlikle zeytinyağını burada mutlaka bakılması gereken bir ürün olarak görüyorum. Zeytinyağımız 1.Sınıf bir zeytinyağıdır. Orta sınıf ve tuzu az olan zeytinlerimizi öneriyorum. Çok güzeldir ve tuzu azdır. İdeal ve çekirdeğinden ayrılıyor.Müşterilerimiz bize "İstanbul'da böyle bir zeytin yemedik.Bizi zeytin diye İstanbul'da kandırıyorlar.İdeal zeytin bu." diyorlar ve alıyorlar.

T:Zeytinyağıyla en çok kullandığınız yemekler neler oluyor ?

Biz zaten kahvaltıya zeytinyağıyla başlarız. Öğlen ve akşam yemeklerinde de zeytinyağı kullanırız. Mesela tarhana çorbasında zeytinyağı olmamsa olmazımızdır. Çorba bitikten sonra çiğ olarak koyar ve yeriz. Rahmetli babamdan öğrenmiştim. Zeytinyağlı bir yemek olmadığı zaman hemen farkına varıyoruz. Mesela taze fasulyenin  zeytinyağlı tadı olmadığı zaman  fark ediyoruz. Örneğin ayciçek yağının kullanıp kullanılmadığını anlıyoruz.  

T:Müsterilerle olan bağınız sadece müşteri-satıcı ilişkisinden mi ibaret oluyor ?

Hayır tabi ki. Müşterilerle artık bir dost gibi olduk. Şunu söyleyeyim. Bizimle oturup sohbet ediyorlar ve çayımızı içiyorlar.Bu da bize güven duymalarından kaynaklı.Tabi 13-14 sende oluşan kuvvetli bağlarımız var. Satış da  ikinci planda oluyor haliyle.

T:Bu meslekte söz sahibi olmak isteyen ya da yeni kurulan işletmeler var. Onlara neleri önerirseniz ?

Öncelikle kaliteli hizmet sağlasınlar. Şimdi müşteri önce fiyata değil kaliteye bakar. Adam gelip yediği zaman onun için öncelik kaliteli üründür. Fiyat ikinci planda kalır. Şimdi bazı yeni dükkan sahipleri zeytinciliğe başladıklarında toptancıdan ucuz ürün alma çalışıyor .Yanlış yapıyorlar ve kalitesiz ve ucuza aldıkları  ürünler onların kısa sürede batmasına yol açıyor. Her zaman kaliteli ürün olacak ve fiyatı da ona göre belirleyecek. Ne çok pahalı ne de çok ucuza satacak.Satıldığı zaman diyecekler ki;"Bu kaliteli zeytini nerden aldın? " Tabi kaliteli ürünü sattığımız için de "Kaliteli zeytini nerden buluyorsunuz ?"  sorusuyla muhatap oluyoruz. Bizde yanıtını veriyoruz.

T: Sektördeki sıkıntılarınız neler ?

En başta;zeytin ağaçlarının ev yapımı amacıyla   bilinçsiz kesilmesinde çok  ve vahim ölçülerde rahatsız oluyoruz.Peygamber efendimizin(s.a.s)  ve sahabelerinin devamlı zeytin ve zeytinyağı yediklerini ve zeytinin Kuran'ı Kerim'de geçen bir meyve çeşidi olduğunu biliyoruz. Zaten o ağacı kesen ya da kesilmesine vesile olan onun hayrını görmez .Özelikle de Armutlu bölgesinde çok yoğun bir şekilde kesim yapılıyor. Bu bir kıyım değil katliam! 300-500 yıllık  tarihi sınıftaki ağaçlar kesildi yakın zamanda.En büyük isteğimiz; içinde zeytin ya da  zeytinlik olan yerlerin kesinlikle  imara açılmamasıdır. Dahası zeytin ağaçlarında bakım yok. Üreticiye teşvik verilmiyor. İlaç ve gübre bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Mesela bir sulama amaçlı bir baraj bu bölgede yok. Bir sulama sistemi de henüz kurulmuş değil. Üretim yönündeki yaşanan bu sıkıntılarımıza rağmen satış yönünde herhangi bir sorun yaşmıyoruz.

T: Bize ilginç ve dikkat çekici anılarınızdan bahseder misiniz ?

Bazen vatandaşlar buraya geliyorlar. Zeytini ağaçtan koparıp yemeye çalışanlar var. Bize söylüyorlar."Ağaçları koparıp yiyebilir miyiz ?"  diye .Bizde "Yiyebilirsiniz" diye cevap veriyoruz.

T: Son olarak okuyucularımıza  vereceğiniz mesajlar var mı ?

Bir kere tuzu az olan ancak "Konfit tipi " zeytinler var .Onları  kesinlikle yemesinler . Bu tipte kostik madde  çokça kullanılır ve  sağlığa zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Üreticiler de bu tür salamura tipi,komfit tipi zeytinlere yönelmesin. Orijinal tuzuyla zeytin yiyin. İlla ki tuzsuz yemek istiyorlarsa sele ve yağlanmış sele tipi zeytin yesinler.  Ha zeytinin her çeşidini yiyebilirsiniz.Fakat kaliteli ve doğal olması kaydıyla. Zaten doğal zeytin  de biraz acıdır ve tadı da kısa zamanda ortaya çıkar. Siyah zeytin demek illa boyalı zeytin demek değildir. Boyalı-boyasız zeytin hemen kendini belli eder. Bu da zeytinin kendi yapısıyla ilgilidir. Mesela zeytinin çekirdeğinin siyah çıkması onun   boyasız zeytin olacağı anlamına gelmez.O  yüzden  kaliteli ve doğal olan zeytinleri tüketin. Bir de zeytinyağında ucuz fiyata aldanmasınlar.  Çünkü;burada da hile dönüyor. Güvendikleri ve bildikleri yerden zeytin alsınlar.  Damak zevkini test etsinler ve onaylasınlar.  

 
Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam