Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/http-www-gazetetunaydin-com-images-haberler-hayallerine-de-engel-var-jpg.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/tunaydingazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
Hayallerine de engel var! - Tünaydın Gazetesi
SON DAKİKA
reklam
reklam

Hayallerine de engel var!

Eklenme Tarihi: 8 Aralık 2016, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 91605

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Türkiye ve Dünyada coşkuyla kutlandı. Biz de bu vesileyle Engelsiz Mekanizma Topluluğunun Kurucusu  Alperen Selvi  ile önemli bir röportaj yaptık. Cereblal Palsy tanısı konulan Selvi Şuan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde (Açıköğretim) 2. sınıfta okuyor ve kaymakam veya savcı olmak istiyor. Amaçlarının topluluğa daha çok insan katmak istediklerini ve  engellilerin daha çok sesini duyurmak olduğunu ifade eden Alperen Selvi engellilerle ilgili olarak siyasal partilerin Eskişehir il teşkilatlarına, Eskişehir  Valiliğine ve sivil toplum kuruluşlarına talep ve beklentilerin karşılanması amacıyla  gittiklerini ve bununda ne yazık ki; bazı kesimlerce yanlış anlaşıldığını ifade etti.  Kitap okumanın ve araştırma yapmanın hobilerinin arasında olduğunu söyleyen Selvi:Merhum Valimiz Recep Yazıcıoğlu’nu örnek aldığını da ifade etti.

Soru : Bize kendinizden bahseder misiniz?

6 Kasım 1996 tarihinde Elazığ’da doğdum. Doğumda kordon dolanması nedeniyle engelli olarak dünyaya geldim. Hastalığımın tanısı Cereblal Palsy’dir.1 yaşından beri fizik tedavi görüyorum. İlköğretimi Elazığ’da, liseyi Bursa’da okudum. Şuan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde (Açıköğretim) 2. sınıfta okumaktayım. Hedefim, kaymakam veya savcı olmaktır

Soru: Neden hukuk bölümünü tercih ettiniz ?

Hukuk bölümünü tercih etmemin iki nedeni var. Birincisi benim hedefim 6. Sınıftan beri kaymakamlık olduğundan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde okumayı amaçlıyordum. Ancak 6. Sınıftan beri hayalim olan kaymakamlık makamının engellilere yasak olduğunu lise 2’de öğrenince diğer alternatifleri inceledim. Hâkimlik ve savcılığı araştırdım onlarda yasak, avukatlıkta yasak yokmuş fakat engelli avukatlarda müvekkil bulamıyormuş(!). hedefime ulaşabilmem için önümdeki hukuki yasakları kaldırmam gerekiyordu ayrıca hedeflerime ulaşamazsam avukat olarak hayatımı idame ederim düşüncesiyle hukuka yöneldim. İkincisi ulusal ve uluslararası mevzuatta engelliliğin çok yeni bir kavram olduğunu yukarıda bahsettiğim incelemelerim sonucu öğrendim. Bunun bir neticesi olarak engellilere birçok hakkın tanınmadığını ve birilerinin hukuk arenasında bunun için mücadele vermesine karar verdim. Bu iki neden beni hukuk fakültesine taşıdı.

Soru : Engelsiz Mekanizma Topluluğunun  kuruluş aşamasından  bize bahseder misiniz?

Bu mücadeleye 2 Şubat 2014 tarihinde Bursa’da bireysel olarak başladım. 11 Aralık 2015 tarihinde Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı sayın hocamız Prof. Dr. Ufuk AYDIN’ın izni ile  Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde topluluk olarak örgütlendik.   Topluluğumuz, diğer üniversitelerde örgütlenme çalışmalarını sürdürmektedir.

Soru:  Engelsiz Mekanizma  Topluluğu bugüne kadar neler yaptı ve önümüzdeki dönemde neler yapmayı planlıyor ?

Topluluk olarak örgütlenene kadar çeşitli çalışmalar yaptık. Devlet erkânına, siyasi partilere, milletvekillerine ve sivil toplum kuruluşlarına dilekçeler gönderdim. Bursa Atatürk Anadolu Lisesinde 21 Mayıs 2014 tarihinde Basın Koordinatörümüz Yazar Can Ahmet VURAL’ın konuşmacı olduğu “Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok” isimli söyleşiyi gerçekleştirdik. Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisinin davet ettiği bir toplantıda Can Ahmet VURAL ile kendimizi tanıttık. Bursa Atatürk Anadolu Lisesinin hazırladığı Afak dergisinde amacımızı anlatan bir yazı yayınladım. Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Hâkim Ömrü YILMAZ beyle fakültemizi ziyaretleri sırasında yaptığımız ön görüşmede hâkim ve savcılığa engellilerin erişiminin nasıl sağlanacağını ve uygulamada hangi tedbirlerin alınabileceğini tartıştık ve fikir aldık.  Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde topluluk olarak örgütlendikten sonra iş daha da büyüdü. 29.02.2016 tarihinde İstanbul'da Kariyer Hukuk Derneği'nin düzenlemiş olduğu Liderler Zirvesi'ne katıldık ve ben orada bir konuşma yaptım. Birçok başarılı ismin katıldığı zirvede bize gösterilen ilgi büyüktü ve birçok hukuk öğrencisine ulaştık. 18 Mart 2016 tarihinde fakültemizde Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve TBMM Müşaviri Doç. Dr Şerif İBA’nın katılımıyla “Anayasa ve Kanunlarımız Işığında Engellerin Kariyer ve Mesleklere Girişi” konulu konferans düzenledik. Hemen ardından kanun teklifi hazırlamaya başladık ve bununla ilgili Cumhurbaşkanlığı dâhil gerekli mercilere ulaşmayı başardık. Önümüzdeki dönemlerde Engelsiz Mekanizma Topluluğu olarak engelli bireylerin hukuki statülerine yönelik bütün engelleri aşmaya çalışacağımızı ve engelli bireylerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla gerekli makamlara ulaşmayı hedeflediğimizi söyleyebilirim.

Soru:  Engelsiz Mekanizma Topluluğu  çokça ses getiren etkinliğe imza atmış durumda. Bu etkinliklerin yankılarını nasıl bulmaktasınız?

Genel olarak olumlu geri dönütler alıyoruz. Şuan fakülte dışında 8 kişilik bir Ankara ekibimiz var. Ayrıca birçok üniversitede gönüllümüz bulunmakta. Bu durumu engellilerle ilgili göz boyama olsun diye yapılan faaliyetlerden ziyade gerçekten dişe dokunur faaliyetler yapabilmemize bağlıyorum.

Soru :  Topluluğunuzun  Engellilerle ilgili olarak siyasal partilerin Eskişehir il teşkilatlarına, Eskişehir  Valiliğine ve sivil toplum kuruluşlarına gittiğinizi biliyoruz. Talep ve beklentilerinizle ilgili olarak neleri konuştunuz ve nasıl karşılandınız ?

Hapsinden çok olumlu geri dönütler alıyoruz ve bunun sonucu olarakta şuanda 15 civarında milletvekili bizden haberdar. Yalnız bir konuda üzülüyoruz. Son zamanlarda aldığımız duyumlara göre topluluğumuzun siyasi partilerle görüşmesi yanlış anlaşılmakta ve bu durum bizi rahatsız etmektedir. Yürüdüğümüz yolda kanun teklifi taslağı yazdığımız için mecliste milletvekili bulunduran bütün partilerle görüşmekte ve bize ne gibi yardımlarda bulunabileceklerini konuşmaktayız. Şu ana kadar birkaç partiyle görüştük, bundan sonra da görüşmeye devam edeceğiz. Belirtmek isteriz ki hiçbir siyasi partiyle ve ideoloji ile herhangi bir bağlantımız bulunmamakta, yolumuzda tamamen bağımsız bir topluluk olarak ilerlemekteyiz.

Soru:  Kariyer Hukuk Derneği topluluğunuzla işbirliği yaptı ve yaptığımız röportajda da derneğin başkanı Sn.Ebrar Efkan Bilgiç   “Onların mutluluğu, hedeflerine ulaşmalarındaki bir basamak olmak bizler için büyük gurur ve mutluluk kaynağı.” Demişti. Peki derneklerden yardım ve işbirliği talepleri geliyor mu?

Öncelikle ifade etmek isterim ki Ebrar Bey’in ve Kariyer Hukuk Derneğinin desteğini hep hissettik. Bu vesileyle kendilerine bir kez daha teşekkür ederim. Maalesef KHD’den ve Türkiye Kas Hastaları Derneği Bursa şubesinden başka dernekten destek alamadık.

Soru : Engelliler  hukuk dünyasındaki ne gibi problemleri yaşıyorlar ?

Engelliler her şeyden önce hukukun icrasına katılamıyorlar, temel sorun bu. Hâkimlik ve savcılık yasak, avukatlıkta yasak yok fakat engelli avukatlarda meslektaşlarıyla rekabet edemiyor. İkincisi ulusal ve uluslararası mevzuatta engelliliğin çok yeni bir kavram olduğunu yukarıda bahsettim. Bunun bir neticesi olarak engellilere birçok hakkın tanınmamış durumda

Soru : Peki engelli fakat yürekleri engelsiz olan hukukçu kardeşlerimizin durumları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Asla yılmasınlar! Onlar engellilerin bütünü için kendini kurban etmeli ve engellilerin masadaki demir yumruğu olmalılar. Tabii sayıları da artmalı.

Soru:  Bilindiği üzere 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü ve tüm dünyada, ülkemizde kutlanıyor. Bu konuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz ?

Maalesef yılda bir gün gönlümüzü alıyorlar sonra unutuluyoruz. Ama ne demişler “hiç yoktan iyidir”

Soru : Alperen Selvi  gündelik hayatında neleri sever ve neler yapmaktan hoşlanır?

Kitap okumak ve araştırma yapmak hobilerimin arasındadır.

Soru : Bir hukuk fakültesi öğrencisi olarak mesleğinizde sizin örnek aldığınız birisi olmuş mudur?

6 sınıftan beri kendime namı değer Süper Vali merhum Recep YAZICIOĞLU'nu örnek aldım ve hala idolümdür.

Soru:  Sizin birçok anınız olmuştur muhakkak ki gündelik hayatınızda ve hukuk dünyasında. Bize ilginç anılarınızı paylaşabilir misiniz?

Genelde her işe çok koşturduğum söylenir. İlginç bir anımda şöyle: lisedeyken müdür yardımcımız yarım saatliğine makamını emanet etmişti bende öğrencilerin sorunlarını çözmüştüm.

Soru : Son olarak okuyucularımıza ileteceğiniz mesajlar var mı?

Ne kadar insan kazanabilirsek o kadar güçlü olacağız! Katılmak isteyenlerin engelsizmekanizma@gmail.com adresinden bizimle iletişime geçmelerini rica ederim.

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam