SON DAKİKA
reklam
reklam

Karda tatil zamanı

Eklenme Tarihi: 2 Ocak 2017, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 70434

Tatil denildiği zaman genellikle yaz aylarında yaptığımız tatiller akla gelir. Ancak özellikle son 10 yılda Avrupa’da kış turizmi inanılmaz bir boyuta ulaştı. Öyle ki, Fransa ve Avustralya kış turizminde Amerika’yı yakalamış durumda.  İster kayak yapmak için gidin, isterseniz gezmek için eğer tatil rotanızda Avrupa varsa o zaman gideceğiniz yerler hemen, hemen belli.

Yeni yılla birlikte Avrupa rengarenk ışıklarıyla ışıl, ışıl parlıyor. Dünya'nın hiç bir yeri, yılbaşında Avrupa  şehirleri kadar ilgi çekmiyor. Her bir köşesinden yükselen yeni yıl şarkıları ve sokaklara yayılan enfes tarçınlı çörek kokuları baş döndüre dursun, birbirinden ilginç hediyelik eşyaların raflarını süslediği mağazalar sevdiklerine hediye almak için gelenlerle doluyor.

Kış ve kar tatilinizi eğer Avrupa’da geçirmek istiyorsanız, destinasyon için bundan daha iyi bir zaman olamaz. Bir çok kişi yerini ayırtı bile. Ancak siz çok geç kalmış sayılmazsınız. Belki de tatillerin en büyük sıkıntısı nereye gidileceğine karar vermektir. İşte bizde bunun için bir kış tatili rehberi hazırladık. Yoğun iş hayatımızdan kurtulup yepyeni bir yıla herkesten farklı bir ülke ve bambaşka bir şehirde girmek belki de bazıları için her zaman önlerine çıkmayacak kadar özel bir fırsat. İşte her yıl yeni yılı coşkuyla karşılayan Avrupa şehirleri.

 

Yılbaşı'nın başkenti

 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Strazburg, dünyada “Yılbaşı'nın başkenti” olarak anılıyor. Burada ilk Yılbaşı pazarı 1570’te kurulmuş ve o günden bu yana popülerliğini artırarak, yoluna devam etmiş. 11 semtte kurulan yılbaşı pazarını, her yıl 2 milyonu aşkın kişi ziyaret ediyor. Başta Yılbaşı süslemeleri olmak üzere pek çok hediyelik eşyanın satıldığı pazarı, tarçın kokuları eşliğinde gezebilirsiniz. Çikolatalı ve vanilyalı kekler ve krepler,adeta yılbaşının olmazsa olmazı. Fransa'da ziyaret edebileceğiniz bir başka iddialı yılbaşı pazarı Lille’de yer alıyor. Görkemli bir dönme dolabın etrafından kurulan pazar, yöreye özgü balları ve peynirleriyle fark yaratıyor.

 

Kekiyle meşhur kent

 

Almanya’nın birçok kentinde Yılbaşı pazarları kurulur ve bunların hemen hepsi birbirinden ünlüdür. Ancak içlerinden Dresden’den farklıdır. Çünkü burada pişirilen keklerin, dünyada eşini benzerini bulmak mümkün değil. Dünyanın en lezzetli keklerini, sadece yılbaşı dönemlerinde Dresden'de bulabilirisiniz. Kekler pişmeye başladığında, Dresden sokaklarını kek kokuları kaplar. Yılbaşı'nın anısına kentte dev bir kek hazırlanır ve muhteşem bir geçit töreniyle sokaklarda dolaştırılır. Bu muhteşem geçit törenini ve tarçın kokulu keklerin doyumsuz lezzeti için Dresden doğru bir adres. Almanya'nın ikinci yılbaşı durağı ise Nürnberg. Bu kentin yılbaşı simgesini bir melek oluşturuyor. Bu meleğin her yılbaşında kente gelerek insanları koruduğuna inanılıyor. Bu nedenle yeni yılda doğan kız çocuklarına melek ismi veriliyor. Tabi ki Almanca olarak. Her yılın Aralık ayında da bir Yılbaşı meleği seçiliyor. Elbette ki, yeni yılda doğan ve ismi Angel olan kızlardan seçiliyor. Bu festival her yıl oldukça renkli geçiyor.  Kentin simgesi olan katedralin çevresinde kurulan yılbaşı pazarı ışık ve renk cümbüşü altında her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor.

 

Klasik müziğin kalbi

 

Klasik müzik denildiğinde ilk akla gelen yer Avusturya ise, Avusturya denildiğinde ilk akla gelen yer ise şüphesiz Viyana'dır. Yılbaşı zamanında Belediye meydanında kurulan pazar, rengarenk süslemeleriyle göz doldururken, her köşe başında bir konser veren klasik müzik ustaları adeta bir açık hava resitali sunar. Avusturya’nın yerel tatlarını keşfetmek, hem de çocuk korolarının ve klasik müzik orkestralarının konserlerini ücretsiz dinlemek için yılbaşından daha iyi zaman olamaz. Viyana'nın bir diğer önemli özelliği ise yılbaşı kurabiyesi pişirme atölyelerinin olmasıdır. Viyana’daki pazarı gezerken, haşlanmış elma ve kavrulmuş kestane en çok tercih edilen yiyecekler arasında yer alır.

 

 

Rengarenk çiçekler

 

Manchester kenti her ne kadar İngiltere’nin, aynı adı taşıyan iki ünlü kulübü United ve City ile futbol kenti olarak anılsa da, konu yılbaşı olunca, kent bir anda yılbaşı çiçekleriyle süsleniveriyor. Manchester, yılbaşı pazarı birbirinden güzel ve renkli çiçekleriyle bir hayli iddialı. En büyüğü Albert Square’de olmak üzerine şehrin değişik bölgelerinde kurulan Yılbaşı pazarı, hem alışveriş yapmak hem de İngiltere havasını koklamak isteyenler için birebir. Pazarda, mücevherden oyuncağa her türlü hediyelik eşyayı bulabileceğiniz gibi, İspanyolları’nın paella’sı ya da Macarlar’ın gulaşı gibi pek çok Avrupa lezzetini de yine burada bir arada görebilirsiniz. Çevre dostu pazarda satılan tüm içeceklerin bardak yada içecek kupalarında satılması ise yılbaşına özgü bir durum.

 

Çikilata şehri

 

Çek Cumhuriyeti’nin masallardan fırlamış gibi duran şehri Prag için söylenecek çok şey var. Ancak yılbaşı olunca Prag bir başka güzel. Şehrin dört ana meydanına kurulan yılbaşı pazarlarında insanlar soğuğa hatta yağan kara aldırış etmiyorlar. Bu pazarlardan en güzeli ise eski kent meydanında kurulan yılbaşı pazar. Büyük bir Yılbaşı ağacının etrafında kurulan tezgahlarda küçük oyuncaklar, ahşap kuklalar, cam biblolar ve seramikler gibi birbirinden muhteşem el yapımı hediyelikler mevcut. Sokak sanatçıları ve yerel koroların sizi başka diyarlara götüreceği pazarda, zencefilli kekler bir harika. Ancak yılbaşında Prag'ı Prag yapan en önemli husus ise birbirinden lezzetli çikolataları. Eğer küçüklüğümüzün deyimiyle çikilatayı seviyorsanız, yılbaşı zamanı kendinizi bir çikolata denizin içinde bulabilirsiniz. Çikolatalarınızı alıp, klasik müzik dinletileri eşliğinde Vltava Nehri üzerinde bir tekne turu yapabilir, havai fişek gösterilerinin tadını çıkartabilirsiniz. Ayrıca kentin her bir yanındaki birbirinden ilginç heykellerle hatıra fotoğrafı çektirebilirisiniz.

 

 

Tarih kokan sokaklar

 

Her mevsimi ayrı güzel olan Barselona, yılbaşını İspanya'da geçirmek isteyenler için bulunmaz bir yer. Yazları Akdeniz ikliminin sıcaklığını her köşesinde hissedeceğiniz bir şehir olduğu gibi, yeni yıl zamanı da oldukça şenlikli geçiyor burada. İspanya’da Noel tatili 24 Aralık’ta başlayıp 6 Ocak’a kadar sürüyor. Bu dönemi İspanyollar Navidad olarak adlandırıyorlar. İspanyollar’ın ilginç bir yılbaşı geleneği var. Saat 12’yi gösterdiğinde bir düzine üzüm atıyorlar ağızlarına ve bunun onlara yıl boyunca iyi şans getireceğine inanıyorlar. Ardından Barcelona sokakları şenleniyor. Barcelona’nın en meşhur caddesi Las Ramblas’ta toplanıyor herkes ve çevredeki eğlence mekanlarına dağılıyor. Bu civarda lezzet tapas’ların tadına bakabileceğiniz birçok restoran bulmak mümkün. Tüm bu güzellikler arasında tarihe ve sanat tarihine meraklıysanız, sizi eşsiz bir ziyafet bekliyor olacak. Birbirinden ünlü İspanyol ressam ve sanatçıların yaptıkları eserler, yılbaşında açık hava müzesinde sergileniyor.

 

Otantik bir yılbaşı

 

Çoğu Avrupa şehri gibi Kopenhag da yılın bu zamanı ışıl ışıl dekorlarla göz kamaştırıyor. Ama birçok şehrin aksine buradaki atmosfer daha az ticari ve otantik. Kim bilir belki de derecelerin sıfırın altına düşmesi bunda etkindir. Ancak ne olursa olsun Aralık ay geldiğinde Kopenhag'da özel yılbaşı pazarının doğal ortamı oluşmaya başlıyor. Bahçeler buz pateni ve rollercoaster alanları ile doluyor. Eğer huzur arıyorsanız ve sade bir yılbaşı kutlamak istiyorsanız, o zaman Kopenhag doğru adres. Otantik bir yılbaşı için başkentin merkezindeki bu alan her yıl bir milyona yakın ziyaretçi ağırlıyor.

 

 

Tren garında yılbaşı

 

Zürih'in Christkindlimarkt'ı Avrupa'daki en büyük iç mekan Noel pazarı olma özelliğini yıllardır elinde bulunduruyor. Her yıl Noel'de şehrin tren garı, devasa bir Noel ağacının taçlandırdığı bir Noel panayırına dönüşür. Şehrin tarihi olan eski merkezindeyse bu yıl Europaallee tren istasyonunun yanı başına kurulmuş 50 adet tezgahıyla mutlaka gidilmesini tavsiye edeceğimiz bir pazar daha var. En çekici etkinliği ise büyük ihtimalle Piz Europa fondü kulübesi olacak.

 

Bademli bisküviler

 

İsveç'in Noel pazarları genellikle küçük olmakla birlikte kendilerine özel Noel gelenekleri de yaşatır. Tarihi şehir merkezindeki Noel pazarında tipik kırmızı çatılı tezgahlar Spekulatius adı verilen bademli bisküvileri ve bir İskandinav Punsch çeşidi olan Glögg gibi spesiyalleri ziyaretçilerine sunar. Dünyanın ilk açık hava müzesi olan Skansen'de de Noel öncesi dört hafta sonu açık olan bir pazar bulunur. Stockholm bunların yanı sıra sadece bir gün ya da bir hafta sonu açık kalan birkaç küçük Noel pazarına daha ev sahipliği de yapar. Bu nedenle şehri gezerken kısıtlı süre açık olan bu sürpriz pazarları yakalayabilmek için bir gözünüz etrafta olsun.

Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam