SON DAKİKA
reklam
reklam

Hünkâr Çayırı

Eklenme Tarihi: 3 Şubat 2017, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 159975

II. Mehmet’in Doğu seferine çıkışı

Osmanlı ve Memlük devletleri arasında Hicaz güzergâhındaki su yollarının tamiri konusunda bir anlaşmazlıkla başlayan soğukluk, Dulkadır Beyliği’nde saltanat kavgasıyla gerilime dönüşmüştür. 1465 senesinde Fatih’in kayınbiraderi olan Melik Arslan Dulkadır beyidir.

Dulkadır Beyi Melik Arslan’ın emirliğine kardeşi Şah Budak muhalefet etmektedir. Melik Kahire’deyken kardeşi tarafından öldürtülmüş ve Memlük Beyi tarafından kendisine Dulkadır Beyi ünvanı verilmiştir.

Bu gelişmeler Fatih’i tedirgin etmiştir. II. Mehmet rahatsız olmasına rağmen 1481 yılında Üsküdar’a sancak dikip doğuya sefer yapacağını ilan eder. Burada birkaç gün konakladıktan sonra atlı arabayla hareket ederek 1-2 Mayıs günleri Gebze’ye yakın Tekfur Çayırı veya Hünkâr Çayırı denilen yere gelir ve otağını kurdurur.  Hastalığı daha da artmıştır.

Fatih’in ölümü

Fatih Sultan Mehmet, 4 Mayıs 1481 Perşembe günü ikindi ile akşam arasında Hünkâr Çayırı denilen etrafı yeşil saha ile çevrili otağının bulunduğu yerde 51 yaşında iken vefat etmiştir. Askerin dağılmasını önlemek amacıyla ölümü belli edilmez. Hamam yapmak üzere İstanbul’a geçtiği, askerin yerinde kalması söylenir.

Birkaç gün sonra kayıklarla İstanbul tarafına geçen yeniçeriler, vefat olayını öğrenip disiplinsiz davranışlar sergilerler. Fatih’in ölümü ancak 11 gün askerden saklanabilmiştir. Bu süre içinde ceset ihmal edilmiş ve kokmaya başlamıştır. İstanbul muhafızı İshak Paşa’nın emriyle üzerine mum yakılarak cesedin tahnit edildiğine dair önemli bir evrak düzenlenmiştir.

Fatih’in şahsiyeti[i]

1451’de 21 yaşında Osmanlı hükümdarı olan II. Mehmet, İstanbul’u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’na son vermiştir. Vefat ettiği 1481 yılına kadar 30 yıl padişahlık etmiş, bizzat 25 seferde ordunun başında bulunmuştur. Kaynaklarda “yıl oldu ki sefere gitti, sefer oldu ki iki üç seferi bir yılda yaptı” denir.

Anadolu’da Hristiyan devleti bırakmamış, Osmanlı mülküne 18 iklim katmış, Bosna da dahil olmak üzere Balkanları tamamen ele geçirmiştir. 23 yaşında İstanbul’u ele geçirmiş olan II. Mehmet, azim ve irade sahibi, temkinli ve verdiği kararı mutlak surette tatbik eden bir şahsiyettir.

Fatih’ten sonraki dönem

Daha sonra II. Beyazıt tarafından şimdiki yerine defnedilen Fatih Sultan Mehmet’in son seferinde konakladığı ve öldüğü bu alan,  IV. Murat’ın Bağdat Seferi Ruznamesi’nde görüleceği üzere aynı zamanda Tuzla’dır. Burada bulunan çeşme ve namazgâh Fatih Sultan Mehmet’in anısına yaptırılmıştır.

Bu yerin doğusunda Kemiklidere adı verilen küçük bir dere vardır. Derenin üzerinde iki büyük iki küçük sivri kemerli bir köprü bulunur. Bu köprünün doğu tarafı uzun zamandan beri haraptır. 1927 yılında Taeschner’de Kemer Köprü olarak geçen bu köprünün Matrakçı’nın kaydettiği Kıssahan Köprüsü olması gerekir.

Bağdat yolu üzerinde ordunun geçişi ve ulaşım maksadıyla yapılmıştır

 

[i] Uzunçarşılı, İ. Hakkı, “Büyük Osmanlı Tarihi”,  Cilt: 2, s: 142

Editör: CENGİZ BAYSU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam