SON DAKİKA
reklam
reklam

Bir kadavra 2 cana umut oldu

Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2015, Salı - 13:00   Okunma Sayısı: 72004

Türkiye’de ilk kez kadavra ve canlıdan böbrek ile karaciğer naklinin yapıldığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi’nin Adana’daki Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki başarılı bir operasyonla, nakiller gerçekleşti.

AMELİYAT 10 SAAT SÜRDÜ
Prof. Dr. Gökhan Moray, Prof Dr. Sedat Yıldırım, Dr. Hakan Yapanoğlu ve Dr. İlker Arel gibi tecrübeli bir ekiple çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Kenan Çalışkan, “Galip Kabacık ve Zübeyde Andır’a 10 saat süren ameliyatta ekimiz tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Hastalarımız artık kısa süre içerisinde normal hayatlarına dönecekler” dedi.

KADAVRADAN NAKİLLER ARTMALI
Bağışlanan organların belli bir prosedür çerçevesinde en uygun hastaya naklinin gerçekleştirildiğini anlatan Doç. Dr. Kenan Çalışkan, Türkiye'de organ nakillerinin daha çok canlıdan yapıldığını dile getirdi. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakillerin arttırılması için gerekli farkındalığın yaratılması gerektiğini ifade eden Çalışkan şunları söyledi:
"Dünya standartlarıyla karşılaştırıldığında ülkemizde kadavradan nakil oranı az, canlıdan nakiller ağırlıkta. Kadavradan nakilleri arttırmak, daha doğrusu beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakil oranını artırmak önemli. Her ne kadar siz hayattayken organlarınızı bağışlasanız bile, başınıza zamansız bir hadise geldiğinde yakınlarınızın bu konuda hukuken izin vermesi gerekiyor. Hayattayken yaptığınız bağışın sadece beyin ölümü gerçekleştikten sonra, yakınlarınıza bıraktığınız bir temenniden öte gitmiyor. Bir gün kendimize de böyle bir organ ihtiyacı olabileceğini düşünerek bağışları arttırmak adına farkındalık oluşturacak organizasyonları arttırmalıyız."

YENİDEN DOĞDUM
Uzun bir bekleyişin ardından yeni böbreğine kavuşan 49 yaşındaki Zübeyde Andır, diyaliz makinesine bağlı olarak yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, "Diyaliz sonrasında halsizlik, eklemlerimde ağrı, baş dönmesi gibi şikayetlerim oluyordu. İstediğim yemeği yiyemiyor, su içemiyordum. Yıllarca bekleyişin ardından kadavradan uygun donör bulununca ameliyat oldum. Başarılı bir nakil oldu. Şu an sağlığıma tekrar kavuştuğum için mutluyum. Böbrek nakli olduğum günü doğum günü olarak değiştireceğim. Çünkü yeniden hayata bağlandım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam