SON DAKİKA
reklam
reklam

Kariyer Zirvesi 2017 Hukuk Öğrencilerini Buluşturdu.

Eklenme Tarihi: 9 Mart 2017, Perşembe - 13:00   Okunma Sayısı: 127188

Etkinlikte: “Yenilikçi Hukuk Alanına Genel Bir Bakış,Hukukun Geleceği ve Avukatlık Bürolarında Hayatta Kalma Rehberi “ ele alınan üç temel konuydu.

Gecen seneki etkinliğe de Av.Gönenc Gürkaynak’ın yanında Galatasaray Eski Başkanı ve Akademisyen Prof.Dr Duygun Yarsuvat,Ahmed Pekin,Üsküdar Bel.Bşk.Av Hilmi Türkmen,Kenan Yılmaz,M.Emin Özkurt,Murat Önok gibi önemli isimler katılmış  yaptıkları konuşmalarda hukuk öğrencilerine  ve meslektaş adaylarına tecrübelerini anlatılar ve söyleşi yapmışlardı. Bu seneki zirvede  de konuklar yaptıkları konuşmalarda hukuk öğrencilerine  ve meslektaş adaylarına tecrübelerini anlatılar ve söyleşi yaptılar.

Kariyer Zirvesi 2017;           Av.Gönenc Gürkaynak’ın kişisel verilerin korunması kapsamındaki konuşmasıyla başladı. Gürkaynak’ın konuşmasından derlediğimiz bazı satır başları ise şuydu:

“İfade özgürlüğünden bir şey olmaz. İnsanlar ifade özgürlüğünü korumalılar.Tabi anlık olaylar istisnadır.Mesela;ben burada sizi öldürmeye çağırsam bu bir istisnadır. Talep edilmeyen hak yoktur. Bütün özgürlüklerin temelinde ifade özgürlüğü vardır. Hukukçu olan adamın adaleti savunmaya hakkı var. Son dönemdeki çekişme alanların çokluğu bizim duyma eşiğimizi aşıyor ve biz kendimizi koruma alanına çekiyoruz. Çekişmeli alanlarda insanlar da bir diyalog oluşturamıyor ve kamplaşıyor. Tabi tedirgin olmak da insanın doğal bir hakkı. İşte bu yüzden ifade özgürlüğü ve hukuka çok ihtiyacımız var. Eğer sosyal medya olmasa idi fikrimiz ve iletişimimiz olamazdı.Türkiye’de Kişisel Hakkları Koruma Kurulu yeni kuruldu. Oturması da epey zaman alacak.”

Tabi bende  Gürkaynak’a ifade özgürlüğü ile alakalı olarak memurların bir zamanlar önce yaptıkları maaş  bordolarını yakmalarını ifade özgülüğü ile bir ilgisi  var mı diye  üzerinden ilginç bir soru sordum. Av.Gönenç Gürkaynak da  yönelttiğim sorumun ardından cevabını da A.B.D’den Vietnam Savaşından söyle bir örnek vererek cevapladı.

“A.B.D’de Vietnam Savaşı döneminde gençler celpleri yakarlar. Karar Federal Mahkemeye gider. Mahkeme de ifade  özgürlüğü kapsamında değerlendirirken savaşın yürütülebilmesi için celp yakılması suç olarak kabul edilmiş.Dolaysıyla maaş bordoları da resmi bir belgedir. İfade özgürlüğü olarak değerlendirsek bile resmi belgeyi yakmak olduğu için  suç saylıyor. ”

Gürkaynak’ın konuşmasının ardından Av. Fetihi Pekin  “Mesleğin Geleceği” adlı başlıklı bir seminer yaptı. Konuşmasında A.B.D ekonomisi hukuk danışmanlığı sektöründe yapılan bir anketten bahsetti. Av. Fetihi Pekin ‘nin yaptığı sunuma göre:

” Gelecekte çok daha az sayıda yüksek kazançta avukat olacak. Bunlar da yüksek düzeyde iş yapan iş adamlarını temsil eden avukatlar olacak. Meslekte ihtisaslaşma daha da artacak. Artık; kendi alanlarına ait bir özel alanda iş yapacak. Avukatların lokasyonu daha az önemli olacak. Büro personeliyle ihtisaslaşacak daha az personel olacak  bunlarda profesyonel olacak avukatlar da teknoloji bilgisi daha da ön plana çıkacak. Hukuk hizmetleri verilirken alternatif  fiyat modelleri geliştirilecek hukuk büroları birleşebilecekler uluslararası destek daha fazla destek bulabilecekler. Barolarda avukat başına düşen metre kare sayısı azalacak. Daha az sayı da hissedar olacak, Hukuk bürolarının yönetim kadrolarında profesyonellerin sayısı artacak. Gelecekte hizmet sunma modelleri de değişecek esnek ve yarı zamanlı çalışma modelleri ortaya çıkacak. Sonuç almaya yönelik programlar geliştirilecek. Hukuk büroları işletmeye benzeyecek.”

Ben de ;Av.Fetihi Pekin’e avukatlık kanunu tasarısı ile alakalı bir soru sordum. Av.Fetihi Pekin ise soruya şu şekilde cevap verdi.

 “Av.Kan.Tasarısı altı sene önce yapıldı. Ancak kanunlaşamadı. Türk avukatlarının modern, güncel ve sosyal taleplere cevap verebilen bir yasası olmalı. Yabancı bürolarla haksız rekabet oluşmamalı .”

Zirvede  bir saatlik öğlen arasının ardından ise Kariyer Zirvesi 2017 Av. Mehmet Gün 35 yılık mesleki tecrübelerini  anlattığı “Neydim. Ne Oldum. Ne Olacağım ? “ başlıklı sunumunu ile devam etti. Gün mesleki tecrübelerini  paylaştı. Av. Mehmet Gün’ün konuşmasından derlediğimiz bazı satır başları ise şuydu.

“Herşey bir hayalle başlar.Ben de 3-4 kişilik bir büro kurmak istiyordum. Benim hayalim de oydu.Ailem orta okulu okuyabilmem için tanalarını (danalarını) sattı. Avukatlıkta dönüşümün sağlanabilmesi  için mesleki yeterlilik ve duruş sahibi olması gerekiyor. Mesleğe yeni girecek avukatlara tavsiyelerim olacak.  Akıl ve duyguyu karıştırmayın. Etiket sahibi olun .Yani;avukat olduğunuzu belli edin. İkna kabiliyetiniz olmalı. İletişim sahibi olun. Dilinizi etkili kullanın. İngilizcenizi ilerletin. Avukatların iyi hizmeti ve başarıyı sağlayabilmeleri için ;Sevdiğiniz işi mutlu bir şekilde yapın. İnandığınız işi savunun. Savunacağınız kişiyi ve işinizi iyi tanıyın. Araştırın. Bilginizi derinleştirin. Güncel kalın. Yani 5 senede bir mevzuatlar da değiştiğinden ötürü yeni mevzuatı takip edin.Özverili çalışın,odaklanın ve hiçbir şeyi şansa bırakmayın.Yaptığın hizmetle rekabet etmek zorundasın.Başka yollara sapmayın.Ekipinizi kurun, kurumsallaşın ve mükemmelleşin. İş hayatı ile özel hayat arasındaki dengenize dikkat edin. Avukat bürosu kurup, kurumsallaştırmak istiyorsanız; tesisleşmiş olun,  büronuzu çalıştırın,düzenli olun,liyakata önem verin,etkin ölçme ve değerlendirme yapıp onu arkadaşlarınızla paylaşın. Usta çırak ilişkisi içinde olun.Kariyerinizi planlayın ve ilerlemesi için çaba gösterin.Şeffaf olun.Müşteri ve belirli bir çevre edinin.”

Öğrencilerden yurt dışındaki avukatlarla ilgili olarak gelen soruya Av.Mehmet Gün şöyle bir cevap verdi.Yurt dışındaki avukatlarımız, dürüstlük ve doğruluk kuralları için zorlanıyorlar.Çünkü Türkiye’de çalışırken işlerine geleni anlatıyorlar.

Ben ise avukat bürolarının birleşebilmeleri ve ortak hareket edebilmeleri konusunda bir soru sordu. Ve Av.Mehmet  Gün cevap olarak  da şunları söyledi:

“Bana sorarsanız 300 ila 400 arasında avukat birleşebilip büyük bürolar kurabilmeli. Bunun için avukatlık kanununda değişiklik yapılması gerekiyor.”

Kariyer Zirvesi 2017’nin son konuğu  ise GS Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ural Aküzüm’dü. Bu son bölüm daha çok  Yrd. Doç. Dr. Ural Aküzüm’e yöneltilen soruların Aküzüm tarafından cevaplandırılmasıyla geçti. Önce ise Yrd. Doç. Dr. Ural Aküzüm mesleki tecrübelerini  paylaştı.Sonra da;soru-cevap kısmına geçildi. Aküzüm’ün konuşmasından derlediğimiz bazı satır başları ise şuydu.

“Avukatlar  büro idare ederken şirket patronu gibidirler. Avukatlar entelektüel ve sosyal çevre sahibi olmalılar. Kendilerini ifade edebilmeliler. Aktüaliteyi takip etsinler.Mesela;pazar günleri   çıkan ekonomi dergilerini alıp; şirket haberlerini takip edebilirler. Farklı görüşleri irdeleyin ve anlamaya çalışın. Çünkü;avukat olarak dilin ve sosyal çevrenle para kazanıyorsun .Bence gürül-gürül bir kuşak geliyor. Her yıl binlerce kişi avukat oluyor ve ortalama 1.1 Milyon dosya çıkıyor. Avukatlar için avukatlık altın bir bileziktir. Önemli olan; daha başarılı daha iyi olabilmektir. “

Yrd. Doç. Dr. Ural Aküzüm’e daha çok spor ve Galatarasay soruldu. Aküzüm de sporla ilintili sorulara söyle cevaplar verdi.”Ben zaten sporun içinde her zaman yer aldım. Aynı zamanda Taçspor Yön.Kurulu Başkanıyım.Şimdi bu camiada olsun hukukta olsun kimse boşuna gelmez. Bizim(Galatasaray)kulübün  ;bazı başkanları da  hukuk kökenlidir. Mesela Ünal Aysal’da lisans eğitimini İsviçre-Neuchatel Hukuk Fakültesi'nde ve Milletlerarası Hukuk dalında verdiği tez ile vermiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinnde de girdiği sınavları geçip; Türk Hukuk Diplomasını almıştır. Ama daha sonra ticarete atılmıştır ve başarılı olmuştur. Mesele hukukta konuya hakim olmaktır.Bütün yönleriyle hukukçu olmak avantajlıdır.  “

Yrd. Doç. Dr. Ural Aküzüm’e de 28 Şubat Döneminde öğrenci olmak la ilgili bir soru da soruldu. Aküzüm de şu cevabı verdi.”O dönem de siyasi tansiyonun epey yüksek olduğu bir zamandı. Günlük muhabbeti öğrenmek gerekliğini o zaman anladım. Öğrencilere tavsiyem; Ayhan Yalçın’ın “Dilekçe Kitabı”nı okumalarıdır .O sayede gündelik muhabbeti daha çabuk kavradım. “

Avukatlıkla ilgili olarak sorulan sorulan sorulara ise  Yrd. Doç. Dr. Ural Aküzüm şöyle  cevaplar verdi.

“İcra hukukun temelidir. Uygulamayabilirsiniz lakin bilin. Zamanınızı iyi değerlendirin. Elinizdeki koşullara göre hareket ediniz. Rekabetçi olmak da çok önemlidir. Ufkunuz geniş olmalı.Yani;dünyanın nereye doğru gittiğini görün. Arkadaşlar; belki de 20 sene sonra “Avukatlık “ diye bir meslek kalmayacak. Genç avukatlar; avukatlığı yeni yeni tanıyor. Yılmayın.”

Kariyer Zirvesi 2017 sona erdikten sonra ise :Kariyer Hukuk Derneği   Başkanı  Ebrar Efkan Bilgiç ve  Kariyer Hukuk Derneği  Yönetim Kurulu Üyesi Cankat Şir’le Kariyer Zirvesi 2017’le alakalı görüşlerini sordum. Her ikisi de  Tunaydın Gazetesine şu cevapları verdiler.

 

Ebrar Efkan Bilgiç (Kariyer Hukuk Derneği   Başkanı) :

Öncelikle size ve Tünaydın Gazetesi ailesine çok teşekkür ediyorum. Kariyer Zirvesi 2017’de bu yıl üç başlık üzerinden gittik. Bunlar; “Yenilikçi Hukuk Alanına Genel Bir Bakış,Hukukun Geleceği ve Avukatlık Bürolarında Hayatta Kalma Rehberi “ idi. Gerçekten de katılan değerli isimeler bu konularda aydınlatıcı bilgiler verdiler. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Gecen seneki etkinliğe de katılan  Av.Gönenc Gürkaynak da bu sene de bizimleydi. İfade özgürlüğü hakkında başarılı bir şekilde konuştu. Derneğimizden övgüyle bahsetti.    Geçen sene aramızda bulunan mesleğin ustalarından  Av.Ahmed Pekin’in oğlu  olan Av.Fethi Pekin’i ağırlamış olduk bu seneki Kariyer Zirvesinde .O da babasının yolundan başarı ile giden biri. Fethi Pekin’in yaptığı ; Avukatlık  Mesleğinin  geleceği ile yaptığı sunum oldukça aydınlatıcı idi. Yine Avukatlığa 35 sene vermiş ve Türkiye’de partnerlik ve patent konularının  önde gelen isimlerinden  mesleğin ustalarından  Av.Mehmet Gün de hem hayat hikayesini anlattı .Hem de mesleğe yeni başlayanlara çok güzel tavsiyelerde bulundu. Kendi hikayesini anlattığı “Bozkır’dan Dünyaya… Avukat Olmak’ adlı kitabını herkese tavsiye ediyorum.  En son konuşma yapan GS Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr.Av. Ural Aküzüm de daha önce “Spor Hukuku Zirvesi” içinde bir konuşma yapmıştı. Zaten kendisi de sporun içinde olan biri. Dolaysıyla da yönetilen soruların çoğu Galatarasay’la ilgili oldu. Hem Av.Fethi Pekin,hem Av.Mehmet Gün hem de Yrd. Doç. Dr.Av. Ural Aküzüm derneğimizin etkinliklerini için  ve derneğimizden övgüyle  bahsetti. Tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum.

Öyle zamanlar geliyor ki sabahlara kadar çalışıyoruz. Bir etkinliğin üzerinde haftalarca düşündüğümüz, baştan yazıp çizdiğimiz çok oluyor. Bu nedenle çok iyi etkinlikler yapabilmek için çok gayret gösteriyoruz. Gördüğüm şeylerden  ve tecrübeli üstatlarımın söylediklerinden yola çıkarak dönemin değiştiğini söyleyebilirim. Dönem değişti derken şunu kastediyorum aslında çok büyük birkaç hukuk bürosu dışında bitirdiğiniz okulun ve not ortalamanızın önemi yok. Hakimlik ve savcılık mesleği için de durum öyle keza. Çoğunluğun avukat olarak camiaya devam edeceğinden hareketle kendilerini CV olarak geliştirmeleri lazım. STK'larda etkin görev almalı, sertifikalı etkinliklere katılmaya önem göstermeli ve bolca kitap okumalılar.

Bu arada 28-29-30 Nisan ve 1 Mayıs 2017 tarihlerinde yapılacak Ulusal Öğrenci Kongresinden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Alışılagelmiş kongrelerin dışında farklı bir konseptle öğrenciyi merkez alan , belirlenen konular üzerinde hukuk fakültesi öğrencilerinin sunumlarıyla şekilleneceği Ulusal Öğrenci Kongresi , Türkiye ve K.K.T.C.’deki hukuk fakültesi öğrencilerinin katılımına açık olup , katılımcılara hukuk alanında birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirmeyi amaçlıyor. Kongre ile katılımcılara hem seçtikleri konular üzerinde hazırladıkları envanterleri sunum halinde sergileme olanağı sunacağız; hem de programda belirtilen serbest zaman dilimlerinde sınav takvimi öncesi farklı okullardan katılım sağlayacak hukuk fakültesi öğrencileriyle güzel bir vakit geçirme imkanı yaratacağız. Yakında Ulusal Öğrenci Kongresi ile ilgili olarak daha fazla bilgiyi  de ;derneğimizin sosyal medya hesapları üzerinden ulaştırıyor olacağız.

Cankat Şir (Kariyer Hukuk Derneği  Yönetim Kurulu Üyesi) :

Öncelikle size ve Tünaydın Gazetesi ailesine çok teşekkür ediyorum.  Bugüne kadar verdiği katkılardan ötürü   Üsküdar Belediyesine ,Belediye Başkanımız Av. Hilmi Türkmen ve Bağlarbaşı Kültür Merkezi Yetkililerine çok teşekkür ediyorum.  Kariyer Zirvesi 2017 etkinliği bu sezonda  çok önem arz ettiğimiz bir başka etkinliğimizdi . Aylar öncesinden hazırlık aşaması başladı ve sizlerin de gördükleri üzere çok önemli bir çalışmaya tanık olundu. Tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum ve övgüyle bahsettiler bizden.Bu da 7 kurucu üyenin cabalarıyla yola çıkan Kariyer Hukuk Derneği’nin iki sene gibi kısa bir sürede nereye geldiğini gösteriyor. Mart ve Nisan’da da çok önemli iki etkinliğimiz  olacak. Bunlardan ilki; 11 Mart 2017 Saat: 10.00 – 15.00 arası Kadıköy’de Kozyatağı Kültür Merkezinde olacak olan “Kurgusal Dava Örnekli Çapraz Sorgu Eğitimi “ Eğitmen ;Av. Mehmet Zengin’nin eğitmenliğinde yapılacak . Ceza hukukunda yer alan Çapraz Sorgu yöntemi, kurgusal dava örnekli bir şekilde incelenecek ve BAU Hukuk Fakültesi öğrencileri kurgusal dava sunumu yapacaklar. Bu etkinliğimiz sadece Kariyer Hukuk Derneği üyelerinin katılımına açık ve ücretsizdir. Nisan’da da Ulusal Öğrenci Kongresi var. Katılımcılarmız,aşağıdaki linkten indirecekleri dosyada belirlenen konuların seçimi ve sunumların gönderilmesi , kongreye kayıt ve kongreyle ilgili bilgi sahibi olmak için “[email protected]” adresine mail atabilirler.

Tabi Üsküdar Belediyesinden sonra Kadıköy Belediyesi’ne de Belediye Başkanımız  Aykurt Nuhoğlu’na ve Kozyatağı Kültür Merkezi yetkililerine  de çok teşekkür ediyorum. Biz partiler üstü hareket eden bir derneğiz. Av.Hilmi Türkmen ve Aykurt  Nuhoğlu Başkanlarımız etkinliklerimiz için   nasıl etkin birer katkı sunmuşlarsa;İstanbul İl Genelindeki 37 Belediye Başkanımızdan  da Kariyer Hukuk Derneği’nin etkinlikleri için etkin  katkı ve desteklerini bekliyoruz. Tabi Sadece Kariyer Hukuk Derneği’nin etkinlikleri için değil; bizle beraber olan  partiler üstü hareket eden ve desteklerini de sunduğumuz oluşumlar var. Onlara da etkin birer katkı ve desteklerini sunarlarsa memnun oluruz.

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam