SON DAKİKA
reklam
reklam

‘Bizi emek hırsızları vuruyor!’

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2017, Pazartesi - 11:00   Okunma Sayısı: 108005

25 yıla yakın bir süredir İstanbul’da faaliyet gösteren  Global Nakliyat;hem İstanbul içi hem de İzmir , Ankara , Adana ve diğer şehirlerimize evden eve nakliyat ve ofisten ofise nakliye hizmetlerini , müşteri memnuniyeti esasına dayanan bir hizmet kalitesi ile yürütüyor. Evden eve nakliyat sektöründe işini bilen uzman kadrosu , tecrübeleri ve iş ahlakıyla müşterilerine sağladığı “Sorunsuz Nakliyat”  Global Nakliyat’ın en temel prensiplerini oluşturuyor.
Bizde Global Nakliyat’da bayrağı babasından devralan ve aile boyu nakliyatçılıkla uğraşan Global Nakliyat’ın sahibi olan  Bayram Mete ile güzel, samimi ve keyifli bir röportaj yaptık. Aynı zamanda İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin(İSTEND) de kurucu üyeleri arasında olan ve derneğin başkan yardımcılığını üslenen Mete sektörün sorunlarını da anlattı ve İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı ile yaptığı bir çok görüşme sonucu bazı sorunların da çözülme aşamasına geldiğini, ancak denetimsizliğin halen çok büyük sorunlar yaşattığını ifade etti. 
Öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Efendim bendeniz;01.04.1976 Kars doğumluyum. Uzun yıllar baba mesleği olan nakliyecilik sektöründe çalışım. Çok küçüklüğümde; çok eski zamanlarımda bir kamyonumuz vardı. O kamyonla şehir  şehir ülke ülke gezdim ve dolaştık. Trabzon-Hopa-Kars üzerinden İran’a taşımacılık yapıyorduk. Sektörün daha da gelişmesi sonucu İstanbul’a taşındık ve orada çalışmalarımızı sürdürmek zorunda kaldık.25 yıla yakın bir süredir de burada çalışıyoruz.  Profesyonel bir  şekilde evden eve nakliyat ve ofisten ofise nakliye hizmetlerini yapıyoruz. Bünyemizde 6 çelik kasa aracımız olup; sektörü daha iyi temsil etme gücüne sahiptir. Bir ev taşırken bir ev nasıl taşınır,nasıl araçla taşınır,nasıl malzeme kullanır;işte bütün bunların mantığını ve sistemini çok iyi bilen bir nakliye firmasıyız. 
Peki sektörünüzde ne gibi sıkıntılar ve sorunlar oluyor?
Elbette pek çok sıkıntı oluyor. Bu sıkıntılar; dolaysıyla da  bize de yansıyor. Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen   “K3 Sınıfı Yetki Belgelerimiz” var. Bu belgeleri size söyle anlatırsam; bu belgeler taşımacılık sektörüne veriliyor. Tabi; herkese ayrı sınıflarda belge veriliyor. “K3 Sınıfı Yetki Belgesi” olanlar; ticari amaçla yurtiçi ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacak olan, gerçek ve tüzel vergi mükellefleridirler . Mesela  “L Sınıfı Yetki Belgesi” olanlar ise yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacak olan firmaların gerçek ve tüzel kişilere verilen bir belgedir. Ülkemizde her alanda olduğu gibi bu alanda da  bir denetimsizlik söz konusu. L Sınıfı yetkisine sahip olan bir firma K3 Sınıfında da çalışabiliyor. Ya da her ne kadar bizim firma gibi sorumlu bir çok firmaların dışında; sorumsuz bazı firmalar da L Sınıfı yetki alanındaymış gibi hareket ediyorlar. Ya  da ;K1 belgeli olanlar ki; ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara verilmektedir K3 belgeli firmaların yaptığı işi yapabilmektedir. Tabi denetimler olmayınca; sektörümüzü baltalamak isteyen kötü niyetli  ve emek hırsızı kimseler de çok oluyor haliyle. Biz de bunun akabinde zorlanıyoruz. Vergimizi, stopajımızı, sigortalarımızı, araç dahilinde olan giderlerimizi  yönetmekte açıkçası çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu bağlamda sektör de çok büyük kan kaybediyor. Derhal; Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’nın bu sektöre el atması gerekiyor. Denetimlerin de daha sıkılaştırması gerekiyor. Bir de “Kamyonetçi” dediğimiz bir nakliyeci sınıf oluşmuş vaziyette. Fakat bunlar da vergi vermeyen, kaçak yollarla çalışan bir kesim olarak karşımıza çıkıyor.Buna da el atılması gerekiyor. 
Siz  aynı zamanda İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin(İSTEND) de kurucu üyeleri arasındasınız. Peki İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’ni bize anlatabilir misiniz ?
Bu sektördeki sıkıntıların çözülmesi amacıyla kurulan bir dernektir. 2014’te kuruldu. Yaklaşık 50 yıldır babadan oğula geçen bu evden eve nakliyat mesleğimiz nedense bu zamana kadar bir türlü bir standarda oturmadı. Bu zaman içinde işini temiz ve layıkıyla yapan firmalar ayakta durmayı başardı. Evden eve nakliyat veya ofis taşımacılık işi gerçekten çok hassas bir iştir. Bu işin ehline yaptırmak gerekir ancak bu işin ehilleri maalesef her hangi bir eğitimden veya belge alma zorunluluğu yoktu. Dolasıyla da yaptığımız görüşmeler neticesinde eğitim ve belge alma zorunluluğu başladı. Bir başka amacımız da şudur ki; sektördeki performansı ve verimliliği arttırmaktır. Bu konuda da 3 sene gibi kısa bir  zaman zarfında epey mesafe kat ettik. Bu derneğin kurucularından bir tanesi de benim. Faal olarak da başkan vekilliğini yürütmekteyim. Başkanımız da Davut Ukan. Başkan Yardımcılarımız da  Şener Karahancı, Ali Oruçoğlu, Bayram Günhan ve Mehmet Hayatoğlu. Kendi çalışma arkadaşlarıma da çok selamlarımızı gönederiyorum. Başkan yardımcılarımızla da çok koordineli çalışıyoruz. 
Yalnız derneğimizin daha etkili ve verimli çalışabilmesi de üyelerimizin yıllık aidatları başta olmak üzere bir çok konuda da çok duyarlı olmaları gerekiyor. Yoksa bizler de dernek olarak çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya geliyoruz. Bu yüzden de istediğimiz gibi çalışamıyor ve sorunların çözülmesinde gerekeni yapamıyoruz. Yine; Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı ile devamlı görüşme içindeyiz ve koordineli çalışıyoruz. Gerek denetimler konusunda, gerekse de eğitimler konusunda görüşmelerimiz oluyor ve çok sağ olsunlar da bize yardımcı oluyorlar. Ancak; halen sektörümüz bir takım sıkıntılar yaşıyor. Ümidimiz bu sıkıntıların bir an önce çözülmesidir. Bu nedenle de yerel basına ihtiyacımız var. Sizin gibi gazeteci ve yazar olan dostlarımızın; bu sorunları gündeme getirip, sorunlara da  dikkat çekmeniz bize çok katkı sağlıyor.
Nakliyecinin bir günü nasıl geçmektedir ?
Nakliyeci için bir gün 24 saatin de çok ötesindedir. Sabah 6 ‘da kalkarsın. Şoför kalktığı  zaman  da arabayı çalıştırıp yolculuğa çıkar. Tabi bir önceki günden tedarikli olması gerekiyor şoför ve ekibin . Yoksa o da büyük bir sorunu beraberinde getiriyor haliyle .Çünkü ona göre bir ayarlama yapmamız gerekiyor ve günler öncesinden hatta bir gün öncesinden ekspertiz yapıyoruz.  
Tabi;trafik büyük bir sorun ve karşıya geçmek için bin bir türlü yol denersin. Bu iş bir ekip işidir ve ekip üyelerinden olan işçi de mesela uykum geldi deyip işi bırakabilir. Ya sen yeni bir işçi bulursun ya sorumluluğu üslenmek zorunda kalırsın .Tabi polis çevirmesiyle de karşı karşıya kalıyoruz. O yüzden geç kalma durumlarıyla karşı karıya kalıyoruz. Müşterinin de isteklerine yanıt vermek zorundasın. Bizim bir ev için ortalama mesaimiz 4 veya 5 saati bulur. Ortada da evdeki her şeyi derleyip taşıyorsunuz. Mesela Beylikdüzü’nünden Beşiktaş’a bir taşınma işlemi yapacağız.  Onu ayarlayıp da işimizi çözüyoruz. Yani bir günümüz hem çok yoğun hem de sıkıntılı geçmektedir. 
Son olarak Tünaydın okuyucularına verebileceğiniz bir mesaj var mı ?
B.M:Öncelikle size ve Tünaydın Gazetesinin değerli çalışanlarına çok teşekkür ediyor ve Tünaydın Gazetesinin değerli okuyucularına  en kalbi duygularımla selam ve saygılarımı gönderiyorum.  Şu unutulmamalıdır ki ! Evden Eve Taşımacılık (Nakliye) , hafife alınmamalı , kesinlikle uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmeli. Tecrübesiz kişiler tarafından yapılacak taşımada meydana gelecek hasarlar , maddi açıdan karşılansa bile bu olayın vereceği rahatsızlık ve maneviyat hiç ama hiç bir şekilde karşılanamaz.
O yüzden diyoruz ki; bizler bu işi sadece para kazanmak için değil insanların rahat ve güvenli bir şekilde taşınmalarını istediğimiz için yapmaktayız. Otuz yılı aşkın bir süredir nakliye sektöründe sizlerin sayesinde var olduğumuzu hiçbir zaman unutmadık.Biz de; insanların rahat ve güvenli bir şekilde taşınmalarını isteyip ona göre davrandığımız için ayakta kalmayı başardık. Global Nakliyat’a güvenin ve rahat edin diyoruz. Bu arada; iyi bir Beşiktaş taraftarıyım ve Süper Lig ve Avrupa’da  çok iyi gidiyoruz. Nazar değmesin. Beşiktaş başta olmak üzere Avrupa’da bizi temsil eden tüm takımlarımıza başarı dilerim.

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam