SON DAKİKA
reklam
reklam

Bu 'KÜP'ten emek sızıyor

Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2015, Perşembe - 00:00   Okunma Sayısı: 215232


Üsküdar Belediyesi'nin projesinde kadınların el emeği, tüketicilerle buuluşuyor.
 


AYŞE DURSUN / İSTANBUL
[email protected]



Üsküdar Belediyesi, KÜP projesiyle birlikte sosyal belediyecilik anlayışını üretime dönüştürüp, kadınların el emeklerini Pazar yerlerinde tüketiciyle buluşturuyor. Sosyal belediyecilik kapsamında desteklenen girişimlerden birisi olan ve Üsküdarlı kadınları bir araya getirerek, aile ekonomileriyle birlikte toplumsal birliğe de katkı sağlayan KÜP, (Kadın El Ürünleri Pazaryerleri Projesi) gün geçtikçe büyüyor. Üsküdar'da ikamet eden kadınların el emeği ürünlerinin değerlendirilerek uygun semt pazarlarında satabilmeleri amacıyla hayata geçirilen KÜP, bugün hayâl edilenin bile çok ötesinde bir noktaya geldi. Ev hanımlarının kendi emekleri ile ürettikleri ürünleri, değerinde satabilecekleri güvenli ortamlar temin etmek amacıyla temeli atılan proje artık toplum içerisinde yardımlaşma ve dayanışmanın önemli unsurlarından biri haline geldi. KÜP projesi öncelikli olarak engelli, yatağa bağımlı ya da bakıma muhtaç küçük yaşta çocuğu olan ev hanımlarına destek sağlıyor. Evlerinden ayrılmadan uygun zamanlarını üretime ayırarak aile ekonomilerine katkıda bulunan kadınlar aynı zamanda el emeği ürünlerinin değer görmesi karşısında da motive olarak toplum için üretim yapmanın zevkini tadıyor.
  Üsküdar Belediyesi sadece ürünlerin pazarlanması aşamasında değil, öncesinde de ihtiyaç duyulan eğitim ve üretim aşamasında da kadınlara gereken desteği veriyor. Üretim yapmak isteyen ancak bu konuda profesyonel anlamda eğitimi olmayan kadınlar Üsküdar Belediyesi'nin sunduğu atölye hizmetlerinden faydalanıyor. Atölye sürecinde kendi ürünlerini üretmeye başlayan kadınlar eğer semt pazarlarına çıkma imkânları yok ise KÜP adına hizmet veren dükkanda satışlarını yapabiliyorlar.

2004 yılından beri devam eden KÜP projesi işleyişi ürün değerlendirme ile başlıyor. Örgü, dikiş, nakış, dantel, ahşap boyama, çerçeve, gıda, takı ve aksesuarların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi sürecini sınıflandırma ve uygun semt pazarlarına yönlendirilmesi takip ediyor. Ham madde, işçilik ve tasarım yönüne göre fiyatlandırılan ürünler Üsküdar Belediyesi tarafından yer, masa ve sandalye sağlanan uygun semt pazarlarında yine üretici hanımlar eliyle satışa sunuluyor.​​




Biz de 2004 yılından bugüne dek hanımlara rahat bir nefes aldıran Kadın El Ürünleri Pazaryerleri Projesi (KÜP) ‘nin Üsküdar Fıstıkağacı’ndaki Pazar yerine giderek Üsküdar’ın çalışan hanım Sultanlarını ziyaret ettik. 11 yıldır devam eden KÜP projesini hayatlarında ne gibi faydaları olduğunu kendilerinden dinledik. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’ne sevgi ve minnet dolu mesajlarının yanı sıra tek bir istekleri var olduğunu söyleyen KÜP projesinin Sultanlarının en büyük arzusu, ‘kapalı Pazar alanı’.

 




Nebahat Erkaplan

4 yıldır burada el emeği göz nuru ürünlerimi satıyorum. Çok memnunum süper. Kendi el emeklerimiz çünkü dahası varmı. Üsküdar Belediyemizden, Başkanımız Hilmi Türkmen’den Allah razı olsun. Sabah ekip geliyor tezgâhlarımızı kuruyor. Hiçbir ücrette ödemiyoruz. En güzel yanı da sosyalleşiyoruz burada yeni yeni arkadaşlar, dostluklar kazanıyoruz. Evde oturan hanımlara buradan mesaj vermek istiyorum, evde boş boş oturup günlerini hebâ etmesinler. Üretsinler gelsinler bizlere katılsınlar. Streslerini atarlar, eve bir nebzede olsa katkıda bulunurlar.
Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen’e çok çok teşekkür ediyoruz. Bayanlara böyle bir hak tanıdığı için, Allah ondan binlerce kez razı olsun.
Güzel kızım bizi burada ziyaret edip, bizlerle hasbihâl ettiğin için sana da çok çok teşekkür ediyoruz. Bizleri unutmayın. 


Ayten Şile

5 yıldır İstanbul’dayım kızım öğrenci. Kızımın yanına geldim o arada Üsküdar Belediyesi’nin sahilde dubaların olduğu yerde ürünlerimi satmaya başlamıştım. 4 yıldır da buradayım. Hizmetten ve bize verilen bu fırsattan oldukça memnunuz. Ama bir sıkıntımız var. Kışın çok soğuk oluyor, pazar yerine serilen brandalar yeterli olmuyor. Biz buradaki hanımlar kışın oldukça zorlanıyoruz. Kalıcı ve kapalı bir yerimiz olsa o kadar çok güzel olacak ki. Özellikle kış şartlarında ürünleri getir, götür zor oluyor. Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen’in bizlere sunduğu bu hizmet bir Millî kültür hizmeti, bir mozaik. Hanımların üzüntüleri, kederleri, sevinçleri her türlü bakımdan oldukça faydası, katkısı var. Her hanım burada evine bir katkıda, bir kazanç da bulunmak istiyor. Bu pazar hanımlar açısından ruhsal, güzel bir terapi adeta. Bana göre bu sosyal bir proje. Ve bu projenin daha da çok desteklenmesi lâzım.
Buradan hemcinslerime evde boş boş durmayı sevmeyen biri olarak sesleniyorum, mutlaka bir şeyler üretsinler. Bir de Pazar alanı olunca karşılığını daha verimli alamıyoruz. Bence kapalı bir alan olursa, daha kaliteli, göze daha hoş geleceğinden eminim. Katkısı daha faydalı, daha farklı ve büyük olacaktır. Başkanımız Hilmi Türkmen’in bizlere verdiği ve vereceği desteklerden dolayı kendisine sizler aracılığıyla çok çok teşekkür ediyorum.  



Gülay Çelikkan


İlk açıldığı günden bugüne bu uygulamadan nasiplenenler arasındayım. Çok memnunuz. Üsküdar Belediyesi’ne ve Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Türkmen’e böylesi bir imkânı bizlere sunduğu ve bizlerle ilgilendiği için çok çok teşekkür ediyoruz, sevgilerimizi iletiyoruz kendilerine. Bu uygulamanın daha da çok geliştireceğini, bizlere yeni ve rahat bir uygulama alanı oluşturacağını, yeni imkânlar sunacağını ümit ediyoruz. Evde oturan hanımlara benim de bir mesajım olacak, ben torunlarımı büyüttükten sonra kendime bir meşguliyet olarak bu ahşap boyamayı seçti ve  yıl boyunca ahşap öğretmenliği yaptım. Özel hobi merkezlerinde bu hobimi ileri bir safhaya kadar ilerlettim. Ve şimdi de Üsküdar Belediyesi’nin bizlere sağladığı bu proje sayesinde ürünlerimi gönül rahatlığı ile üretebiliyorum, satabiliyorum. Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen’e bizlere böylesi bir proje altında destekleyip, buluşturduğu için de teşekkürlerimi sunuyorum.



Kadın El Ürünleri Pazaryerleri Projesi’nin güler yüzü Nezahat teyze ilerleyen yaşına rağmen sıvamış kolları girişmiş cam ustalığına ;

Nezahat Parlak
 


Güzel kızım ben 78 yaşındayım. 11 yıldır cama sanatı ile ilgileniyorum. Kesmesi, biçmesi, pişirmesi hepsi el emeğim göz nurum. Ekonomik kriz öncesinde ufak bir dükkanım vardı. Doların fırladığı bir gecede bizimde dükkanımız ne yazık ki kapandı. Yılmadım güzel kızım. Halk eğitim merkezlerine giderek takı yapma eğitimi aldım. Sonrasında cam sanatına başladım. Başladım başlamasına ama bu sanatın çok fazla gideri var. İlk başlarda bir kazancım olmuyordu ama şimdi çok şükür karşılıyor. Böylesi bir imkânı bizlere sağladığı için Üsküdar Belediyemize çok çok teşekkür ediyoruz. Harçlığım çıkıyor. Evime katkı sağlıyorum, mutfağımın harçlığı çıkıyor.
Sizler aracılığıyla çok değerli Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen’den ricam var, önceden deniz kenarındayken kapalı alanımız vardı. Biliyorum güzel oğlum Belediye Başkanım Hilmi Türkmen yeni yer yapacak bizlere. Çünkü söz de verdi. Biliyorum sözünün arkasında da durur. Onu çok seviyoruz.



Gazi eşinin vefatına dayanamayıp kanser hastalığına yakalanan Güldane hanımın Hilmi Türkmen’den tek ricası var, kar, yağmur demeden yolunu tuttuğu Pazar alanının rahat, kapalı bir alana alınması..
 

Güldane Sakaoğlu


İlk açıldığı günden beri, rahmetli Mehmet Çakır’ın döneminden diyeyim, bu tezgâhta ürünlerimi satıyorum. İlk tezgâhın sahiplerindenim. Başkanımız Hilmi Türkmen’den çok çok memnunum Allah razı olsun ama ondan buradaki hanımlarında ortak görüşüdür bu, kapalı bir alan istiyoruz. Bu brandalar bizi mahvetti. Özellikle yağışlı havalarda bizim için çok büyük sıkıntı oluyor. Bir de güzel kızım kanser hastasıyım 3 yıldır tedavi görüyorum. Hilmi Başkanım biliyorum ki yeni projeler içerisinde bu kapalı alanı bizler için düşünmüştür. 20 yıl oldu eşimi kaybedeli. Buranın sayesinde evime ekmek parası götürebiliyorum çok şükür. Hiç kazanamadığımız günde oluyor Allah bereket versin diyip evimizin yolunu tutuyoruz. Onun haricinde stresimizi burada atabiliyoruz. Bu alan, bu proje bizim için bir motivasyon alanı gibi. Hilmi Başkanımız’dan bir ricam var, tezgâhlarımıza her birimizin adını verilmesini istiyorum. Son gücüme kadar, son nefesime kadar Başkanımızın Hilmi Türkmen’in destekçisiyim. Onu çok seviyoruz. Allah ondan binlerce kez razı olsun.




Emine Taylan


5 yıldır buradayım. Rabbim, bizlere bu imkânı sunanlardan razı olsun. Çok ama çok memnunuz. Tabii kazandığımız günde oluyor, kazanmadığımız günde oluyor. Ama çok memnunum bu durumdan. En azından evde boş boş oturmuyorum. Oyalanıyorum. Evime katkı sağlıyorum. Kendi harçlığımı çıkartmış oluyorum. Daha önce evde sürekli rahatsızlanıyordum. Burası benim için büyük bir terapi alanı gibi. Motivasyon sağlıyor. Bütün sıkıntılarımı, dertlerimi burada atabiliyorum, unutabiliyorum. Bir de satış yaparsanız tabii bu daha da çok hoşunuza gidiyor. Daha da çok azmediyorsunuz. Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen’in hizmetlerinden oldukça memnunuz. Bizlere bu olanağı sağladığı için sizlerin aracılığı ile çok çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kışın soğuk havasından, yazın sıcağından korunabileceğimiz bir kapalı alan istiyoruz kendisinden inşallah. Bize böyle bir imkân sağlarsa çok çok memnun oluruz. 

Kaynak: Tünaydın Gazetesi
Editör: Ayşe Dursun

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam