SON DAKİKA
reklam
reklam

Ağza Bir Parmak Bal Çalma Zamanı

Köşe Yazarı: Kübra Çelepi   Eklenme Tarihi: 7 Kasım 2018, Çarşamba - 11:30   Okunma Sayısı:

Büyükşehirlerin büyük insanları, aynı zamanda büyük dert sahipleri. Yarın 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü. Bugün nedense çoğu kesim tarafından önemsenmeyen hatta belki çoğumuz tarafından bilinmeyen bir gün. Halbuki mega kentlerin içine hapsolmuş insanların sorunlarını hatırlatacak bir nebze de olsa o sorunların çözümüne ışık tutacak bir gün.

Dünya gün geçtikçe ileri bir seviyeye ulaşıyor. Teknolojiyle birlikte insan yaşamı da evriliyor. Büyük yerleşim yerleri birçok insana kucak açıyor. O insanlarla birlikte toplu yaşamanın verdiği zorlukları da kendisine armağan olarak sunuyor. Ne hoş bir hediye(!) Peki mega şehirlerde yaşayan insanlar ne kadar memnun halinden? Ne kadarı büyük şehirlerin zorlu yaşam şartları altında dimdik ayakta yaşamını sürdürebiliyor ?  Belki çok az bir kısım bunun üstesinden gelebiliyor fakat büyük çoğu mega kentlerin kasveti altında yarım nefesle yaşamını sürdürüyorlar.

Şehircilik günü kapsamında kaynakların düzenli verimli kullanacağı, çevrenin az tahrip edileceği bir betonlaşma yerine daha çok yeşil alan gibi kentlerde planlandıktan sonra en erken beş sene sonra hayata geçecek bir dizi plan öne sürülüyor. Bunların ne kadarı hayata geçiyor ya da ne zaman hayata geçiriliyor Anlamak için biraz kafa yormak gerekiyor.  Ama hak yemeyelim sabit olan bir zaman dilimi var. Yerel seçim yaklaştığı zaman imar ve çevre planlamaları şaha kalkıyor. Hemen sorunlar çözülüyor, şikayetler gideriliyor her şey aksamadan ilerliyor. İnsanlar uzun süreli çektiği sıkıntı ve şikayetlerini unutuveriyor hemen. Bu sefer bir doğru bütün sıkıntıları alıp götürüyor. Peki sonra? Seçimler bitiyor atı alan Üsküdar’ı tavaf ediyor. Sıkıntılar tekrar baş göstermeye başladığı zaman etrafta kimse yok. O büyük şehir insanı tekrar yalnız kalıyor sorunlarıyla. O sorunların altında eziliyor büzülüyor. Ne diyelim ki keşke hergün Şehircilik Günü olsa  dertlerimiz geçici de olsa hatıra gelse, keşke hergün yerel seçimler yapılsa da her sorun çözümle buluşsa..!

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam