SON DAKİKA
reklam
reklam

Aynadaki Hançer

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2018, Perşembe - 09:21   Okunma Sayısı:

 

Zigetvar doğumlu Macar yazar, emekli ceza hâkimi, mahkeme başkanı Csab Ujkery’nin 1985’ten bu yana düzenli olarak edebi eserleri yayımlanmaktadır. Günümüze değin 120 öyküsü ve içlerinden 10’u tarihi roman olan 13 kitabı yayımlandı.

Olayları gerçeğe sadık kalarak izleyen ve esaslı tarihsel bilgi temelinde yazılmış olan kitapları, Macar edebiyat dünyasında tarihi sevenlerin aradığı kitaplardan olmuştu.

 

Kitabın içeriği hakkında

Bu kitap, 1530-1566 yılları arasında büyük çarpışmaların meydana geldiği, birbirini takip eden dört kuşatma döneminde surlara yapılan saldırı ve savunma harekâtları sırasında aşağı yukarı 50.000 Macar ve Türk yiğidin hayatını kaybettiği Zigetvar’dan bahseder.

Aralarında döneminin en seçkin askeri liderlerinden kale komutanı Kont Mikloş Zrinyi de vardı. Büyük fatih Kanunî Sultan Süleyman burada yummuştu hayata gözlerini, iç organları da burada defnedilmişti.

Kitap, 1683-1689 yıllarını kapsayacak şekilde Zigetvarlı Türklerin son günlerini anlatmaktadır. 123 yılın ardından gelen uzun bir ablukanın ıstırabını yaşayıp, büyük can kayıplarını takiben kaleyi Gabriel Vecchi’nin kuşatma ordusuna teslim etmek zorunda kalmıştır, Dizdar Hasan Bey…

 

Kitaptan alıntılar

Hasta gönlüm kaysı ister,

Bana armut, nar gerekmez.

Aşığım sana cümle âlem bilir

Gayri kimse bu gönlüme giremez.

Ezelden sevmişim seni, ebedi aşkım

Bahçemde gazel oldukça, sevgili aşkım.

 

… Sultan 1685’te Leopold ile barış imzalamak istedi. Bu isteği gerçekleşsin diye elçileri Kral’ın temsilcilerine 60.000 altın götürdüler. Kral, günlerce süren uykusuz gecelerden sonra savaşmaya karar verdi.

 

Sultan’ın da savaşmaktan başka seçeneği kalmamıştı. Sürekli olarak orduların ayakları altında ezilen Macaristan çok acı çekti. İçeriye giren Kraliyet orduları kalan son damla kanını da emmişti. Ahali kitleler halinde daha sakin bölgelere göç etti. Sözüm ona Prens Esterhazi de şöyle vahlanırmış: “Macaristan balta girmemiş ormana, içinde sadece canavarların dolaştığı ıssız çöle dönecek.”

 

Vecihi kılıcıyla boşlukta ani bir hamle yaptı.

    ---Kılıçla alınmaz, akılla alınmalı bu kale, dedi…

 

Ayrıca

Ayrıca kitaptan Macar insanının tarihi hafızasının bir zamanlar yurtlarında yaşayan Türkleri nasıl kaydettiğini, nasıl yaşadıklarını, inanç ve geleneklerinin ne olduğunu, büyük babalarının yurtları olan bu topraklardan ayrılmak zorunda kaldıklarında neler hissetmiş olabileceklerini de öğrenmiş olacaksınız.

Roman, torunları barış içinde ellerini birbirlerine uzatan galiplerin ve mağlupların anısına dikilmiş manevi bir anıttır.

Birleşik Yayınevi tarafından piyasaya sunulan “Aynadaki Hançer” isimli eserin I. Baskısı 455 sayfa olup 2013 yılında piyasaya sürülmüştür.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam