SON DAKİKA
reklam
reklam

Öldüren Bina!

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 15 Şubat 2019, Cuma - 10:28   Okunma Sayısı:

17 Ağustos 1999 depremini yaşadığımda dokuz yaşındaydım ve rahmetli babaannemle beraber salondaydık ve ne olduğunu anlayamamıştık bile!  Deprem şokunu atlattığımızda yaptığımız ilk iş binanın durumuydu. O günler için henüz yeni yapılan (20 sene) apartmanımızın sağlam olduğunu belirtiyordu. Çünkü, yeni yeni o dönemde yayılan hazır betonla yapılan bir binaydı.

17 Ağustos Depremi öncesindeki birçok binanın risk altında olduğunu ve kötü malzemeye yapıldığını biliyorduk. 8 sene Kartal-Cevizli İlkokulunda okudum. Cevizli ve Orhantepe bölgesindeki bir çok binanın durumunun da, iyi olmadığını ve deniz kumuyla yapıldığını da biliyordum. Bu binalardan birisi olan : Kartal- Yeşilyurt Apartmanı çöktü ve 21 kişiyi bu binada kaybettik. Bunlardan biri de; Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrencisi Şevval Yılmaz’dı. Tüm ölenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

17 Ağustos Depremi döneminde; çoğumuzun isimlerini öğrendiği 4-5 deprem profesörü televizyonlara çıkardı.  En ünlüsü de; rahmetli Ahmet Mete Işıkara hocamızdı ve “Deprem öldürmez, bina öldürür.”  sözü kayıtlara geçti.  Kamuoyunda 'Deprem Dede' olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’yla lisede okurken gittiğim kitap fuarında karşılaşmış ve kitabını alarak imzalatmıştım. Kitabı okurken;  “Seksi Erkek” olarak ilan edilen deprem dedemizin ve beraberindeki çok değerli bilim insanlarımızın  çok önemli uyarılarının göz ardı edildiğini öğrenmiştim. 

Deprem dedemiz İstanbul’da 30 sene içinde bir deprem beklendiğini öngörüyordu. Bu 30 senenin 20’sini geride bıraktığımıza göre risk büyük . Dahası yaşadığımız felaketin en önemli kâr hırsı ve doyumsuzluk. Öyle ya bu kadar deniz kumuyla yapılan binalar nasıl ortaya çıktı? Sebepler ve sonuçlar ortada! Bundan sonra yapılacak olan; eski binaların düzgün bir şekilde ve vatandaşı sıkıntıya sokmayacak bicimde yapılmasıdır. Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaşanan elim olayın sonrasında  kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda Kentsel Dönüşüm uygulamalarının yeniden düzleneceğinin mesajlarını verdiler.

23 Ekim 2011 Van Depremi sonrasında gündeme gelen Kentsel Dönüşüm konusu önce bir yasa olarak (6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun)  çıktı, fakat ağırlıklı olarak da  şehrin yüksek değerli yerlerine  ticari kaygılarla (Nişantaşı, Bağdat Caddesi , Bostancı,Altunizade vb) yapıldı. Kentsel dönüşümün asıl yapılması gereken yerlerinde( Cevizli ve Orhantepe gibi yerler)  parsel bazlı yapılmasının da etkisiyle olsa gerek , çok yeterince yapılmadı. 2016’da yapılan kanuni değişlikle beraber ada bazlı dönüşüm kolaylaşmıştı, şimdi daha da hızlanacağı benziyor. Asıl önemli olan riskli binaların biran önce ortadan kalkması, zira etrafımızda para hırsıyla ve deniz kumuyla yapılmış Yeşilyurt Apartmanları halen mevcut!

Yeşilyurt Apartmanında ölenlerle birlikte sanatçı Yalçın Menteş ve Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in babası Talat Terim’e de Allah’tan rahmet,Menteş ve Terim ailelerine baş sağlığı dilerim.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam