SON DAKİKA
reklam
reklam

Oscarlara Doğru Tahminlerimiz

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2019, Cuma - 10:05   Okunma Sayısı:

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Oscar ödüllerinin 91.Si , Hollywood'daki Dolby Tiyatrosu'nda 24 Şubat Pazar’ı 25 Şubat Pazartesi’ye bağlayan gece saatlerinde düzenlenecek olan törenle sahiplerini buluyor.

91.Oscar Ödülleri ile ilgili olarak tahminlerimizi hazırlarken son yıllar kıstas alındığında  tahmin acısından en kolay Oscarları olduğunun altını çizmek gerekiyor.  En İyi Film Oscar’ı başlarsak geçtiğimiz günlerde bir analizini paylaştığımız ve günümüz sinemasının en etkili yönetmenlerinden biri olan Alfsono Cuaron’un yönettiği Roma’nın sadece En İyi Film dalında değil En İyi Yönetmen,En İyi  Özgün Senaryo ,En İyi Aktris başta olmak çoğu da teknik dallar olmak üzere sekiz veya dokuz Oscar’ı alabileceğini söyleyebiliriz.

Akademi üyelerinin  bir filme hem En İyi Filim hem de Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını verdikleri bugüne değin görülmüş bir durum değil. Bu dalda ise Capharnaüm ( Lübnan ) Shoplifters(Japonya) ve Cold War (Polonya) gibi güçlü üç tane aday var. Oscar’larda bir ilke mi tanık olacağız yoksa başka bir film bu dalda ödüle layık bulunacak, onu da o gün öğreneceğiz. Şayet Roma En İyi Film dalında değil de 91.Oscar töreninde Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını alırsa; En İyi Film Oscar’ını da;yine usta bir gözün Yorgos Lantimos’un yönettiği The Favourite’in almasına kesin gözüyle bakıyorum.

En İyi Aktör Oscar’ını çok büyük bir ihtimalle Bohemian Rhapsody’de çok başarılı bir Freddie Mercury portresi çizen Rami Malek’in kazanmasına kesin gözüyle bakılmakta. Bu kategoride sürpriz isimler de; Vice’da çok başarılı bir Dick Cheney portresi çizen Christian Bale ve At Eternity’s Gate’de Van Gogh’u çok başarılı bir şekilde oynayan  Willem Dafoe.

En İyi Aktris Oscar’ını ise çok büyük bir ihtimalle Roma’daki oyunuyla Yalitza Aparicio  alacağı benziyor. Bu dalda Aparicio ‘ya sürpriz yaşatabilecek bir tek isim var; o da The Favourite’deki başarılı performansıyla dikkatleri çeken Olivia Colman.

Yardımcı Rolde En İyi Aktör Oscar dalında Can You Ever Forgive Me’de dikkatleri çeken Richard E. Grant için şans epey yüksek, dahası rakiplerinden ikisi Mahershala Ali ve Sam Rockwell geçtiğimiz sene Oscar’ı evlerine götürdüler. Bu daldaki sürpriz isim ise Bir Yıldız Doğuyor filmindeki rolüyle Sam Elliott!

Bu sene çok çekişmeli bir kategori de; Yardımcı Rolde En İyi Aktris Oscar’ı dalı. Bu dalda tam dört güçlü aday mevcut! Marina de Tavira (Roma), Rachel Weisz( The Favorite) , Regina King(If Beale Street Could Talk) ve Amy Adams(Vice) . Fakat yine de Marina de Tavira’nın bir tık önde olduğunu tahmin etmekteyim.

En İyi Müzik dalında Black Panther’in  şansı çok yüksekken, En İyi Şarkı dalında ise Lady Gaga’nın Bir Yıldız Doğuyor(A Star is Born)’daki performansıyla şansı bir hayli yüksek.

En İyi Animasyon Oscar’ını Wes Anderson’un en son çalışması ve köşe yazımıza da konu olan başarılı çalışması Isle of Dogs’un almasını isterim. En iddialı rakibi ve ödül alacağına inanılan çalışma ise Spider-Man: Into the Spider-Verse. Her iki filmi de izleyen bir sinema sever olarak  Spider-Man: Into the Spider-Verse’in animasyon dünyamıza kattığı katkılar şüphesiz ki, çok eşsiz ve özel katkılar; lakin  Wes Anderson’un yönetmenliğini beğendiğim gibi filmde anlattığı mesajlar da çok anlamlıydı.

En İyi Belgesel Oscar’ında ise son yılların Oscarları arasında en ilginç adayları var. Bing Liu’nun kaykay dünyasına kendi katarak da eğildiği Minding the Gap, National Geographic’in yapımcılık ve yönetim ayağında yer aldığı ve Alex Honnold‘un çıplak elle yaptığı kaya tırmanışını işlediği Free Solo, 85 yaşında yüksek yargıç(A.B.D) Ruth Bader Ginsburg‘ün yaşam öyküsünün anlatıldığı RBG,  yine insan öykülerine eğilen Hale County This Morning, This Evening ve Of Fathers and Sons yarışıyor . Oscarlarda son yıllarda, özellikle de bu dalda daha çok siyasi içeriği olan işlere ödül verildiği için RBG’nin şansını yüksek olarak görüyorum.

Oscarlarda teknik  ve görsel dallar olarak adlandırdığımız kategorilerde (En İyi Sinematografi, Kurgu, Kostüm Tasarımı ve Makyaj Tasarımı gibi )  ise sürprizler yaşanabilir diyebiliriz. Bu dallarda daha çok üst düzey prodüksiyonların veya dönem filmlerinin şansı bir hayli yüksek. Roma, The Favorite,Vice,Black Panter bu dallarda ödül kazanması beklenen filmler arasındalar.

Tabi; aday olsun veya olmasın sinemaya katkı sağlayan herkesi yürekten kutluyoruz. Ödüller işin güzel ve takdirlik kısmı olsa da saygın ve kalite kokan sinema örnekleri Oscar alsın ya da almasın seyirci nezdinde Oscar’a sahiptirler. Hepinize keyifli seyirler diliyorum.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam