SON DAKİKA
reklam
reklam

Güzel insan

Köşe Yazarı: Osman ÇAKIR   Eklenme Tarihi: 25 Mart 2019, Pazartesi - 10:35   Okunma Sayısı:

Rahmetli Turgut Özal ile birlikte ismi anılan Hasan Celal Güzel geçtiğimiz yıl 19 Mart'ta vefat etti. Devlet kademelerinde çeşitli görevlerde bulunan Güzel, 73 yaşındaydı ve akciğer enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen solunum yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu.

Mazlum ve mağdur olmuş insanların yanında her zaman yer almış bu cesur ve güzel insanı çoğumuz belki de unuttu. O yüzden olsa gerek sosyal medyada vefatının sene-i devriyesinde rahmet dileyen ve yad edenlere pek rastlanmadı.

Hasan Celal Güzel, 28 Şubat sürecinde, darbeye karşı direnen nadir siyasetçilerden biriydi. Yaptığı konuşmalar, başına hep iş açtı. Hakkında çok sayıda dava açılmasına sebep oldu. Siyaset yapamaz hale getirildi, her gün üç dört davaya katılmak zorunda kaldı.

Türk siyasetinin renkli simalarından biri olan Güzel, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünü bitirdi. Üniversite tahsilini tamamladıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nda göreve başladı, çeşitli kademelerde çalıştı.

Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerini yapmış 38 yaşında Başbakanlık müsteşarı olarak Türkiye’nin en genç Başbakanlık müsteşarı unvanını aldı.

24 Ocak 1980 ekonomik tedbirlerinin alınması aşamasında ciddi görevler üstlendi.

1986 yılında yapılan ara seçimlerde Anavatan Partisi’nden (ANAP) Gaziantep milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Turgut Özal Hükümeti’nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı.

Tek kanallı günlerin TV’sinde en çok görünen ve büyük çerçeveli gözlük kullanan simasıydı.

1987 yılı seçimlerinde yeniden seçilerek bu kez Millî Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulundu.

Bu görevlerinin dışında, 1986-89 yılları arasında Dışişleri Bakanvekilliği görevini yerine getirdi.

23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisi'ni (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi. Kendi siyasi yolunun peşine düştü. Merkez sağın alternatif ismi olma çabası sonuç vermedi. Başka alana yöneldi.

1994 Yılı sonunda ‘Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi'ni kurdu ve “Yeni Türkiye” isimli 2 aylık akademik dergiyi yayınlamaya başladı.

Güzel'in ekonomi doktorası yanında, Türk tarihi, kültürü ve eğitimi konularında üç ayrı dalda fahri doktora unvanı bulunmaktadır. Hasan Celal Güzel’e, Türkler konusundaki uluslararası çalışmasıyla Türk Tarih Kurumu takdirnamesi verilmiştir.

Aktif olarak siyaset yaptığı dönemde karşılaştığı vatandaşlara elense çekerek kucaklaşması, tokalaşması ve öpüşmesi hala hafızalarda tazeliğini korumaktadır.

Bir yazısında şöyle anlatmıştı:

"Efendim, bendeniz bildiğiniz gibi bir vakitler öpüşme ve el sıkışma şampiyonu idim. Siyaseti halka yakın şekilde yapma ekolünün başta gelen temsilcisi olarak bulunuyordum. Bu konuda rahmetli pirimiz Kasım Gülek’i de, üstadımız Demirel’i de geride bırakarak 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm, hatta bu sahadaki kendi icadım olan “elense” metoduyla güreştim.

1986 ara seçimlerinde, merhum Özal’ın ısrarı ile ANAP’tan Gaziantep milletvekili adayı olunca, evvela ne yapacağımı, nereden başlayacağımı şaşırdım. Sonra kendimi caddelerde, sokaklarda, kahvehanelerde buldum. Yakaladığıma sarılıyor, elini sıkıyor, öpüyordum.

Turgut Bey’in o seçimler sırasında bana taktığı ismimle “Tank Hasan” olarak günde 20 saat vaziyetim bu idi.

Koca başbakanlık müsteşarı gördüğüne sarılıyor, elini sıkıyor, öpüyordu.

Siyaseti bıraktığım 18 Nisan 1999 genel seçimlerine kadar tam 15 yıl, tahminen 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm ve elense çektim."

15 Temmuz'da da darbe kalkışmasına karşı gelenlerden biri oldu. Milli İradeye Saygı nöbetine katıldı. “Tanksavar Hasan” hitabıyla anons edilerek platforma davet edildi. Yaptığı konuşmada darbe kalkışmasında bulunanların elebaşlarının Genelkurmay önünde sallandırılması gerektiğini ilk söyleyenlerden biri oldu.

Siyasetin unutulmaz yüzü, Türk kültürüyle ilgili danışılan isimdi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle, “Bu ülkede milli, yerli ve vatansever bir vatan evladı olarak hizmette bulundu.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenen törende ilk defa hakkında dua edilen devlet adamı ve milletvekili oldu.

Rabbim inşaallah mekanını cennet eyler.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam