SON DAKİKA
reklam
reklam

Tükeniyoruz..

Köşe Yazarı: Büşra İĞNECİ   Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2019, Cumartesi - 09:30   Okunma Sayısı:

Günlük yaşamın içinde insanı çığırından çıkartan ve 'artık yeterrrrrr' diye isyan ettiren en büyük sorun STRES… Stresi tetikleyen etkenlerin arasında iş,yoğun çalışma temposu,aile hayatı ve genel olarak zorlu yaşam başta gelir.Son yıllarda da sinir,stres ve depresyona verilen örneğin adıda "Tükenmişlik Sendromu" oldu.Tükenmişlik sendromuna genel olarak nedir diye bakacak olursak;“Tükenmişlik” terimi 1970’lerde Amerikalı psikolog Herbert Freudenberger tarafından yapıldı. Bunu,“stresli” mesleklerde şiddetli stres ve yüksek ideallerin sonuçlarını açıklamak için kullandı. Şaşırtıcı bir şekilde, tükenmişliğin gerçekte ne olduğu konusunda net bir tanım yoktur. Sonuç olarak, tükenmişliğin tam olarak ne olduğu ve nasıl teşhis edilebileceği net değildir. Bu aynı zamanda ne kadar yaygın olduğunu söylemek imkansızdır. Bu sendromu anlamadan önce stresin ne olduğu hangi sebepler yüzünden bu duruma geldiği araştırılması gerekmektedir.Tükenmişlik, aşırı ve uzun süreli stresin neden olduğu duygusal, zihinsel ve fiziksel bir bitkinliktir. Kendinizi bunalmış hissettiğinizde ve sürekli taleplerinizi karşılayamadığınızda oluşur. Örnek verecek olursak mesai saatlerinizin içinde size verilen görevi bitirmeniz gerekiyor fakat iş yükünüze baktığınızda zaman kısıtlı bu durum bir kereliğine değil sürekli tekrar ettiği zaman stresten uzak kalmak mümkün olmuyor ve tükenme durumuna sürüklüyor.Stres devam ettikçe, ilk etapta belli bir rol üstlenmenizi sağlayan ilgi ya da motivasyonu kaybetmeye başlıyorsunuz.Stresli bir yaşam tarzı, insanları aşırı baskı altında bırakabilir. Tükenmiş, boş, çaresiz ve sorunlarla baş edemediklerini hissederler. Tükenmişlik sendorumunda belli başlı belirtileri şu şekilde özetleniyor;

– Aşırı yorgunluk ve enerjisizlik
– Kalp çarpıntısı, midede şişkinlik
– Sık aralıklarla kabız olma veya hastalanma
– Uyku problemi, uyumakta ve uyumakta zorluk çekme
– Solunum güçlüğü çekmek
– Başta sırt ve bacaklar başta olmak üzere yaygın bedensel ağrılar

Tükenmişlik sendromu ile nasıl baş edebiliriz

-Öncelikle biizm için ilk sırada olanları belirlemeliyiz. Sizin için hayattaki en önemli şey nedir? Birçok insan için ailesi ve sağğı ilk sırada gelir. Tükenmişlik sendromu yaşıyorsanız genelde ilk bunlar zarar görür.Önceliklerinizi netleştirirseniz zor kararlar vermeye hazırlıklı olursunuz ve gerektiğinde nelerden ödün verebileceğinizi bilirsiniz.

-Hayatmızı sadeleştirelim.Stresi azaltmak ve hayatta asıl değer verdiğiniz şeylere vakit ayırmak için iş saatlerinizi azaltmayı düşünebilirsiniz. Hatta iş yükünüzü azaltması için patronunuzla konuşabilir ya da işinizi değiştirmeye karar verebilirsiniz. Kararınız ne olursa olsun, muhtemelen bütçenizde ve yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekecek. Bunları yapmanız sandığınız kadar zor olmayabilir.

-HAYIR demeyi bilelim.Aşırı iş yükünüz varsa ya da iş yerinde sürekli sorunlar yaşıyorsanız durumunuzu işvereninizle görüşün. Eğer mümkünse hem sizi hem de işvereninizi mutlu edecek çözümler sunun. İşvereninize amacınızın işi bırakmak olmadığını ifade ederek onu rahatlatın. İşle ilgili neleri yapmaya hazır olduğunuzu açıklayın, fakat yapamayacağınız şeyler konusunda da net ve kararlı olun.

-Kendimizi yenileyelim.İşinizde çok sorun yaşamasanız bile stresle, zor insanlarla ve hoş olmayan durumlarla mücadele etmeniz gerekebilir. Bu nedenle yeterince dinlenmeye ve dengeli şekilde eğlenmeye vakit ayırın. Unutmayın, bir eğlence türünün ailenizi ve sizi canlandırması için pahalı olması şart değil. Sizi ve çevrenizi etkileyen negatif durumlardan uzak durmaya çalışmak en güzeli olacaktır.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam