SON DAKİKA
reklam
reklam

Turizm Sektörü Ekonomi’yi Sırtlıyor

Köşe Yazarı: Kübra Çelepi   Eklenme Tarihi: 8 Mayıs 2019, Çarşamba - 10:11   Okunma Sayısı:

2019 yılında Türkiye’ye gelen Avrupalı turist sayısında gözle görülür bir artış var. Özellikle kıta Avrupa’sından Türkiye’ye giriş yapan yabancı turist sayısında yaşanan artış Ortadoğu’dan gelen turist sayısını gölgede bıraktı.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik dar boğaza rağmen Türkiye turizm sektörü 2018 yılını başarılı bir şekilde kapatırken, 2019 yılına da Avrupalı turist sayısında yaşanan artışla birlikte umutlu bir tablo oluştu. Hatta yılın geri kalan bölümünde oda fiyatları ve doluluk oranlarında yüzde 10 –15’lik bir artış öngörülüyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda’dan gelen taleplerin gün geçtikçe artıyor.

Türkiye’ye karşı olan bu yoğun ilgi sevindirici. Özellikle İstanbul’da gözle görülür bir turist yoğunluğu var. Mart ayı havalimanı giriş verilerine göre yurtdışı geliş sayısı 11 milyon kişiye yakın. Bu sayıyı yaz aylarında yaşanacak bereketli sezonun habercisi olarak yorumluyorum. Turist sayısında yaşanan bu kaliteli yükseliş otellerin oda satışlarına olumlu yansıdı. Gelen turist artışındaki ivme hızlandıkça oda fiyatları da yükselişe geçecektir.

Ülkeler için doğrudan döviz girdisi sağlayan turizm sektörü Türkiye ekonomisinin hareket motorlarından biri. Turizm sektörü yarattığı katma değer ile adeta ülkemiz ekonomisini güvenli limanda tutan bir çıpa vazifesi görüyor. Dış borcun kapanmasında kritik öneme sahip olan döviz girdisini artıran sektör aynı zamanda ülkemizi gelen turistlere tanıtarak milyar dolarlık reklam maliyetinden de bizi kurtarıyor. İstihdama da doğrudan katkısı bulunan turizm sektörü 2018 yılında 1 milyon kişiye istihdam sağladı. 2019 beklentilerimizin de gerçekleşmesi halinde bu rakamın çok daha yukarılara çıkması işten bile değil. Ayrıca gururla ifade etmeliyim ki kadın istihdamında diğer sektörlere nazaran aramızda büyük bir fark bulunuyor. OECD ülkelerinde turizm sektörü kadın istihdam oranı yüzde 33’ler seviyesinde ilerlerken bizde bu rakam yüzde 32. Bu noktada da ülkemizin yüz akıyız diyebilirim. Ne diyelim turizm sektörünün daha çok güldürmesini temenni ederim.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam