SON DAKİKA
reklam
reklam

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Köşe Yazarı: Osman UZUN   Eklenme Tarihi: 19 Mayıs 2019, Pazar - 22:24   Okunma Sayısı:

Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir. Yaptıkları işe ise çiftçilik denir.
Çiftçilik nedir : Toprakta ekim, bakım, dikim ve yetiştirme yolları ile bitki, hayvan ya da hayvan ürünleri istihsalinde bulunmak ya da bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirmek mesleğine çiftçilik denir.

Eskiden çiftçilik teriminden bir çift hayvanın çektiği saban veya pullukla yapılan ziraat anlaşılırdı. Bugün en modern makinelerle yapılan çiftçilik, ekonominin temelidir ve bu başlı başına bir ilim sayılmaktadır.

Milli ekonominin temelidir tarım. Bu nedenle tarımda kalkınmaya büyük önem verilmeli, ülkemizde topraksız çiftçi bırakılmamalıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi;  “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. O halde, herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete hak kazanmış ve lâyık olan köylüdür. Diyebilirim ki, bugünkü felâket ve yoksulluğun tek sebebi bu gerçeği görememiş olmamızdır. Gerçekten, yedi yüzyıldan beri dünyanın çeşitli taraflarına göndererek kanlarını akıttığımız, kemiklerini topraklarında bıraktığımız ve yedi yüzyıldan beri emeklerini ellerinden alıp savurganlık ettiğimiz ve bunun karşılığında daima küçük ve hor görerek karşılık verdiğimiz ve bunca özveri ve iyiliklerine karşı nankörlük, küstahlık, zorbalıkla uşak derecesine indirmek istediğimiz bu gerçek sahibin huzurunda tam bir utanç ve saygı ile gerçek yerimizi alalım. Efendiler! Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışmasını yeni ekonomik önlemlerle son dereceye eriştirmeliyiz. Köylünün çalışmasının sonuçları ve verimlerini, kendi yararı lehine son dereceye çıkarmak, ekonomik siyasetimizin temel ruhudur.”1922 (Atatürk’ün S.D.l, s. 219)

Türkiye’nin nüfusunun büyük çoğunluğu köylerde çiftçilik yapar. Çiftçiler her mevsimde çalışırlar. Bu çalışmalarının sonucu olarak sofraların ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler. Yaşam, çiftçilerin ürettikleri sayesinde sürer. Güç şartlar altında çalışan, yorulan çiftçilere saygı göstermek gerekir. Bütün yiyeceklerde çiftçilerin alın teri ve göz nuru olduğu unutulmamalıdır.

Dünyada milyarlarca insan çiftçilerin yaptıklarına bağımlıdır. Önümüzdeki 40 yıl içinde 9 milyara ulaşması beklenen nüfusun beslenmesi için geçen 10.000 yılın toplamından daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Zordur çiftçilik. Tohumunu ekebildiyse, artık çiftçinin bütün emeği “bulut alıntındadır”. Hasat vaktine kadar rahat edemez; dolu vurabilir, “kırağı çalabilir”, “rastık basabilir”, kuraklık olabilir, sel götürebilir ve bütün emeği ziyan olabilir. Alın teri ve emeğe dayalı bu zor işi gerçekleştiren tüm çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmelerini dileriz.

Geleceği sizin bereketli ellerinizle kuruyoruz. Bütün zorluklara, sorunlara rağmen inatla üreten, alın teri döken ve karşılığını alamayan çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam