SON DAKİKA
reklam
reklam

Çocuk Hakları

Köşe Yazarı: Osman UZUN   Eklenme Tarihi: 7 Haziran 2019, Cuma - 17:36   Okunma Sayısı:

Çocukların en büyük hakkı önce yaşama hakkıdır. Çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey şüphesiz ki sevgi ve ilgidir. Bunu en iyi şekilde gerçekleştirmenin yolu da çocukların kendi anne ve babalarının yanında yetişip büyümesidir. Eğitim hakkı da çocukların vazgeçilmez haklarından birisidir. Her çocuk, geleceğini inşa etmek için mutlaka eğitimini tamamlamalı, hiçbir çocuk bu haktan yoksun bırakılmamalıdır.

Çocuklar, yetişkinlerden farklı fiziksel ve psikolojik özellikleri sahiptir. Büyüme ve gelişme çağı nedeniyle dış ortamların yıkıcı ve olumsuz etkilerine karşı toplumsal olarak korunmalıdır. Bu yaklaşım ve bilinçle, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillenmiştir. 20 Kasım 1989 tarihinde;  Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme,193 ülke tarafından onaylanmıştır.

Çocuk hakları, yasal veya ahlâki olarak dünyadaki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu haklardır. Çocuk hakları sadece eğitim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması demek değildir. Çocukların, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunması da bu evrensel kavramın içerisindedir. Çocuk hakları, insan haklarından bağımsız düşünülemez. Günümüzde, dünyanın birçok yerinde meydana gelen şiddet, korku, baskı gibi insan hakları ihlalleri ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Bu durum çocukları daha çok etkisi altına almaktadır.

İnsanlığın mutluluğu, dünyamızın güzelleşmesi, çocukların korunmasın, iyi yetişmesine bağlıdır. Barış içinde yaşamak, güzellikleri paylaşmak, eğitimle olur. Dünya Çocuk Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar. Ülkemizde çocuklara sağlık hizmeti götürmek amacıyla çocuk hastaneleri açılmıştır. Büyük yerleşim merkezlerinde çocuk bahçeleri vardır. Çocukların yararlandığı çocuk kitaplıkları kurulmuştur. Öte yandan anasız, babasız çocukların korunması, bakımı, barındırılması için Çocuk Esirgeme Kurumu ve Yetiştirme Yurtları açılmıştır. Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, bütün çocukların mutlu ve sağlıklı olmaları tüm ulusların ortak isteği olmalıdır. Geleceğin büyüğü olan çocuklarımıza gereken özeni gösterelim, sevelim, koruyup eğitelim. Sağlıklı toplumlar ancak bu çalışmalar ile oluşacaktır.

 

Temel çocuk hakları
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin çok sayıda maddesi çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini desteklemektedir.  Adı geçen sözleşmenin 6. maddesine göre her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir.

Çocukların Eğitim Hakkı 
Çocukların en önemli haklarından biri Eğitim hakkıdır.  Eğitimsiz kalan insanlar; üretken biçimde çalışamazlar. Sağlıklarına özen gösteremezler, kendilerini ve ailelerini gereği gibi koruyamazlar ve kültürel açıdan zengin bir yaşam sürdüremezler.

Geri kalmış ülkelerde çocukların eğitim haklarını kullanması önünde ciddi engeller vardır. Özellikle kız çocuklarının, bilgiye ulaşma, kişisel gelişim ve temel yaşam becerilerini kazanacakları eğitimden yoksun bırakıldıkları bilinmektedir.

Diğer temel çocuk hakları
Çocuk Hakları sözleşmesine göre, her çocuğun, temel yaşam hakkının yanında, nüfus kütüğüne kaydolma, isim, vatandaşlık ve mümkün olduğu ölçüde anne-babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkına sahiptir.

Çocuk dünyadır, dünyanın devamıdır, dünyanın kendisidir. Hayat çocukların üzerine kuruludur. Çocuk hakları evrensel bir kavramdır ve tüm çocukları kapsar. Dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün çocuklar aynı haklara sahiptir.

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam