SON DAKİKA
reklam
reklam

Geniş yelpazede oyunlar

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 18 Haziran 2019, Salı - 10:43   Okunma Sayısı:

 

*Patlatılan bombalar

Türk, Arap, Kürt veya başka bir etnik yapıdan olsun; ama sonuçta İslam dininin mensubu olanlar, Ramazan Bayramı süresince birbirine saldırmaya ara vermediler. Boko Haram Afrika’da mazlum insanlara zulüm yaparken Suudi Arabistan gibi koca bir İslam devleti, yoksul Yemen halkının üzerine çullanmış durumdadır. Afganistan’da Harp Okuluna yapılan saldırıda hem can kaybı hem de yaralanmalar meydana gelmiştir.

Suriye’de ise resmi Suriye ordusu, Rusya ile işbirliği yaparak İdlib’de halkın üzerine bombalar yağdırmıştır. Türkiye, konuyu Rusya nezdinde ortaya koyarak Astana Mutabakatı’na sadık kalınmasını dile getirmiştir.

Çok değil daha dün Irak’ta Kerkük’te yedi ayrı yerde patlatılan bombalar yedi kişi nin hayatlarını kaybetmesine, 30 kişinin de yaralanmasına neden olmuştur. ABD’nin İran’a yapacağı bir saldırı öncesinde “bölge ne kadar karıştırılırsa o kadar iyidir” düşüncesinde olan karanlık odakların, Türkiye ABD arasındaki gerilimden istifade ederek Türkmenleri bölgeden uzaklaştırmayı amaçlamaktadırlar.

 

*Afganistan haberleri

11 Nisan günü Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan’ın Dere-i Suf ilçesinden yükledikleri kömürü Mezar-ı Şerif kentine taşıyan 60 aracın sürücüleri, Kotal Rig bölgesinde durdurulmuş ve Taliban militanları tarafından kaçırılmıştır. Sürücülerin nereye götürüldüklerine dair bilgi sahibi olmadıklarını kaydeden Afgan emniyet yetkilileri, sürücülerin serbest bırakılması konusunda çalışma başlattıklarını, militanların daha önce de aynı bölgede bazı sürücüleri kaçırdıklarını belirtmişlerdir.

28 Nisan’da ise Taliban militanlarının, Afganistan’ın batısındaki Gor vilayetinin Band Bayan bölgesindeki polis karakoluna saldırması sonucu sekiz polisin öldürüldüğü, beş güvenlik görevlisinin tedavi altına alındığı,  karakolun kısa süreli olarak örgüt kontrolüne geçtiği ve çıkan çatışmada, çok sayıda örgüt üyesinin öldürüldüğü haberlerini duyduk.

26 Mayıs günü Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar vilâyetinin Şirzad ilçesinde Taliban’a yönelik düzenlenen hava saldırısında yanlışlıkla 5 sivilin hayatını yitirdiği bildirilmiştir. 28 Mayıs’ta Afganistan’ın batısındaki Gor vilâyetinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 16 sivil ile 5 polisin öldüğü, 30 Mayıs tarihinde ise, Afganistan’ın başkenti Kâbil’de bulunan Mareşal Fahim Harp Okuluna düzenlenen intihar saldırısında altı kişinin öldüğü haberleri basında yer bulmuştur.

 

Kuşaklar-Projeler

Soğuk Savaş döneminde kendisinden biraz olsun çekinilen SSCB’nin sıcak denizlere inmesini önlemek ve engellemek amacıyla Amerikan patentli bir “yeşil kuşak” projesi üretilmiştir. Pakistan, Afganistan ve Türkiye’deki bazı cemaat grupları ve tarikatler ABD tarafından ve kendi menfaatleri doğrultusunda desteklenmiştir.

1990’da SSCB’nin dağılmaya başlamasıyla birlikte Rus tehdidi ortadan kalkınca AB başta olmak üzere Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Çin, ABD’nin karşısına dikilmişlerdir.  Kendisinin pek dikkate alınmadığını hisseden ABD, bu ülkeleri tekrar kendi kontrolü altına almak istemiş, 11 Eylül saldırılarını bir koz olarak kullanmak suretiyle III. Dünya Savaşı tehdidini öne sürmeye başlamıştır.

 

Rusya’nın tehdit oluşturmaya başlaması

2008’de Rusya ile Gürcistan arasında savaş çıktı. Rusya, Osetya ve Abhazya üzerindeki hedeflerini gerçekleştirmek istemiş, ağır bombardıman ve kayıplara rağmen Gürcistan artık Batı camiası içinde yerini almıştır.

Arap Baharı 2010’da patlak vermiş, bu patlamanın ardından IŞİD terör örgütü sayesinde bölge bir felâket yaşamıştır. Bu örgütle mücadele ettiği imajını vermek isteyen ABD, gerek Irak gerekse Suriye’de operasyonlara girişmiştir. Rusya eski dostu Suriye’nin yanında yer almış ve burada yeni üsler kurmuştur.

18 Mart 2014 Rusya Kırım’ı ilhak etmiş, Çin’in İpek Yolu Projesini hayata geçirmesiyle Pakistan ve Hindistan arasında ihtilâflar görülmeye başlanmıştır. ABD’nin bu bölgeyi diğer iki büyük güce bırakmak istememesi normaldir. Rusya’nın ve Çin’in yeni bir tehdit dalgası oluşturduğunu gören AB, NATO şemsiyesi altında ABD liderliğinde yeniden toplanmak zorunluluğunu hissetmiştir.

Orta Doğu’ya tam olarak yerleşmiş olan ABD, Kıta Çin’ini ve Hindistan’ı kontrol altında tutmak maksadıyla Afganistan’da yerleşmiş durumdadır. Hindistan-Pakistan arasında ihtilâf çıkmış ve her iki ülke silahlı çatışmanın köşesinden dönmüşlerdir. Pakistan’ın Müslüman bir ülke olması dolayısıyla ABD’nin Hindistan’ın yanında yer aldığı görülmüştür. Bu da gayet doğaldır.

 

*Neye işaret sayalım?

1. Dolayısıyla ABD, bu geniş bölgede varlığını gösterecektir. Yine bölgedeki ülkelerde meydana gelen olaylar Amerikan oyunlarının bir sonucudur.

2. Afganistan ve Irak harekât alanları, Kıbrıs güneyinde donanma yığınağı, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’da tatbikat amaçlı kuvvet temerküzü ve Karadeniz’de harp gemisi bulundurma gibi gayretler ABD’nin Türkiye’yi çevrelediği izlenimini vermektedir.

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam