SON DAKİKA
reklam
reklam

Kurban Bayramı izlenimleri

Köşe Yazarı: Osman ÇAKIR   Eklenme Tarihi: 16 Ağustos 2019, Cuma - 10:04   Okunma Sayısı:

 

 

Kurban Bayramı dolayısıyla Sinop’un en büyük ilçesi Boyabat’tayız. Dört bir yanı çam ağaçlarıyla çevrili ana ocağı olan memleketim her yıl olduğu gibi bu yaz mevsiminde de bir başka güzel. Havası çam kokuyor. Teneffüs ettikçe ferahlatıyor her bir insanı.

1950’den sonra yetişen yeni nesillerde tarih şuurunun ve dinî duyguların uyanmasında ve gelişmesinde önemli rol oynayan, “Bayrak”, “Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor”, “Fetih Davulları”, “Selimler”, “Kubbeler”, “Süleymaniye” gibi şiirleri ile tanınan ünlü şair Arif Nihat Asya’nın “Boyabat Kalesi” isimli şiirindeki anlatımıyla;

 

“Karşısında Boyabad…

Yapmış ki bir üstad,

Çıksan neresinden

Dimdik kalesinden

Gök kubbeye yol var…

Altın arılardan

Pervane’de bal var!”

Yaşar Türkmen’in “Boyabat’ım” isimli şiirinde de şöyle anlatılır tarihe tarih katan Boyabat;

“Demiş şair ‘‘Pervanede bal var!‘‘

Hem de şeref haysiyet onur var,

Tatlı dil, güler yüz, can var,

Evrende tekdir, güzel Boyabat’ım!...

 

Boyabat’ta, tarihi ve turistik mekânlar gün boyu büyükşehirlerden gelen vatandaşların ziyaretçi akınına uğruyor. Şehir parkları ise ikindi vaktinden sonra adeta karınca yuvası gibi. 

Akşam saatine yakın Alparslan Türkeş Parkı’ndan Boyabat Kalesi’ni seyretmek bir başka güzel. Güneş dağların ardında gülkurusu ışıklarını şehrin üstüne saçarken Kırkkızlar’ın uykuya hazırlandığını görürsünüz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kamu çalışanlarının bu ay Kurban Bayramı sonrasına denk gelen maaş ödemelerinin bayram öncesinde, 9 Ağustos cuma günü yapılacağını müjdeledi. Bu habere bir kamu çalışanı olarak tabii biz de sevindik.

İkramiye ve maaş ödemelerinden dolayı olsa gerek, Perşembe ve Cuma günleri bankaların ATM önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Bayramlar mutluluk ve sevinç günleri. Fakat dikkatsiz ve kuralsız sürüş nedeniyle yaşanan trafik kazaları bayramları hüzne çeviriyor.

Kamu kurumları yurt genelinde bayramın huzur ve güven ortamında geçmesi için pek çok tedbir aldı. Karayoluyla seyahat edecek vatandaşlara uyarı üzerine uyarı yapılıyor.

Emniyet kemerinin kazalara karşı yolculuk süresince takılı olması çok önemli. Bayram öncesi Cuma Hutbesi’nde de “Trafik Kurallarına Uyun!” ikazı ve hatırlatması yapıldı.

Büyükşehirlerin zabıta ekipleri denetimlerini sıklaştırmış. Otobüs firmaları ve büfeler başta olmak üzere denetimler gerçekleştirerek kurallara uymayan işletmelere uyarılarda bulunuyorlar.

Yerel yönetim burada da çeşitli tedbirler almış. Gelen bilgilere göre, bu yıl Tarihi Çarşı içerisinde kurban derisi alınmayacakmış. Belediye esnaflara yasak getirmiş.

Hayvan Pazarı’nda sabahın erken saatlerinde gelerek kurbanlıklarını görücüye çıkaran kurbanlık hayvan satıcıları, gün boyunca müşterilerini bekliyor. Satıcılara göre fiyatlar cazip, müşterilere göre ise yüksek. Satıcılar da alıcılar da umudunu arife gününe bağlamış.

Boyabat’ta bayram öncesi izlenimlerimiz şimdilik bu kadar.

Aziz milletimizin ve İslam Alemi'nin Kurban Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutlar, tüm insanlığa barış, kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma, huzur ve mutluluk getirmesini Cenab-ı Allah'tan (CC) niyaz ederim.

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam