SON DAKİKA
reklam
reklam

PayPal mı? Yerli Ödeme Sistemi Hazır mı?

Köşe Yazarı: Gülsüm KOÇYİĞİT   Eklenme Tarihi: 17 Ağustos 2019, Cumartesi - 10:03   Okunma Sayısı:

Digital 2019' 'un istatistiklerine göre, 82.40 milyon nüfuslu ülkemizin %72'si yani 59.36 milyon kişi aktif internet kullanıyor.

 

'İnternet üzerinden alışveriş' de buna keza günümüzde çok revaçta.. 'e-alışveriş' yapıp, memnun olan da var mağdur kalan da.. Detayları oldukça fazla; onlarla sizi yormayacağım. Benim değinmek istediğim konu: "PayPal"..

 

Banka bilgilerini paylaşmak istemeyenlerin özellikle tercih ettiği bir sistem bahse konu PayPal.. Oluşturduğu alt yapı sayesinde kişisel verilerinizin korunmasını sağlıyor. Bu da alışverişinizi güvenli kılıyor. ABD menşeili.. Örnek vermek gerekirse, uluslararası satış oranı en yüksek sitelerden 'eBay' da bu sistem üzerinden ödeme kanallını yönetiyor. Mikro ihracatçılar için, hemen hemen ingilizce her basic siteye sanal pos/kredi kartı vs prosedürleri gözetmeksizin kolayca entegre oluşu kolaylık sağlıyor. Demem o ki; günümüz itibariyle PayPal, e-ticaretin olmazsa olmazı..

 

Şimdi PayPal / Türkiye sorunsalı için değerlendirmelerimi yapacağım..

 

Ülkemizdeki internet kullanım oranlarını detaylandırdığım üzere, azımsanamayacak müşteri potansiyeli bulunan PayPal, 6 Haziran 2016 itibariyle BDDK'ya (Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu) yaptığı lisans başvurusu reddini bahane ederek neden Türkiye pazarından çekilme kararı aldı? Bu ifade, kendi hesabında yer aldı. Peki gerçek bu kadar masum mu?..

 

BDDK'nın PayPal'ın sunucularını Türkiye'ye taşımasını istemesi mi gidişine sebep oldu?..

Yoksa, BDDK yerli uygulamayı kullanıma açmak için kasten mi PayPal'ı pazardan çekti?.. Yerli sistem diye iddia edilen şey nedir?.. Troy mu??? Visa'nın muadili olan Troy'un ürün adını kim/neden seçti bilmiyorum ama anlamı -Truva Atı- olan bir şeyin pek güven içermediği de aşikar.. Kullanıcı yorumlarını inceledim, memnuniyet oranı düşük.. PayPal'ın veliahtı da maalesef hiç değil, amacı vs farklı..

Üç yıl gibi bir süre geride kaldı.. Sorunun çözümü için bildiğim kadarıyla hala adım atan da yok iki taraftan..

Dünya üzerinde dolarla satışı gerçekleşen her hareket -Amerikan Merkez Bankası- kontrolünde.. PayPal'ın BDDK'ya yani Türkiye'ye vermek istemediği şey neydi acaba?.. Konu, bize ödemeyi reddettiği vergi miydi?.. Mükellef olmak yerine, dünya ve Türkiye üzerinden kazandığı denetlenmeyen onca parasını Lüxemburg üzerinden yönetmeye devam etmeyi seçti. Para denetlenmeyince en kolay olan nedir?.. Aklamak!.. 

Yahut, BDDK yurt dışına dolar akışını mı kontrol altına almak istedi?..

eBay ve Amazon'un kullanılamıyor oluşu bu süreçte kime yaradı?.. AliBaba / AliExpress görüyoruz ki; aldı yürüdü.. Ülkemize aynı ürünü rakibinden daha pahalıya satabilecek ağa bir anda kavuştu..

Peki gelelim başka bir konuya; bu olumsuz süreçte Paypal aracılığıyla 'e-ticaret' yapanların işleri sekteye uğramadı mı? Elbette uğradı.. Hatta bazı girişimciler bahse konu mağlubiyeti kabul etmedi ve kendilerince zihni sinir projeler geliştirdi. Başka ülkelerde şirketler kurup, PayPal'ı kullanmaya devam ettiler.. Malta, Gürcistan vs.. Onlara vergi veriyorlar demek bu.. Peki neden??? Amerika'da adres gösterip, faal kalanlar da oldu elbet.. Amerikan tanıdıklarınca dolandırılanlar da..

Ne dersek diyelim özetle; Paypal yöneticileri bizden bir çırpıda vazgeçtiler.. Bu durumda; en çok mikro ihracatçılar, e-ticaret yapan insanlar mağdur oldu. Ülkemiz de Afganistan, Sudan, Gabon, Zimbabwe gibi -geri- kabul edilebilecek PayPal kullanmayan ülkeler listesine ismini yazdırdı.. Hakkı olan vergiyi tepsiyle başkalarına sundu.. Üzülerek söylemeliyim ki; prestijini etkiledi!!!

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam