SON DAKİKA
reklam
reklam

İstanbul’da 2.Liverpool Mucizesi

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 20 Ağustos 2019, Salı - 09:39   Okunma Sayısı:

İstanbul 2005  UEFA Şampiyonlar Ligi Finali ( Atatürk Olimpiyat Stadı) ve 2009 UEFA Kupası Finali (Şükrü Saraçoğlu Stadı)  UEFA organizasyonları nezdinde üçüncü kez bir üst düzey final  düzenlendi; ki dördüncüsü de 2020’nin Mayıs’ında yine Atatürk Olimpiyat Stadı’nda ve UEFA Şampiyonlar Ligi 2019-2020 Sezon Finali olarak gerçekleşecek. Bu yüzden önemli bir tarihe tanık olduk.

Takımlarına destek vermek için İstanbul'a gelen iki takımın binlerce taraftarı ise tribünlerde renkli görüntüler oluştururken Liverpool ve Chelsea arasında geçen ve uluslararası yönü de olan  bir İngiliz derbisi yaşadık.

UEFA Süper Kupası derken bizlerin unutamadığı 2000 Süper Kupa finalini hatırladım birden. Aile boyu televizyonda izlemiştik Galatasaray- Real Madrid maçını. Sezon başında takımın flaş transferi olan Mário Jardel'in uzatmalarda attığı golle Galatasaray kupayı almış; biz de babamızla sokağa dökülmüştük.

Maçın  önemli bir yönü de; UEFA’nın erkekler kategorisindeki üst düzey bir karşılaşmasında görev yapan ilk kadın hakem olan Fransız hakem Stephanie Frappart’tı. Stephanie Frappart’a biri kendi ülkesinden (Manuela Nicolosi)  ve  biri de İrlandalı Michelle O'Neill  olmak üzere iki hakem eşlik etti. Cüneyt Çakır ise dördüncü hakem olarak saha kenarında yer aldı. Stephanie Frappart hakemlikte önemli olanın adil ve temiz bir yönetim olduğunu bize tekrardan hatırlattı. Maçtaki yan hakemlerin falsolu birkaç hareketi hariç çok tartışmalı pozisyon da yaşanmadı. Umarım ve dilerim ki; sezon boyunca da  hakemler oyunun önüne geçmeyen bir yönetim ortaya koyarlar.

Liverpool’lu Mohammed Salah taraftarın gözdesiydi.  Maçta da en yoğun ilgiyi gören isimlerdendi. Liverpoolluların ana adresleri Taksim-İstiklal Caddesi  olurken, Chelsea taraftarı da Beşiktaş Çarşı’yı mesken edinmişlerdi.

YouTube'da çok sayıda abonesi, Instagram'da ise 1 milyona yaklaşan takipçi sayısıyla sosyal medyanın gündeminde olan Fester Abdü yani sosyal medyadaki adıyla “Deli Mi Ne”  maç  içinde yaptığı hareketle hem ilgi hem de tepki çekti. Kendisi milyonlarca kişinin canlı takip ettiği UEFA Süper Kupa maçında sahaya atlamasıyla adından söz ettirdi. Twitter'da #DeliMiNeSanaYakışmadı ve #10MilyonTLCezaVerilsin hashtagleri ile trendtopic (TT) olan Fester Abdü'nün maç günü( 14 Ağustos Çarşamba)  Youtube'de 4 milyon 583 bin 41 abonesi bulunurken ertesi günündeki (15 Ağustos Perşembe)  sabah saatlerinde abone sayısı 4 milyon 525 bin 264'e düşmüştü. Bu arada  Fester Abdü yaşananlardan ötürü özür diledi ve  yaptığı açıklamada maç heyecanına kapıldığını belirtti.

Gelelim maça. Liverpool ve Chelsea sezon boyunca hazırladıkları ideal 11’ine yakın kadrolarla sahneye çıktılar. Maçın ilk yarısı Chelsea’nin oyuna ağırlık koyduğu bir yarıydı. Hatta ilk yarıda  Chelsea  kupayı almaya istekli bir görüntü sergiledi. İki takımında etkin pozisyonlarından sonra 36. dakikada Chelsea’li Giroud, Pulisic'in ara pasıyla ceza sahasına hareketlendi. Forvet, kale sahası sol çaprazından yerden yaptığı vuruşla topu kaleci Adrian'ın solundan ağlara gönderdi ve ilk yarının da tek golünü buldu. Bu arada 40'ıncı dakikada sol çaprazda topla buluşan Pulisic, ceza sahasına girer girmez sağ ayağıyla topu ağlara gönderdi, ancak ağlara giden top ofsayt gerekçesiyle gol değeri kazanmadı.

İkinci yarıya ise Liverpool hızlı başladı. Firmino’nun girmesiyle hücumda da hızlanan Liverpool, 48. dakikada Sadio Mane’nin fileleri havalandırmasıyla 1-1 beraberliği sağladı ve daha sonraki bölümde de ikinci golü atmak için epey pozisyon yakaladı. Ancak oyunun son bölümünde tempo bir hayli düştü.

75. dakikada ise  Liverpool gole  baya bir yaklaştı. Henderson'ın kullandığı köşe vuruşunda penaltı noktası üzerinde bulunan Wijnaldum, topu Salah'ın önüne doğru yuvarladı. Salah'ın sol çaprazdan yaptığı vuruşta yerden giden topu Kepa çeldi. Kale sahası önüne seken topa hareketlenen Van Dijk'ın vuruşunda Kepa'nın kurtardığı meşin yuvarlak, direğe de çarparak oyun alanına döndü. Kale sahasında oluşan karambolde Chelsea savunması hızlı hareketle topu uzaklaştırdı.

Maç böyle sona erip, uzatmalara giderken uzatmalarda tempo yeniden yükselmişti. 95.Dakika’da Liverpool ‘lu Firmino, Mane'nin pasıyla sol çaprazdan ceza sahasına girdikten sonra tekrardan  pası Mane’ye verdi ve  topu ağlara gönderen  Mane durumu 2-1’e getirdi. Liverpool’un üstünlüğü sadece altı dakika sürecekti. 101. Dakika ‘da hakemi Frappart, kaleci Adrian'ın ceza sahasında Abraham'a yaptığı müdahale sonrası penaltı noktasını gösterdi. Topun başına gelen Chelsea’li Jorginho, penaltıyı gole çevirdi.  2-2 den sonra her iki takım da gole yaklaştılarsa da maç bu skorla sonlandı ve penaltılara geçildi.

Penaltı bölümünde Liverpool'un penaltılardaki gollerini Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold ve Salah atarken ; Chelsea'de de  penaltı vuruşlarını Jorginho, Barkley, Mount ve Emerson gole çevirdi.  Ancak Chelsea’li Abraham ‘ın penaltı atışını kaçırması maçın skorunu ve kupanın sahibini belirlemişti. Liverpool penaltıları 5-4 tamamlamış , 44. Süper Kupa'yı müzesine götürmüştü.

Nitekim maç sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Liverpool'un teknik sorumlusu Jurgen Kloop  “İki takım da kazanmak istiyordu. Sonuç olarak kazanmak istiyorduk ve kazanan biz olduk. Penaltılar sonucunda kazandığımız zaman son derece mutluydum. 6, 7, 8. penaltılara gideceğimizi düşünüyordum. Adrian hayatımızı kurtardı. Harikaydı gerçekten. İnanılmaz bir hikaye yazdı. 2 hafta önce kendisine böyle bir hikayenin kahramanı olacağını söylesek, herhalde kendisi de inanmazdı.”  diyordu.  Chelsea’nin teknik sorumlusu olan Frank Lampard ise güçlü bir rakiplerinin olduğunu ve ona göre bir mücadele sergilediklerini ifade ediyordu.

Evet İstanbul’da başarılı geçen Süper Kupa finalinde iki İngiliz takımının mücadelesinden 2005’tekine benzer bir mucizeyi yaşayan Liverpool olmuştu. Acaba Liverpool 2020 Mayısında UEFA Şampiyonlar Ligi Finalinde tekrardan ülkemize uğrayacak  ve 2005’de Milan karşında mucizeyi yaşadığı Atatürk Olimpiyat Stadı’nda yeni bir UEFA Şampiyonlar Ligi kupa mücadelesine çıkacak  mıydı? Kim bilir? Mayıs 2020’de İstanbul ve Türkiye olarak ev sahipliğinin hakkını bir kere daha vereceğiz. Bu tür başarılı ev sahipliklerinin ileride çok daha büyük turnuvalara hatta olimpiyatlara  ön ayak olacağına inanıyorum.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam