SON DAKİKA
reklam
reklam

Sinemanın Ortaya Çıkışında Yaşananlar (II)

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 24 Eylül 2019, Salı - 09:13   Okunma Sayısı:

Başlangıçta kardeşler bu işin geleceğinden ümitsiz oldukları için çekimlerinin yalnızca altı ay, bir yıl arasında devam ettireceklerini söylediler. 1896’da İstanbul’a geldiler. Haliç’in Panoraması, Boğaziçi Kıyılarının Panoraması, Türk Topçusu, Türk Piyadesinin Geçit Töreni adlı filmler çektiler. İki yıl sonra kardeşlerin elinde 1000’e yakın film vardı. İzleyenlerin ancak okuyarak ya da gezerek elde edebilecekleri bilgileri ve yöreleri, olayları beyazperde de görmelerini sağlayan yeni bir iletişim yöntemi ortaya çıkmıştı. Ayrıca bu dokümanlar, belgesel niteliği taşıyor ve tarihe ışık tutuyordu.

Tabi görüntülerin halka ulaşmaması gereken durumlar da ortaya çıkmıştı. Lumiere kardeşler, tarih Mayıs 1896’yı gösterdiğinde, Rus Çarı II. Nikola’nın halkı selamlamasını çekerken tribün çökmüştür ve kardeşler görüntüleri an be an kayıt altına almıştır. Kayıtlara, sonrasında polis el koyar ve halka gösterilmesi engellenir. Sinema tarihi bu olayla beraber ilk kez sansürle karşılaşmıştır.

Sinemanın gelişmesi hem dünya tarihinde hem de Türkiye tarihinde hızlı olmuştur. İnsanlar bilmedikleri alanda deneyerek kendilerini geliştirmişlerdir. Usta yönetmen Lütfü Akad’da üniversite de verdiği derslerinde bu konuya şu sözle dikkat çeker; “Dikkat edin! Sinema insanlık tarihine o kadar hızlı girdi ki, bu yüzden kavramlarının çoğunu diğer sanatlardan ödünç alınmıştır,”

Lumiere kardeşlerin “cinematographe” ile 1895 yılında yaptıkları ilk gösterimin ardından dünyadaki diğer ülkelerde sinema ile tanışmaya başladı. Bu sürece kısa sürede dâhil olan Türkiye’de 1908 yılında gerçek anlamda ilk film gösterimini İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Dönemin şartlarıyla küçük bir kesime hitap eden gösteriler ilk sinema özelliği taşıyan Pathe Sineması aracılığıyla halka açılmış ve sinema izleyici ile buluşmuştur. Bundan sonra Birinci Dünya Savaşına kadar İstanbul’un dışında İzmir, Selanik ve birkaç şehirde açılan sinema salonları dışında halk sinemadan uzaktır.

Bizde ilk filmin çekilme tartışmaları ise bir hayli ilginç bir boyut almıştır. Bu da; bambaşka bir yazının konusudur.

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam