SON DAKİKA
reklam
reklam

Eksi Bir ile Artı Bir Arasındaki Sonsuz

Köşe Yazarı: Nur Şevval ÇETİN   Eklenme Tarihi: 16 Kasım 2019, Cumartesi - 09:05   Okunma Sayısı:

  Kendimizi tanıdığımız gün birini, bir mekânı bir yaşamı sevmeye başlarız. İnsanlarla aynı yola gireriz veya kendi yolumuza çekiliriz. Kendimizi bir mekâna ait hissederiz ya da oradan kaçmak için çıkış yolu aramayı tercih ederiz. Belki de bu çıkış yolu bizim için bir başlangıcın eşiğidir. Eksi bir, sıfır, artı bir nereden başladığımızın önemi yok. Asıl önemli olan seçimlerimizin varacağımız noktayı belirleyecek olması.

  Seçimlerin senin insan haritanı çizecek. Kimi zaman bu haritayı kendinden bile saklayacaksın. Oysaki insan tanımanın verdiği özgürlüğü, bir kez olsun hisset. Bir kişi senin özünü, seninle birlikte tanısın. Sarf ettiğin her cümle düşüncelerini, yani senin karakterini, bir aynada yansıtsın. Bu sayede daha düne kadar senin varlığından haberi olmayan birini, kendi özünle karşılayabilirsin ya da tam tersi bir seçimle toplumsal baskının altında ezilerek kendini farklı yansıtıp artı birden eksi bire taşıyabilirsin. Hep ilki için adım atsan da birçok kez ikincisinin yarattığı pişmanlığı yaşayacaksın. Yüzünde birbirinden farklı maskeyle dolaşmanın yoruculuğunu, maskeyi düşürünce fark edeceksin. Çünkü bu yorgunluğu dilinden düşüremiyorsun: görmesin, duymasın, yanlış anlamasın, hakkımda konuşmasın. Öyleyse; görülmek istemeyeni görme, duyulmaması gerekeni duymaya çalışma, gözündeki perdeyle gerçeklere bakma. İnsanların insanlar hakkında konuşması kaçınılmazdır, bu düzene alışmaya çalış. Aksi takdirde toplumsal baskılarımızdan kurtulamayıp, insan tanımanın verdiği özgürlüğü yaşamadan var olmaya devam edeceğiz. Böyle bir dünyada ne mutlu kendi özünü yalansız ve gerekçesiz yaşayabilenlere…

   Bunların yanı sıra unutmamalısın ki bir mekânla yaşamın çizgisi paraleldir. Doğumundan ölümüne kadar bulunduğun mekânları sevmeye hatta her detayına kadar öğrenmeye çalış. Çünkü bulunduğun her mekân, bir nevi kendi arayışın olacak. Okulda hayalini, iş yerinde geleceğini, evde ise huzuru arayacaksın. Doğduğun ve öleceğin şehirle hayatın daima paralel gidecek. Seçimlerin yalnızca hayatının eksi birle artı bir arasında, nereden nereye varacağını gösterecek. Bir adım geri saracaksın, bir adım ileri gideceksin belki de yerinde sayacaksın. Sonra bir çıkış yolu bulup adını “sıfırdan başlamak” koyacaksın. Peki ya tüm anıları, deneyimleri, izleri silip baştan başlamanın mümkünatı var mıdır? Sıfır bizim için yalnızca sayılarda yutan elemandır.

   Sözün özü, “Coğrafya kaderdir” ve yaşamın sınırları belirlenmiştir. Eksi bir ile artı bir arasında sonsuz sayıda insan, mekân ve yaşam vardır. Ve bu sonsuz sayıdaki ihtimallerde kararlar; zamanı, sırası ve mekânı asla sapmayacak olan sonucu belirler. Kararların eşliğinde hayatının seni götüreceği mekânlarda mutlu bir son yazmak için kendi haritanı bulma vakti.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam