SON DAKİKA
reklam
reklam

Demirci Yusuf’un Hikâyesi

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 22 Kasım 2019, Cuma - 10:21   Okunma Sayısı:

Maltepe Üniversitesi’nden bu yana tanıdığım çok değerli kardeşim Oğuzhan Demirtaş’ın yapım aşamasını tamamlayıp festival turuna başlattığı “Son Halka”  adlı belgeseli Kasım ayı içinde önce Malatya Uluslararası Film Festivali Ulusal Kısa Metraj Panorama’sında 18 Kasım Pazartesi günü seyirciyle buluştu. Belgesel önümüzdeki günlerde de; Gaziantep Zeugma Film Festivali'nde de seyirciyle buluşacak.  Son Halka Belgeseli mesleğinin(sıcak demircilik)  de son temsilcisi olan demirci Yusuf Bayyiğit’in hayatının anlatıldığı bir çalışma. Okurlarımıza tavsiye ediyorum.

Belgeselin yönetmeni Oğuzhan Demirtaş  film hakkında  ‘ Yusuf Ustanın ata mesleği olan sıcak demirciliği bugün getirdiği nokta ve damascus çeliğiyle ürettiği sanatsal çalışmalar dikkatimi çekti. Yüzlerce yıllık içinde yetiştiği kültürden beslenen ustanın hayatını daha yakından tanımak ve bu değeri topluma anlatmak için ‘Son Halka’ isimli belgeseli çektim.”  derken, belgeselin yapım aşamasından bu yana haberdar olan birisi olarak Oğuzhan Demirtaş’ın çok önemli bir iş ortaya koyduğunu belirtmem gerekir.

Malatya Uluslararası Film Festivali demişken, kendi ve ailesi de Malatyalı olan Oğuzhan Demirtaş, geçmişte festival görevlisi olarak yer almış. Bu yüzden Son Halka’nın geçmiş tarihte görev aldığı festivalde gösterilmesi ona da ayrı bir heyecan ve duygu katmış. Hem belgesele hem de Oğuzhan  kardeşimize başarı ve bol şans dilerim.

Malatya Uluslararası Film Festivali demişken içinde Yeşilçam emektarlarının da büyük bir katkısı olan bir başka belgesel filmin gösterimi yapıldı. Yönetmenliğini  adaşım Sinan Demirtaş’ın yaptığı “1960-1970’li Yıllarda Türk Sinemasında Ses ve Görüntü Efekti Üretimi” adlı belgesel filmin yönetmen yardımcılığını ve belgeselin afiş tasarımını ise  yakın dönemde röportajını yaptığımız Turgut Özalp gerçekleştirirken, belgesel uzun süren bir araştırmanın sonucunda hazırlandı.

Sinan Demirtaş’ın 83 dakikalık ilk belgesel filmi, sinema kültürü açısından önemli bilgiler verirken Yılmaz Atadeniz, Necip Sarıcı, Kunt Tulgar, Ertem Göreç, Sönmez Yıkılmaz, Levent Çakır, Turgut Köse ve Necdet Kökeş’in anlatımlarıyla da izleyiciyi geçmişe götürüyor.

“1960-1970’li Yıllarda Türk Sinemasında Ses ve Görüntü Efekti Üretimi” belgeseli de festival turuna devam edecek. Belgesel,  aynı zamanda Türk sineması kültüründeki filmlerin arka planında yaşananları aktarmakta. Sinan kardeşimize de bol şans ve başarılar dilerim.

Malatya Uluslararası Film Festivali, köşe yazımızı hazırladığımız  zaman kapanış töreniyle sonlandı. Buna göre "En İyi Film 'Küçük Şeyler', 'En İyi Yönetmen' Kapan filmini çeken Seyid Çolak, 'En İyi Kadın Oyuncu' Başak Özcan, 'En İyi Erkek Oyuncu' Alican Yücesoy, 'En İyi Görüntü Yönetmeni' Andreas Sinanos, 'En İyi Müzik' Ali Saran, 'En İyi Senaryo' Omar ve Biz filmiyle Mehmet Bahadır Er ödülleri alırken kısa metraj dalında "Taş Stone' filmiyle Alican Yücesoy birinci oldu. 

Festivalin kapanış töreninde vefa ödülü ise  geçtiğimiz ay aramızdan ayrılan merhum sanatçı Tarık Ünlüoğlu adına eşi Gülanay Kalkan Ünlüoğlu'na verildi.  Festivalin açılış töreninde de( 14 Kasım )  Meral Çetinkaya ve Selçuk Yöntem'e 'Onur Ödülü'  verilirken, 'Emek Ödülü'nü Serkan Bircan, Ayşe Akıllıoğlu ve Ümit Acar, 'Sinemanın Olmazsa Olmazları Ödülü'nü ise Mehmet Yağmur aldılar.

Türk sinemasına ve tiyatrosuna emeği geçen, hanımefendiliğiyle akıllarda iz bırakan Yıldız Kenter’i sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Yıldız Kenter’in yaşam öyküsünü, sinema tarihimizde oyunculuğuyla da  iz bırakan filmlerini ayrı bir yazıda ele alacağız.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam