SON DAKİKA
reklam
reklam

Pazarlama Cağında Sosyal Medyanın Yeri (5)

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 7 Aralık 2019, Cumartesi - 10:02   Okunma Sayısı:

Instagram’da çeşitli filtre ve efektler kullanılarak resim ve/veya fotoğraflar (görseller) düzenlenebilmekte ve paylaşılmaktadır. Görseller ayrıca çeşitli boyutlarda ayarlanabilmektedir. Paylaşıma; açıklama, hashtag eklenebilmekte ve kişiler etiketlenebilmektedir. Instagram’da çeşitli fitre ve efektler kullanılarak video paylaşımı yapmak mümkündür. Paylaşıma; açıklama, hashtag eklenebilmekte ve kişiler etiketlenebilmektedir.

Instagram’da kişiler arası mesajlaşmayı temsil eden özellik olan direkt mesajlaşmayla mesaj atılan kullanıcı ile karşılıklı takipleşilmiyorsa bu mesajlar diğer kutusuna düşmektedir.

Instagram’da 1 saate kadar sınırlı olan sürede canlı yayın açılabilmektedir. Canlı yayınlar sayesinde takipçilerinizle anlık etkileşime geçebilirsiniz. Canlı yayın sırasında kullanıcılar yayına çeşitli emojiler gönderebilmekte ve yorum yapabilmektedir.

Yine; Snapchat’in bir özelliği olan “hikaye” paylaşımı Instagram’da da kullanılmaktadır. Hikayede, 24 saat süreli fotoğraflar ve videolar paylaşmak mümkündür. Hikayeleri ilgi çekici hale getirmek için kullanıcılar hikaye paylaşırken aynı zamanda yer bildirimi, gif, etiket, emoji, soru – cevap, şarkı sözü ya da yazı eklenebiliyor.

Instagram’da da paylaşıma, bioya etiket eklenebilmektedir. Ayrıca paylaşımlarınıza etiket ekleyerek sizi takip etmeyen Instagram kullanıcılarının paylaşımlarınızı görmesini sağlayabilirsiniz.

Instagram’da normalde video paylaşmak isterseniz bunun süresi 1 dakika olarak belirlenmiştir. Hikayelerde paylaşılan videoların süresi ise 30 saniyedir. Instagram, bu kısıtlamalardan sıkılan kullanıcılar için 1 saatlik dikey videoların paylaşılacağı IGTV’yi duyurdu. Bu özellik, Instagram’ı Youtube’a rakip yapma yolunda önemli bir yere taşımıştır.

Instagram’da bir paylaşımı silmek istemeyen ancak bir süreliğine paylaşıma kapatmak isteyen kullanıcılar bu içeriği Arşiv’e atabilmektedir. Arşiv’de ayrıca belli bir süreye kadar hikayeler de yer saklanmaktadır.

Yine, Instagram’da kurumsal hesap kullanan sayfalar için istatistik özelliği aktif edilmiştir. Bu özellikle birlikte Instagram’daki etkileşim, keşif, demografi, lokasyon vs. metrikleri çerçevesinde istatistikler alınabilmektedir.

Instagram odağında zaman yönetimi yapmak isterseniz “Hareketler” özelliği mevcuttur. Kullanıcının Instagram’da geçirdiği günlük ve haftalık süreyi Hareketler sekmesinden öğrenmesi mümkündür.

Instagram’da herhangi bir sayfada gördüğünüz bir içeriği yeniden izlemek / görmek isterseniz onu kaydetmeniz mümkündür. Instagram “Kaydet” özelliği ile kullanıcılara çevrimdışı olsalar bile kaydettikleri içerikleri görmelerini sağlıyor.

Instagram’da paylaşılan hikayeler 24 saat sonra silinmektedir. Ancak bazı hikayeler silinmeyecek kadar önemli ve özeldir. Instagram herkese açık şekilde hikaye arşivi oluşturmak isteyen kullanıcılar için Öne Çıkan Hikaye özelliğini aktif etmiştir.

İnstagram 2013 yılında küçük işletmeleri, butikleri ve kurumsal markaları bir hayli ilgilendiren “Sponsorlu İçerik” özelliğini devreye sokmuştur. Böylece artık kullanıcıların haber akışına, ilgi alanlarına göre belirlenen sponsorlu içerikler düşmeye başlar. 2014 yılındaki güncelleme ile uygulama, filtrelerin kullanım oranını kullanıcıların seçimine bırakmıştır. Bu sayede fotoğraflardaki filtre kullanımında ayarlamayı kullanıcılar yapmaya başlamıştır.

Özellikle butiklerin Instagram üzerinden yaptıkları satışlar Instagram’ın sıradan bir sosyal ağ ya da fotoğraf düzenleme / paylaşım uygulaması olmadığını göstermiştir. Stratejik hamleler yapan kullanıcılar Instagram’ı kazanç kapısına dönüştürmeyi bilmiştir. Bu durum Instagram’ı da harekete geçirmiş ve Instagram, güncelleme / geliştirme yaparken burada satış yapan kişileri, markaları ve butikleri düşünerek hareket etmiştir.

Özetle; sponsorlu reklamlar, ürün etiketleme özelliği, şirket sayfası oluşturma, istatistikler gibi özellikler burada satış – pazarlama yapan markaların işini bir hayli kolaylaştırmıştır.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam