SON DAKİKA
reklam
reklam

Yaşamsal fonksiyonlarımızı sürdürmek için enerjiye ihtiyacımız vardır.

Köşe Yazarı: Selami BALTAOĞLU   Eklenme Tarihi: 23 Aralık 2019, Pazartesi - 09:26   Okunma Sayısı:

İnsanlar kendi enerjilerini üretemedikleri için bu ihtiyaçlarını besinlerden karşılarlar. Aynı zamanda yiyip içtiklerimizin bizim gün içindeki gerek fiziksel gerek zihinsel durumumuzu etkilediği bir gerçektir.

Gece biz uyurken vücudumuz da dinlenir ve metabolizmamız yavaşlar. Güne başlarken metabolizmayı tekrar hızlandırabilmek için kahvaltı etmemiz gerekir. Aynı zamanda birtakım beyin fonksiyonlarının gerçekleşmesi için glikoza, yani kan şekerine ihtiyaç duyarız. Bunu da ihtiyaç duyduğumuz besinleri tüketerek karşılarız.

Son olarak, kahvaltı atlanırsa uzun süre aç kalan vücut sonrasında alınan besinleri yağ olarak depolar ve kilo alımına neden olur. Yani vücudumuzu kendine getirmek, sağlıklı kalmak ve iyi bir gün geçirmek için kahvaltı etmeliyiz. 

Çünkü günün ilk o günüdür ve ünlü bir bilim insanı sabah kahvaltını dostuna öğle yemeğini arkadaşına ve akşam yemeğini de düşmanına ikram et demiş.Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde sürdürmede yenilen sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği büyük önem taşır.Kahvaltı yapmadan güne başlamak verimi düşürür.Kan şekerinin düzenli kalması için kahvaltıda proteinli besinlerin bulunması gerekir.

Metabolizmanın oldukça hızlı olduğu ve enerji gereksinimimizin de fazla olduğu sabah saatlerinde güne iyi bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Kahvaltıda kepekli ekmek, peynir, domates, salatalık hem tok tutmaları hem de besleyici olmalarından dolayı mutlaka tüketilmelidir. İlk yendiklerinde tok tutuyor gibi görünmelerine rağmen sonradan açlık hissini uyandıran bal, reçel gibi şekerli besinlerden uzak durmak ya da çok az miktarda tüketmek gerekir.

Öğle Beslenmesi

Öğlen saatlerinde de vücudun kalori yakma hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle günlük enerji ihtiyacımızın üçte ikisini bu saate kadar tüketmemizde yarar vardır. Öğlen yemeğinde et ve ekmek grubu ağırlıklı beslenmek daha doğrudur. Çünkü bu besinlerin kalori değerleri yüksek olduğundan bu saatlerde daha kolay sindirilirler.

İkindi Beslenmesi

İkindi vakti yani saat 16.30–17.00 civarında kan şekerinde bir düşüş olabilir. Bu nedenle bu öğünde meyve, küçük sandviçler, probiyotik yoğurt, kuru meyveler ya da bisküvi ile bunu önleyebilirsiniz. Ancak diyet döneminde bisküvi vb. yüksek kalorili yiyeceklerin light olanları tercih edebilir.

Akşam Beslenmesi

Akşam saatlerinde metabolizma işlevleri yavaşlar. Bu nedenle bu saatlerde fazla aşırıya kaçmadan yemek yenmelidir. Sebze yemekleri, salata, çorba, ya da ızgara et gibi kolay hazmedilen besinler küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Ancak maalesef Türk Toplumu olarak akşam yemeklerini çok daha ağır yemekleri fazla miktarda yiyoruz. Yemek sonrası hareket de fazla olmadığı için yediklerimizin tamamı sindirilemiyor ve yakılamıyor. Özellikle bir de akşam yemeğinden sonra sürekli bir şeyler yenmeye devam ettiğinde durum daha da karmaşık bir hale dönüşüyor

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam