SON DAKİKA
reklam
reklam

10 Ocak Gazeteciler Günü 

Köşe Yazarı: Osman UZUN   Eklenme Tarihi: 15 Ocak 2020, Çarşamba - 11:32   Okunma Sayısı:

4 Ocak 1961'de basın emekçileri lehine bir yasanın kabul edilmesi sonrası yaşananlar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne giden yolu açacaktı. 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar. 
O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı. Dünyada her mesleğin aslında bir günü var ve gazetecilerin de günü olması oldukça normal.  Meslektaşlarımız gerçekten de gece gündüz çalışıyorlar ve bunca zor meslek arasında sayılabilecek  görevlerini yapıyorlar.

Gazete demek medya demek, gazeteci demek ise medya organlarının iyi bir şekilde iletişim kurması halkın doğru bilgilere ulaşması için çalışan kişi demektir. Gazeteci; olayları ve konuları, kişiler hakkında bilgileri toplayıp derleyerek tarafsız yayınlayan, gazetecilik mesleğini icra eden kişidir. Gazetecinin gerçeğe, belgeye dayalı yazılar yazması gerekir. Demokrasinin merkez kurumlarından birisi olan basın yayın kuruluşlarında çalışan basın mensuplarının oldukça güç koşullar altında çalıştıklarını herkes bilir.

Gazeteciler en zorlu şartlarda ve ortamda halkın en net ve kesin bilgilere ulaşmasını sağlamak için çoğu zaman risk almaktadır. Alınan bu risk sonucu doğru haberciliğin en gerekli şartı olan doğru habercilik ortaya çıkmaktadır.
Haberciler insanların doğru bilgiye ulaşması, doğru şeyleri öğrenmesi adına önemli bir meslektir. İnsanların kendi fikirlerini özgürce ifade edebilmek için doğru bilgiye ulaşmaya ihtiyaçları ve hakları vardır. Demokratik toplumlarda topluma bu hakkı kullanması yönünde en büyük katkıyı basın mensupları sağlamaktadır. Bu bağlamda basının özgür olması, demokratik toplum olmanın da kaçınılmaz bir gereğidir.  Basının doğru, tarafsız ve ilkeli haber verme misyonunu yerine getirebilmesi, kamuoyunu hiçbir baskı altında kalmayacak şekilde bilgilendirebilmesi için kendi iradesiyle doğru bilgiler ışığında karar verebilmesinin ve gerekli yasal prosedür ile tam bağımsızlığının sağlanması gerekmektedir. Haberi herkes yapabilir, fakat doğru haber, düzgün habercilik yapmak gerçekten toplumun her kesiminin ihtiyacı olan bir gerekliliktir. Gazeteciler Günüyle, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. 

Zor şartlarda toplumun bilgilendirilmesi, aydınlatılması gibi toplumsal ve kutsal bir görevi yerine getirmekte olan değerli basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarım.

 

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam