SON DAKİKA
reklam
reklam

Dijital Ansiklopedi Wikipedia`ya Yasak Kalktı..!

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 18 Ocak 2020, Cumartesi - 13:18   Okunma Sayısı:

Türkiye`de internetten bilgi araştıran herkesin merakla beklediği Wikipedia erişimi bir süre önce açıldı. Wikipedia, kullanıcılar tarafından bilgileri girilebilen ve kar amacı gütmeyen, özgür ve bağımsız bir internet ansiklopedisi olarak tanımlanıyor.

Wikipedia internet ansiklopedisi 29 Nisan 2017'den bu yana Türkiye'de engelliydi. O dönem Wikipedia'nın engellenmesi kararının ardından Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği`ne itirazda bulunmuş ve bu itirazlar sonrası Wikipedia'nın neden engellendiği de ortaya çıkmıştı. Akdeniz ve Altıparmak'ın başvurusu sonucunda Wikipedia'nın iki konu başlığı nedeniyle engellendiği ortaya çıkmıştı. “Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi” (Foreign involvement in the Syrian Civil War) ve “Devlet destekli terörizm” (State-sponsored terrorism) içerikleri nedeniyle, Wikipedia'ya erişimin engellendiği ifade edilmişti.

Wikipedia, Anayasa Mahkemesi`nin gerekçeli kararının açıklanması sonrası Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği`nin Bilgi Teknolojileri Kurumu`na gönderdiği yazı ile iki buçuk yılın ardından Türkiye`de erişime tekrar açılmış oldu. Benim ilgimi çeken konu ise, BBC Türkçe`nin yaptığı habere göre bu yasak süresi boyunca siteye Türkçe içerik girişi hiçbir zaman bitmemiş.

Habere göre sitede toplam Türkçe başlık sayısı 338 bin 882 adet olarak görülüyor. Bu sayı yasak kararının alındığı tarihte 289 bin 134 adetmiş. Yani Wikipedia`ya erişimin yasak olduğu yaklaşık 2,5 yıllık süreçte bile yaklaşık 44 bin yeni Türkçe başlık girişi gerçekleşmiş olarak görülüyor.

Wikipedia verilerine göre, Türkiye`den bazı kullanıcılar siteye VPN(sanal sunucu) aracılığıyla giriyormuş. Ama yasak ile tabi ki Türkiye`den uygulanan yasak ile hem Türk kullanıcı girişi hem de Türkçe içeriklere erişim sayısı ciddi anlamda düşmüş. Türkçe başlıklara erişim sayısı yasaktan önce günlük yaklaşık 5 milyon civarlarında iken, yasak sonrası 1 milyon 100 bin civarına düştüğü gözlemlenmiş.

Yine Wikipedia verilerine göre sitedeki 309 dil arasında Türkçe en fazla içeriğe sahip 30. dil konumunda bulunuyor. Sitede hepimizin tahmin edebileceği üzere en fazla içerik 5 milyon 995 bin 792 adet ile İngilizce dilinde bulunuyor.

Wikipedia`ya erişimin açılmasını uzmanlar herkesin aradığı her bilgiye ulaşabilmesi açısından son derece güzel bir karar olduğu yönünde yorumluyorlar. Bu kadar derli toplu Türkçe bilginin internet üzerinde bulunabildiği tek yer olduğu görüşü de yaygın olarak konuşuluyor.

Benim açımdan bakarsak en büyük kazanım öğrencilerin yapacağı ödevlerde bilgiye direkt olarak ulaşabilecek ve yararlanabilecek olmaları sevindirici olacak. Artık cep telefonları ile internet cebimize kadar girdi. Bilmediğimiz, öğrenmek istediğimiz her konuda internete başvurup anında bilgiye ulaşıyoruz. Bu bilgi kaynaklarının ansiklopedi kıvamında olan ve derli toplusunun da erişime açılması bilgiye aç toplumumuz için bir kazanım gibi duruyor.

Wikipedia ile herkesin aradığı her bilgiye ulaşabilmesi açısından ‘’Yasak Kararının’’ kalkması son derece faydalı bir gelişim olacaktır.

Tekrar Hoş geldin Wikipedia`lı günler diyorum…

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam